in

Köpeklerin Psikolojisi Bozulur mu?

Kedi ve Köpek Psikolojisi

Kedi ve köpeklerimize yaklaştıkça onları biraz daha anlıyoruz galiba. Olaylara karşı verdiği tepkiler dikkatimizi çekiyor, onların yüz şekillerinin değiştiğini, yürüyüşünün değiştiğini farkediyoruz. Onların refahı içinde mutlu gülen gözlerle bakması bizim için çok önemli. Peki neden korkuyor? Neden havlıyor? Neden kaçıyor? Neden saklanıyor? İşte bütün bu soruların yanıtları onların iç dünyasında gizli. Onların iç dünyasına girebilecek kişiler siz sahipleri ve psikologlar. Aynı insanlarda olduğu gibi anne, baba ve çocuklar. Köpeklerin Psikolojisi Bozulur mu? Merak ettiğimiz soruyu konusunda uzman Doç.Dr. Ebru YALÇIN’a sorduk.

köpeklerde psikoloji

Doç.Dr. Ebru YALÇIN Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyeliği, Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde Davranış Bozuklukları Kliniği yöneticiliği yapmaktadır. Kedi ve köpeklerin davranış bozukluğu ve sindirim sistemi hastalıkları konuları uzmanlık alanıdır. Bir çok kongrede konferanslar vermekte, ulusal ve uluslararası bir çok kongrede düzenleme kurulunda görev yapmıştır. Lisans ve Lisansüstü düzeyde çok sayıda ders vermektedir. Bilimsel projeler ile birlikte ilköğretim okulları ile ilgili bir çok sayıda sosyal sorumluluk projesinde görev almış, 2014 Uludağ Üniversitesi Proje Ödülünü almıştır.

köpek psikolog

Köpeğin de Psikolojisi Bozulur mu?

Kuşkusuz köpekler, insanların yüzyıllardır en iyi dostları… Önceleri köpekten beklenen avcılık, bekçilik, koruma gibi görevler, son yıllarda yerini daha çok arkadaşlığa bıraktı… Önceleri evin dışında olan köpekler son 25 yılda evlerin içine girdi ve hayatımıza renk kattı ancak bu durum bazı sorunları da beraberinde getirdi. Evin dışında sorun çıkarmayan bazı davranışlar evin içinde birlikte yaşamı zorlaştırmaya başladı. Normalde havlaması için evcilleştirilen köpekler evin içine girince insanoğlu komşuları rahatsız etmemesi için havlamalarını istemedi, bu durum köpeklerin kafasını oldukça karıştırdı.

Benzer şekilde kedi, tavşan ya da kuşları kovalamasında hiçbir sakınca olmayan köpeklere artık bunları yapmamaları söylendi. Sahibini koruması en temel görevi sayılırken diğer insanlara saldırganlık gösterdiğinde şiddetle cezalandırıldı. Bu örnekleri daha da arttırabiliriz… İnsanlar, köpeklerin de düşünebildikleri, duyguları oldukları ve psikolojik problemleri olabileceği konusunu yıllarca tartıştı. Yapılan birçok bilimsel çalışma onların da psikolojik sorunları olabileceğini ortaya koydu.

Psikoloji köpek ve kedi

Davranış Problemleri

Köpeklerin Psikolojisi, köpeklerin psikolojik sorunları genel olarak davranış problemleri olarak nitelendirilir. Köpekler, agresyon (saldırganlık), ayrılık kaygısı, obsesif-kompulsif (takıntılı-zorunlu) bozukluk, dışkı yeme, yavru yeme ve aşırı yalanmaya bağlı birçok probleme sahip olabilirler. Bu problemler, gerektiğinde veteriner hekimler tarafından bazı antidepresan ilaçlar, duyarsızlaştırma ve davranış modifikasyon teknikleri gibi bazı yöntemler kullanarak çözülebilir.

Nasıl Anlarım?

Bir problemin gerçekten davranış problemi olup olmadığına veteriner hekimler tam bir muayeneden sonra karar vermektedir çünkü benzer belirtiler medikal bir hastalığın belirtisi yüzünden ortaya çıkabilir. Bunun yanında sadece insanlarla beraber yaşadığında rahatsızlık veren bazı davranışlar da vardır. Aşırı havlama, idrarla işaretleme ya da kedileri kovalama gibi davranışlar genelde içgüdüseldir. Bu gibi durumlarda tedaviden çok ortamın düzenlenmesi ve sahibinin bilinçlendirilmesi yeterli olabilir.

Sonuç olarak, hayatımızın en güzel anılarını paylaştığımız köpeklerin psikolojileri olduğunu unutmamak, onlara iyi, sıcak ve dengeli bir ortam sunmak, tüm köpek dostlarının en önemli görevi olmalıdır.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

9 Toplam Yorum

Leave a Reply

        3 geri bildirim & besleme

        1. Pingback:

        2. Pingback:

        3. Pingback:

        Bir yanıt yazın

        E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

        Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

        Askıdaki Kediler :)

        25 Fotoğraf ile Ev Mobilyasına Bağımlı Kedi ve Köpekler

        Sokak hayvanları

        Hayvanları Koruma Kanunu İyi Biliniyor mu?