in

Köpeklerde ve Kedilerde Diş Sağlığının Önemi

kedi-kopek-dis-sagligi

Tüm insanlarda olduğu gibi hayvanlar aleminde de diş sağlığı çok büyük önem arz etmekte. Türkiye genelinde minik dostlarımızın diş sağlığı ile ilgilenecek veteriner hekimlerin (diş konusunda uzman) sayısı on parmağı geçmesede, biz bir havyan sahibi olarak üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmalıyız.

Kedi ve köpeklerde diş hastalıklarının geneli yedikleri yiyeceklerle ve bağışıklık sistemlerinin güçsüz kalması neticesinde ortaya çıkıyor. Genel olarak tartar ve plak oluşumu yumuşak gıdalar ile beslenmede ve minik dostlarınızın dişleri fırçalanmadığı dönemlerde meydana gelmektedir. Tabiki bu durumlar çok ciddi diş çürüklerine neden olmaktadır. Aşağıdaki listede oluşabilecek diğer diş rahatsızlıklarına bir kaç örnek sunduk. Aşağıda kedilerde ve köpeklerde diş sağlığının önemi, köpeklerin dişi fırçalanırmı, kedilerde ve köpeklerde diş hastalıkları ve tedavi yöntemleri nelerdir sizlerle paylaştık.

Nedir bu diş rahatsızlıkları?

Diş taşları : Köpeğinizin salyasından bulunan magnezyum karbonat, kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat, ve benzeri malzemelerin köpeğinizin dişleri üzerinde birikmesi sonucu oluşan rahatsızlıklardır.

Bu hastalığın tedavisinde kedi ve köpeklerde diş fırçalama alışkanlığı çok önemlidir.

Gingivitis : Genellikle diş etlerinin şişmesi ve kızarmasıyla kendini belli eden bir lezyondur ve adına ayrıca diş etlerinin yangısı da denilmektedir. Bu hastalığın başlıca nedeni ise sırası ile sistemik hastalıklar, diş taşlar, diş çürüğüdür.

Çoğu zaman yabancı cisimlerden kaynaklanan yaralanmalar bu rahatsızlığa neden olarak görülmüştür. Antibiyotik kullanımı bu hastalığın tedavisinde yardımcı olacaktır.

Stomatitis : Bu rahatsızlığın halk arasındaki adı ağız mukozasının yangısıdır. Genel olarak enfeksiyöz hastalıkların seyri esnasında açığa çıkar. Ayrıca B vitamini eksikliğide bu rahatsızlığı tetiklemektedir. Ayrıca diş çürüğüne bağlı olarakta bu rahatsızlığın şekillendiği görülmektedir. Genellikle köpeklerde ağız kokusu, salya artışı görülmektedir.

Bu rahatsızlığın tedavisinde ağız antiseptikleri ve ağız için kullanılan antibiyotikler yardımcı olacaktır.

Epulis : Daha önce bir köpeğimde benimde başıma gelen bu hastalığı biz diş eti tümörleri diye adlandırıyoruz. Bu hastalığa yakalanan hayvanlarda genel olarak çiğneme zorluğu, derin bir ağız kokusu ve salyada artış görülmektedir.

Tedavisine gelecek olursak malesef cerrahi bir operasyon uygulamak gerektirmektedir. Konu ile ilgili lütfen veteriner hekimleriniz ile iletişime geçiniz.

Hayvanlarda diş hastalıklarından nasıl korunabiliriz?

Bu ve benzeri diş rahatsızlıklarından korunmanın bir kaç yolu vardır. Bunları sırası ile sıralamak gerekirse;

1. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması (kedilerde çok zor olsada)

2. Kaliteli ve diş hastalıklarına sebep olacak kadar yumuşak yada sert mama seçmemek

3. Özellikle kedilerde balık kılçığı ve tavuk kemiklerinin batmasına karşı verilen gıdanın düzgün bir şekilde kontrolü

4. Düzenli şekilde veteriner hekim kontrolü

Bu yazımızda kedi ve köpeklerde diş sağlğını işledik. Aşağıda bulunan paylaşım butonları sayesinde bu yazıyı sosyal medya profilleriniz de paylaşarak köpeklerde ve kedilerde diş sağlığı ve hastalıkları adlı makalemizi daha fazla insana ulaştırmamız için bize yardımcı olabilirsiniz.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

Bir geri bildirim

  1. Pingback:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

köpek yaşı hesaplama

Köpeklerde Yaş Hesaplamak Mümkün mü?

köpeklerde aşı

Köpeklerde Aşı Takvimi ne Şekilde İlerler?