Kedi veya köpek sahiplenirken özellikle yavru olmasını istiyoruz. Annesinden sonra bizi tanısın ve büyümesi sırasında geçen her anı yakından izlemek için. Yetişkin bir köpekte olabileceği gibi yanlış şeyler öğrenmeden yada korkmadan yavru bir köpek ile başlamak, her şeyi biz öğretmek istiyoruz. Yavru köpek yetiştiren herkesin ilk karşılaştığı problem Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi problemidir. Bir çok köpek yavrusu genetiğine işlenmiş bir şekilde tuvaletini nereye yapacağını biliyor ve yattığı yere tuvaletini yapmıyor. Herkes bu konuda şanslı değil. Sevgili Genç Eğitmen arkadaşım Dilek Uzunyoloğlu’na sizler için sorduk.
Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Başlanmalıdır?
Köpekler için tuvalet eğitimi eve geldiği andan itibaren başlanan ve ne kadar sürede başarılacağı bilinmeyen bir eğitimdir. Bol zaman ve sabır gerektirir. Eğer bu konuda iyiyseniz şanslısınız! 7 adımda bu sorunlardan nasıl kurtulabilirsiniz, işte çözüm önerilerim!
1. Tuvaleti İçin Belirli Bölge Oluşturun!
İster inanın,ister inanmayın. Köpeğiniz için banyoda belli bir alan seçseniz de banyonun her tarafını ona devretseniz de o yine de kendi seçtiği bölgeye tuvaletini yapacaktır.Bu yüzden hem köpeğinizin hem de sizin onun tuvalet için kullanmasına uygun bir yer seçmelisiniz.Köpeğinizi alana saldığınız an tuvaletini yapmasını istediğiniz yere doğru teşvik edin. Unutmayın ki köpekler doğada yaşayan bir canlıdır ve bunun önüne geçilmez ise köpeğinizin büyüdüğünde her alanı tuvalet yeri olarak kullanabilir.
2. Bir Box Edinin!!
Köpeğiniz eve gelmeden önce mutlaka içinde rahat yatıp kalkacağı ve hareket edeceği bir boxta kalmalıdır. Box ilerde tuvalet eğitiminde tuvaletini tutması için işinize yarayacaktır.
3. Oyun Alanı Oluşturun!
Köpeğinizin yanı sıra oyun saatleri ve alanı da tuvalet eğitiminde önemlidir. 3-4 aylık bir köpek 4 saatten fazla tuvaletini tutamaz. Kısaca hiçbir köpek 6 aylık olmadan tuvaletini uzun süre tutamaz ve tutması için zorlanmamalıdır. Eğer köpeğiniz için belli sebepler nedeniyle (okul,iş vs.) tuvalet eğitimine vakit ayıramıyorsanız, bir oyun alanı oluşturun ve alanın bir kısmını ped ile kaplayıp diğer boşta kalan kısmını oyuncaklarla doldurun. Alanı ise temizlenmesi kolay bir alan seçmekte fayda var. Böylelikle köpeğiniz oyun oynarken tuvaleti geldiği an pede yönelecektir. Alanın etrafını mutlaka kısıtlamayı unutmayın tabi ki.
4. Zaman Belirleyin
Bazı köpek sahipleri köpeğini dışarıya çıkarmak için zorlandığını da söylüyor. Bazen de çıkardığı zaman tuvalet yapmadığını da. Bu ancak köpek için tutarlı belli zamanlar ayırarak çözülebilecek bir durumdur. Program akışı dostunuzun mama ve tuvalet saatlerinin belirlenmesi ile ilgili olmalıdır. Daha sonra dostunuz bu saatleri öğrenecek ve ona uygun davranacaktır.
5. En Önemlisi Gözetmek!
Köpeğinizi takip edecemeyeceğiniz vakit köpeğiniz boxta kalmalıdır. Köpeğinizi takip edebileceğiniz vakit bunu dikkatlice yapmalısınız. Ona kesinlikle çok belli etmemelisiniz. Bir davranışı gerçekleştirmeden önce nasıl bir sinyal verdiğini kesinlikle incelemelisiniz. Örneğin dışarı çıkmak istediğinde daire çizerek veya yerleri çok koklayarak ufak bir uyarı verecektir.
6. Köpeğinizi Programa Göre Dışarı Çıkarın!!
Köpeğinizi sürekli 1-2 saat dışarı çıkarın. Köpeğinizi boxtan aldığınız gibi oyun oynatıp, gezdirmeden hemen kayışını takıp dışarıda tuvaletini yapmasını istediğiniz yere hemen götürün.
7. Bolca Övgü Ve Sevgi!
Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi amaçlı tuvalet için istediğiniz alana gittiği an sadece ufak bir ses tonuyla aferin demeli ve o alanı koklayıp tuvalet yapmasını beklemelisiniz. İşini bitirdiği an ise bolca övgü ve sevgi gösterisi yapıp en sevdiği yiyecek veya oyuncak ile ödüllendirmelisiniz.
Genç eğitimci Dİlek Uzunyoloğlu’na cevap için çok teşekkürler. Köpek eğitiminin ne zaman başlaması gerektiğini merak ediyorsanız Dilek hanımın Ne Zaman? isimli yazısını okuyunuz, tılayınız. Bu arada Vet.Hek.Ender ER’in Çoccuklar ve Hayvanlar isimli yazısını bu linkten okuyabilirsiniz.
3 Toplam Yorum
Leave a Reply