in

BayıldımBayıldım EğlendimEğlendim ŞaşkınımŞaşkınım ÜzüldümÜzüldüm TepkisizimTepkisizim Kızdım!Kızdım!

Tavuk Eti Köpeklere Zararlı Mı?

Tavuk Eti Zararlı mı

Köpek besleyenlere hemen ilk tavsiyeler yakınlarından gelir. Aman tavuk verme tavuk uyuz yapıyor köpeği diye. Alerji de değil, direkt olarak uyuz yaptığı söylenir. Çünkü kaşınan her hayvan uyuzdur. Bunun gibi bir çok işin ehli olmayan kimselerden tavsiyeler gelecektir kafamızı karıştırmak için. Doğru olan size yakın bir veteriner kliniği seçin, tanışın ve artık hekiminize kendinizi ve yavrunuzu emanet edin.

Tavuk Eti Köpeklere Zararlı Mı? sorunun sorulacağı en doğru yer bir kedi köpek hekimidir. Evet, kedi köpek hekimi! Siz hiç diş doktoruna gözlerim bozuldu diyor musunuz? Bu nedenle hekiminizin de Pet hayvanları olarak adlandırılan kedi-köpek kliniğinin hekimi olmasına dikkat edin. Sizi doğru yerlere yönlendirecek hekimlerimiz olsa da.

Tavuk Eti Köpeğe Verilir mi?

Ucuz Protein Kaynağı Tavuk

Köpeklerde bir çok alerji çeşidi vardır. Ama klinik vakalar arasında da en çok gıda alerjisi olan Tavuk alerjisi gelmektedir. Bunun nedeni, en başta tavuğun ucuz bir protein kaynağı olmasıdır. Kolay ulaşılabilir, insanlar tarafından da çok tüketilir, bol bol verilir.

Bol bol verilen tavuk karın doyuruyor ama yanında pilavı, garnitürü, yoğurdu, sebzesi olmaz ise ve bunu da köpeğiniz için de dengeleyemezseniz yüksek proten dieti nedeniyle alerji açık hale gelir. Labrador, dalmaçyalı, cocker’lar, Alman Kurtları, albino ve beyaz ırklar genetik olarak deri hassasiyeti olan ve alerjiye en yatkın ırklardır.

Yavrulara Tavuk Eti Köpeklere Zararlı Mı? diye sorarsanız, özellikle erken sütten kesilen yavrularda yeterli barsak gelişimi şekillenmediği için allerjenler kana karışır ve alerjik tepkiler, özellikle karın altında içi sıvı dolu küçük yaralar şekillenir. Özellikle ince barsakta bulunan koruyucu bariyer alerjenlerin kana karışmasını, sistemin korunmasını sağlar. Bu yapıyı bozacak herşey, alerjilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Çabuk Bozulan Bir Gıda Tavuk

Tavuk bizlerin de kullandığı üzere çabuk bozulabilen bir gıda. Bu nedenle yazın ortasında alerjilerin görülme sıklığı da artar. Bu konu ile ilgili bilimsel bir araştırmaya rastlamama rağmen saha çalışmalarında gözlemlediğim kadarıyla, yaz aylarında köpeğimizin önünde kalan sıcakta bozulmuş tavuk eti, köpek tarafından uygun zamanda yenildiğine gıda zehirlenmesi ile birlikte alerji oranı çok fazla yükseliyor. Yaz-bahar aylarında ayrıca ağaç polenlerinin artışı da polen alerjilerini de tetikliyor. Polen alerjisi ile gelmiş bir köpek tavuk eti suçlamasına maruz kalabiliyor.

Alerji sadece yaz aylarında görülmez yılın her ayında alerji ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Köpeğinizin tavuk etine karşı alerjisi tespit edildiyse yılın her vakti bu alerji tehlikesi karşınızdadır.

Alerji Köpek Tavuk

Kaşınma, Isırma, Tüy Dökülmesi ve Yara

Tavuk etini vücudun ihtiyacından fazla tüketen köpeğimizde şekillenen alerji vücudun bazı bölümlerine kaşınmalara yol açar. Bu kaşınmalar ısırmalara, daha sonra tüy dökülmesi ve yaralanmalara yol açar. Baş ve kuyruk bölümünde kepekli yada boyun ense bölümünde nemli ülseratif yaralar oluşabilir. Klinik vakalarında yapılan incemelerimde daha çok kuyruk kökü ve arka bacak yanlarında yaraların ıslak, nemli, kızarık bir şekilde oluştuğu görülmekte.

