in

EğlendimEğlendim ŞaşkınımŞaşkınım

Muhabbet Kuşu Bakımı

Muhabbet Kuşu Bakımı: Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Evlerimizin neşe kaynağı haline gelen renkli sakinleri arasında öne çıkanlardan biri de muhabbet kuşları olduğundan, muhabbet kuşu bakımı da önemli hale geliyor. Ötüşleriyle, tavırlarıyla mekana ve insana enerji veren bu eşsiz canlıların bakımlarına ilişkin pek çok ayrıntıyı bilmek gerekiyor. Gelin, vakit kaybetmeden bilinmesi gereken pratiklere bir göz atalım!

Nasıl Bir Kafes Seçmeliyiz?

Bunların başında ise muhabbet kuşu bakımı ve mutluluğu için hayati olan kafes düzeni geliyor. Kafes düzeni pratiklerini öğrenmek, minik dostumuzun yaşam kalitesini büyük oranda artırıyor. Kafes seçiminden evvel, kafesi yerleştireceğiniz alanı belirlemelisiniz. Bu alan evin içinde cereyan gibi sert hava akımı oluşmayan bir noktada olmalı. Sürekli güneş ışığına da maruz kalmamalı. Zira muhabbet kuşları sıcağa ve soğuğa karşı oldukça hassaslardır. Hemen ardından kafesin boyutuna karar vermelisiniz. Dikkat etmeniz gereken ilk şey, kafesin büyüklüğü. Muhabbet kuşunuzun içinde rahat hareket edebileceği ve kafes içinde ihtiyaçlarını gidermek üzere konacağı noktalara rahatça ulaşabileceği bir düzen sağlamalısınız. Tek bir muhabbet kuşu beslemek için seçeceğiniz kafesle, iki muhabbet kuşunu bir arada beslemek için seçeceğiniz kafesin boyutu elbette farklı olmalı!
Kafese yerleştireceğiniz tünek sayısı birden fazla olursa kuşunuzu mutlu edersiniz. Ayrıca, tünek seçiminde ahşap olanlara yönelmeniz de muhabbet kuşu bakımı noktasında rahat etmenizi sağlayacaktır. Ahşap tünekler, kuşunuzun tırnaklarını törpülemesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra tercih edilen plastik tünekler ise kolay temizlenmeleri ile öne çıkarlar. Fakat, ahşap daha iyi bir seçimdir. Kafeste gaga taşı bulundurmaya ve kafesi her gün temizlemeye de özen göstermelisiniz.

Muhabbet Kuşları Ne Yer, Ne Yemez?

Muhabbet kuşu bakımı için elzem konulardan bir diğeri beslenmedir. Doğal ortamlarında yabani ot tohumları ile beslenen muhabbet kuşları, kafeslerindeki yemlere 10–15 günlük bir periyotta alışkanlık gösterirler. Yalnızca yemle yapılan tek yönlü besleme tercih edilmemelidir.

Bir muhabbet kuşu fıstık, fındık, marul hatta kimilerince armut gibi meyvelerle bile besleniyor. Ek beslenme seçeneklerini belirlerken kuşunuzun alışkanlıklarını, cinsini ve her zaman olduğu gibi veteriner hekimin tavsiyelerini dikkate almalısınız. Alıştırmak istediğiniz bir ek gıda varsa, alışma sürecinde bu gıdanın üzerine sevdiği yemden serpebilirsiniz.

Ayrıca unutmadan belirtmem gerekir ki; genel itibariyle muhabbet kuşlarına tuz ve tuz oranı yüksek yiyecekler verilmemelidir. Bu durum son derece tehlikeli ve ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Bit ve Pire Oluşumuna Karşı Neler Yapmalıyız?

Bit ve pire oluşumu muhabbet kuşu bakımı sürecinde sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Kuşunuzun böyle bir sorunu olduğunu, kafeste sürekli sürtünerek kendisini kaşımaya çalışmasından, gagasını daima vücudunda dolaştırarak tüylerinin arasını kontrol etme çabasından anlayabilirsiniz.

Böyle bir durumla karşılaşırsanız veteriner kliniklerinden temin edebileceğiniz özel ilaçları almalısınız. Kafes temizliği için de ağır kimyasal içeren temizleyiciler kullanmaktan da kaçınmalısınız. Kafes temizliğini yaparken, içinde kalan yemi ve suyu döküp tüm aksesuarları çıkarıp bütünlüklü bir temizlik yapmalısınız.
Her şeyden önemlisi muhabbet kuşu bakımı ve hayatı için en önemli detayın sürekli ilgi olduğunu da unutmamalısınız!

Vahşi doğada bir kuş bulduğunuzda neler yapmalısınız okumak için bu bağlantımızdan ulaşabilirsiniz.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

6 Toplam Yorum

Leave a Reply

        Bir yanıt yazın

        E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

        Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

        Doğru Dezenfektan Seçimi

        Kedi İdrar Kokusu