Yavru sizin elinizde doğmuş, bir barınaktan sahiplenmiş yada satın almış olabilirsiniz. Yavru kedi ve köpek bakımı gerçekten zor iş. Aynen bir inşaat hazırlığı gibi. Temeli sağlam atmalısınız. Yavru, anne sütünü iyi almalı. Eğer elinizde doğmadıysa yavrunuz, mutlaka aldığınız yerden anne sütünü en az kırk beş gün alıp almadığını kontrol ettirin.
Temeli Sağlam Atmalısınız
Projeleriniz ve izinleriniz alınmış olmalı. Yani Veteriner hekiminiz ile bağlantıda olmalı aşılama takvimini öğrenmelisiniz. Depreme karşı dayanıklı olmalı. Yani Yavrunun bağışıklığı güçlü olmalı. Kara bina yapıldıktan sonra ince işçilikteki malzeme kalitesi önemli. Besleme sırasında seçeçeceğiniz kaliteli kuru mama önemli. Ve inşatı yapacak olan müteahhit kaçmamalı. Yani annenin sağlığı da çok önemli, onu kaybetmemeli, kaçırmamalı ve hayatta kalması çok mühim. Yavru kedi ve köpek bakımında başlangıç tıpkı bir inşaatın temeli gibi sağlam olmalı.
Anne yaşıyor mu?
Anne hayatta ise doğumun 4. gününde iç parazit ilacı uygulaması yapılmalı. Bu yolla süt ile yavruların ilk paraziter ilaçlanması sağlanır. Anne hayatta değilse, maalesef bu durum ile bazen karşılaşıyoruz; iş size düşüyor, artık bir can kurtarana dönüşmenin zamanı geldi. En geç 2 saatte bir annelerinin yalaması gibi masaj yapmalı; dışkı ve idrar çıkışını uyarmalıyız. Dışkı ve idrar uyarılması gerçekleşmeyen yavrular malesef ölüyor.
İlk 3 gün Vücut Isı Dengesi Çok Önemli
Anne verdiği vücut sıcaklığı ile yavrulara yeterlidir. Bazen soğuk kış günlerinde vücut sıcaklıkları risk çizgisinde gidip gelse de anne sütünü iyi alan yavrular hayata tutunur. Anne yok ise, yavrulara sıcak su torbaları hazırlayıp anne sıcaklığını vermeliyiz. Onları asla ıslak bırakmamalıyız. Doğum sonrası 2-3 gün yavrularının vücut ısı dengelerini koruyamadıkları ve korunamadığında hipotermi sonucu ölüm riskinin çok fazla olduğunu unutmayalım.
Ne Zamana Kadar Anne Sütü?
Yavrular en az 45 günlük olana kadar anne sütü ile devam ederler. 30. Günden itibaren anneyi bırakmaya başlarlar ve su ile yumuşatılmış kuru mama yiyebilirler. 40 günden sonra yumuşatmadan kuru mama yiyebilirler. Artık dişleri çıkmıştır. Mamanın beslenme dengesi bozulmaması için su ile yumuşatmanız yeterlidir. Süt kullanıldığında ishale de sebebiyet verebiliriz. Anne sütü varken inek sütü ile beslenmek doğru olmaz. Eğerki anne sütünün yetersiz olduğuna inanıyorsak anne sütü yanında takviye yapılabilir. Süt emmeleri için özel üretilmiş kedi köpek biberonlarından kullanabiliriz.
Bağışıklık Sütü Nedir?
Yavru kedi ve köpek bakımında bir çok ortak nokta var. Doğum öncesinde olduğu gibi doğum sonrasında da annenin beslenmesi çok önemlidir. Anne güzel beslenecek ki yavrularda bol bol süt alsın. Annenin doğum öncesinde aşılarının tamamlanmış olması süte antikor geçişini yükseltmiştir. Bu sütü emen yavrular bağışıklık maddelerini hazır alacaktır. Yavrular sütten ayrılana kadar bu bağışıklık maddeleri onları koruyacaktır. Bu nedenle bağışıklığı iyi annelerden sütlerini emmeye devam eden yavrularda aşılamalar 40 günde değil 60 günde başlar.
Yeni doğmuş yavru kedilerde bakım nasıl olacağı ile ilgili yazımız da ilginizi çekebilir. Konu ile ilgili sorularınız ve yorumlarınızı bekliyoruz.
2 Toplam Yorum
Leave a Reply2 geri bildirim & besleme
Pingback:Kedi ve Köpeklerde Kızgınlık nedir? • Pet Günlüğü
Pingback:Kedi Sezeryan Operasyonu Ne Zaman Yapılır? • Pet Günlüğü