in

ŞaşkınımŞaşkınım

Türkiye’de Vahşi Yaşam ve Vahşi Hayvan Sayısı

Türkiye'de Vahşi Yaşam

Ülkemizde son yıllarda mevcut hayvan türünde gözle görülür değişikler meydan gelmektedir. Bu değişikliklerin önemli etkilerinden biri ise, yeni tespit edilen vahşi hayvan türleridir. Bu vahşi hayvan çeşitliliğine neden olan önemli etkenlerde biri ise Avrupa ve Asya arasında ülkemizin adeta bir köprü vazifesinde olmasıdır.

Ülkemiz canlılık açısından geniş bir faunaya sahiptir. Türkiye’de sayı olarak toplamda 1279 adet omurgalı canlı türüne rastlanmaktadır. Bu özellikler Türkiye’yi Orta doğunun en çok çeşitliliğe sahip faunası haline getirmektedir. Son zamanlarda yeni vahşi hayvan türlerinin gündeme gelmesiyle birlikte konu hakkında uzman kimselerinde çeşitli verileri ortaya konarak tartışma ortamı yarattığı bilinmektedir.

Türkiye’de Canlı Hayvan Çeşitleri

Ülkemizde var olduğu bilinen vahşi hayvan türleri mevcut olduğundan bahsetmiştik. Bunlardan bazılarına göz atacak olursak;

Altın Çakal: Hızlı koşma özelliğiyle bilinen su sarı renge sahip çakal, düşük kiloda olmasına rağmen güçlü bacaklara sahiptir. bu sayede uzaktaki mesafeyi kolaylıkla hızlı bir şekilde aşabilmektedir.

Kurt: Türklerin tarihinde önemli rolü olan bu hayvan ve hatta kurt vasıtasıyla türedikleri bilinmektedir. Anadolu bölgesinin çeşitli dağlık alanlarında yaşamlarını sürdürmektedir.

Boz Ayısı: Hacim olarak Türkiye’de yaşayan en büyük hayvanlardan biri olarak bilinen Ayı, Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinde daha sık yaşamaktadır. Dış görünüş bakımından oldukça sevimli bu hayvan, sevimliliğinin yanı sıra saldırgan tutumlarıyla da bilinmektedir.

Akdeniz Foku: Deniz hayvanları arasından vahşi hayvan olur mu demeyin. Akdeniz sahillerinde sık rastlanan bu deniz türünün boyu 3 metreyi bulabilmektedir. Aynı zamanda ağırlığı da 300 kilogram civarlarında olduğu kayıtlarda geçmektedir. Görünüşleri bakımından siyah gözleri ve bıyıklarıyla belirginleşen bu vahşi hayvanlar yakından oldukça ürkütücü olabilmektedir.

Balinalar: Türkiye’de sularla çevrili bölgelerin neredeyse tümünde görülen tür sayı miktarı 9-10 kadar olduğu bilinmektedir.

Köpek Balığı: Denizlerde görülen 350 çeşit Köpek balığının yalnızca 34 türü ülkemizde görülmektedir. Karşılaşmak istenmesi içten bile olmayan bu canlılar, kendilerini yaşam tehdidi altında hissetmediği sürece zarar vermemektedir.

Anadolu Yaban Koyunu: git gide tükenme tehdidi altında olan bu yaban koyunu, asil görünümü ile avcılıkla uğraşan insanları üzerine çekmeyi başarmıştır. Dünyada sadece Türkiye sınırlarında var olduğu bilinmektedir.

Karakulak: Vahşi hayatın bir diğer örneklerinden olan Karakulak, normal bir sokak kedisinden 4-5 kat daha heybetlidir. özellikle gece vakitlerinde dağ eteklerinde avlandıkları bilinmektedir.

Çizgili Sırtlan: Yaşamını leş yiyerek sürdüren bu canlı uzun bacakları ve güçlü çenesi ile bilinmektedir. Aynı zamanda nesli tehdit altında olan diğer canlı türleri arasında da yer almaktadır.

Anadolu Parsı: İran parsının alt türlerinden olan bu türün soyu tükendiği bilinmekteydi. Dağların zirve ve etek kısımlarında yaşamlarını devam ettiren bu canlı türü avlanarak besin ihtiyacını karşılamaktadır.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

barf diyeti

Ev Yemeği mi Kuru Mama mı?

sirk-hayvanlari

Sirklerdeki Hayvan Zulmü Nasıl Önlenir