“Bütün hayvanları sen mi kurtaracaksın senden başka kimse yok mu?” Lafını işitenlerdenseniz bu yazı size! Aileniz, arkadaşlarınız, komşularınız herkes sizde bir sorun olduğunu düşünse de , alttan alta sizinle dalga geçilse de, tatilden gezmelerden eliniz eteğiniz çekilse de, maddi manevi tükenmenin eşiğine gelseniz de; davanızdan vazgeçmiyorsanız, onları görmezden gelemiyorsanız, çok zorlu bir mücadelenin gerçek bir kahramanı olmuşsunuz demektir.
Fakat unutulmaması gereken ayrıntılar da yok değildir. Uzun yazıların okunmadığını bildiğim ve yazmanın amacının okunmak olduğunu düşündüğüm için şimdilik Sokak Hayvanlarının Sorunları Çözümü için sadece 3 konuya değineceğim.
KISIRLAŞTIR
Öncelikle ne kadar çaba gösterirseniz gösterin tüm canlılara yetmeniz imkansız. Bu durumda aslında en güzeli hasta, yaralı, hayatta kalma şansı düşük olan hayvanları seçip bunlara yönelmektir. Yine beslemeden de önce kısırlaştırmanın gelmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Sizin desteğiniz olmasa normal şartlarda hayatta kalamayacak zayıf bir kedi ya da köpek sizin desteğinizle hayata tutunabilir. Muhtaçlığı bir nebze giderilebilir. Bununla birlikte eğer bu hayvanı kısırlaştırmazsanız sonrasında doğacak yavruların da, tüm sokak hayvanları gibi yardıma muhtaç olacağını yani bir hayvan kurtardım derken birkaç tane daha muhtaç hayvanın sokaklara kazandırılacağını akıldan çıkarmamak gerekir. ‘‘Anneliği tatmalı’’, ‘‘karakteri oturmalı’’, ‘‘kısırlaştırmak doğaya aykırı’’, safsatalarına da kulak tıkamalı. Özellikle de kısırlaştırmanın günah olduğunu söyleyenlere! Kısırlaştırmak günah öldürmek mübah mantığındaki toplumsal bellekten bir an önce arınmalı. Sokak Hayvanlarının Sorunları Çözümü için Sokaklarda ekosistem olmadığını ve ekosistemin de ölüm üzerine kurulu olduğunu unutmamalı.
İSTİFLEME
En zoru budur belki de. Gönlünüz geniştir bir kere. Hepsine yer vardır gönlünüzde peki ya evinizde, mahallenizde, sokağınızda? Nereye kadar toplayabilirsiniz? Ne zamana kadar? Üstelik toplamak çözüm olmadığı gibi yeni problemler kaçınılmazdır. Araya karışacak tek bir hasta hayvan sebebiyle onlarca can kaybetmek çok olasıdır. Temizlik, bakım, yeme içme ve iş gücü kaybınız da cabası. Sonunda hayvanlara faydadan çok zararınız olacaktır. Uzun lafın kısası en güzeli hayvanı bulunduğu yerde korumaktır, hasta yaralıları geçici olarak almaktır. Sokak Hayvanlarının Sorunları Çözümü için bakabileceğiniz kadar hayvan sahiplenmektir.
SAHİPLENDİRME ÇILGINLIĞINA VEDA
Sahiplenmek hayat kurtarır deriz hep. Fakat sahiplendirmek her zaman hayat kurtarmaz. Bu yüzden sahiplendirme çılgınlığından uzak durmak, sahiplendirme yapacağımız insandan emin olmakla başlamak gerekir işe. Her bulduğumuz kediyi, köpeği sahiplendirmeye çalışmak, ilanlarım neden paylaşılmıyor diye diğer hayvanseverleri haşlamakla, hem kendinizi yıpratırsınız hem çevrenizi. Gerçekten sokakta yapamayacak hayvan zaten bellidir: ya engellidir, ya yaşlıdır, ya da sokakta hayatta kalmasına engel başka bir durum vardır.
Ahmet Ufuk IŞIK
Ufuk beyin doğa kuşları ile ilgili hazırlamış olduğu yazıyı mutlaka okuyun. “Vahşi Doğada Kuş Bulanların Bilmesi Gereken Herşey“
Pingback:Araba Camından Kafa Çıkartmaya Bayılan Köpekler
Pingback:Ben Bir Sokak Köpeği • Pet Günlüğü
Pingback:Petshop ve Hayvanseverler • Pet Günlüğü