Alerji testleri köpek maması

Tavuk Alerjisi Her Köpekte Yoktur

Tavuk alerjisi her köpekte görülmesi mümkün değildir. Köpeğinizin tavuk dışında et, süt, yumurta, domates, mısır, polen, ot, çimen, küfler, böcekler,toz, akarlar, yün, yada bir çok bitki çeşidine karşı alerjisi olabilir. Hatta tavuklu bir mamanın alerji yaptığını düşündüğünüz sırada asıl alerji yapanın mamanın içindeki katkı maddeleri olabilir.

Köpeğiniz sadece tavuk alerjisi olmayabilir. Teşhis için deri ve kan yolu ile bazı testler yapılabilmektedir. Deri ile yapılan test deri altına enjekte edilen alerjenlerin tepkilerinin tespitinden oluşmaktadır. Bu test biraz sınırlı bir test olmakla birlikte tüm alerjenlerin deri altına enjekte edilmesi imkansızdır. Kan testleri deri testlerine göre daha başarılı olmaktadır. Türkiye’de kan yolu ile alerji testi yaptırabileceğimiz bir laboratuvar olmaması nedeniyle alınan kan örnekleri, takipçi veteriner hekimler tarafından yurtdışına gönderilmektedir. Son zamanlarda Amerika’da bulunan bir laboratuvardan yardım almaktayız.

Teşhise yardımcı amaçlı hızlı test kitleri de bulunmaktadır. İmmunglobulin E seviyesinin kontrol edilmesi alerji hakkında bilgi vermektedir.

Tavuk alerjisi tespit edilen bir köpekte en iyi tedavi yöntemi tavuk ve ürünleri içeren bir diet sunmamaktır. Çoğu kez alerji olarak gelen bir köpek hiç bir laboratuvar muayenesinden geçmeden tavuk alerjisi olmuş tavuk yedirmeyin size kuzu etli mama verelim olarak çıkar. En pahalı non lerjen mama da verilse gerçek alerjen tespit edilmeden sorun çözülmeyecektir. Bir çok alerji tedavimde tavuklu olduğunu bile bile verdiğim en az premium (orta kalite) mamalar düzenli kullanıldığında alerjinin iyileşmesine yardımcı olmuştur. Burada asıl sorun dengesiz beslenme ve yüksek proteindir.

Köpek maması tavuk alerji

Tedavide Yakalık

Alerji tedavilerinde çok önemli bir nokta var. Kullanılan ilaçlar, ağrı kesici ateş düşürücüler, pomadlar ve antibiotiklerin yanında verilecek köpeğimizin ırk büyüklüğüne göre yakalık iyileşme için çok önemli bir bölümünü oluşturuyor. Alerji yaraları o kadar tatlı kaşınır ki küçük dostunuzu tutmanız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle onun sağlığı için kafasına bu yalama engelleyici yakalık takılmalı.

Alerji yapmayan bazı özel mamalar üretilmiştir. Bu mamalar proteinin hidrolizasyon işleminden geçirilmesi ile parçalanıyor ve alerji yapamaz hale getiriliyor. Malesef maliyetleri artan bu köpek mamaları tedavilerde güzel sonuçlar veriyor. Yurtdışına göndereceğiniz kan muayenesi sonuçları gelene kadar bu mamaları kullanmanız olumlu olacaktır. Bu mamaları kullanmanıza rağmen alerji devam ediyorsa, kullandığımız mamada dahi alerjen olabilir. Koyun eti tespit edilmiş alerjen oranı en düşük gıdadır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında kuzu etli ürünler tercih edilmesi önerilir.

Bu arada unutmamak gerekir, alerji, deri yaraları bir bütün olarak ele alınmalı. Altında yatan asıl sebep tam bir laboratuvar analizi ile ortaya çıkarılmalı. İyileşmeyen bir yaranın tiroid hastalığından, şeker hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmayacağı belirlenmelidir. Şimdi biz size soralım Tavuk Eti Köpeklere Zararlı Mı? İnsan mı zararlı?

Birçok hastalık dengesiz beslenme kaynaklı şekillenmekte. Kuru mamalar dengeli beslenmede bizlere büyük yardımcı. Neden Kuru mama seçmeliyiz? konulu yazımızı da okumayı unutmayın.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

35 Toplam Yorum

Leave a Reply

                            Bir geri bildirim

                            1. Pingback:

                            Bir yanıt yazın

                            E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                            Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

                            köpek fotoğrafları

                            12 Harika Öncesi ve Sonrası Köpek Fotoğrafları

                            Kedi Maması Köpek Maması

                            Kedi ve Köpek Maması Notları