Arada sırada olan ve dostumuzun keyifli keyifli yaptığı kaşıntıları çok ciddiye almayın. O kadar tüy var ufak kaşıntılar normal. Fakat özellikle bir bölgeyi kaşıdığını görüyorsanız ve o bölgede bir de tüy dökülmesi göze çarpıyorsa hatta bir yara oluştuğunu görüyorsanız dostumuzun artık bir veteriner hekimine gözükme zamanı gelmiştir.
Köpeklerde kaşıntı nedeni olan onlarca hastalık var ve hepsi birbirine çok benziyor. Sahibi gözü ile sadece kaşınıyor ama bir hekim gözü ile neresi kaşınıyor, kaç yaşında? Kepekli mi Kepeksiz mi? Nemli mi nemsiz mi? hangi sıklıkla, ısırıyormu yalıyor mu? Ne zamandır kaşınıyor vs…
Bit-Pire-Kene
İlk önce çok yaygın olarak gördüğümüz bit-pire kene mücadelesinin yapılıp yapılmadığını incelemeliyiz. Bahar aylarında havaların ısınması ile yumurtalardan çıkan yada kış aylarını sağa sağlim atlatmış bit-pire-keneler yeşillik alanlarda yürüyen bir canlının geçmesini dört gözle bekliyor. Üzerinde pire bulunan bir çok köpekte pire alerjisi şekillenmekte.
TAVUK
Daha sonra kliniklerimize çok yaygın olarak gelen beslenme alerjisi değerlendirilmeli. Özellikle yaz aylarında derinin direncinin düşmesi ile birlikte yoğun proteine karşı alerji şekilleniyor ve dostumuz kendine zarar verircesine kaşıyor. Kuyruğuna yakın sırt bölgelerinde yaralar şekillniyor. Yoğun protein genelde et ile elde ediliyor. Ucuz olmasından dolayı bu et genelde de TAVUK oluyor.
Tavuk kemiği ile beslemek köpeklerde kaşıntı nedeni mi? Alerjiye mi neden oluyor?
Aslında olay kemik de değil ette. Sıcakların etkisi ile sineklenmiş ve kolay bozulmaya başlamış kemikli tavuk eti köpeğimiz tarafından lezzetli olmasına karşılık adeta bir bomba etkisi yapmaktadır. Yüksek protein gıda alerjisine, küçük sivri kemikler sindirim sitemi hastalığı hatta yırtıklarına, bozulma başlangıçları gıda zehirlenmesine yol açmaktadır.
Eğer vermemiz gerekiyorsa et yoğun bir şekilde değil aynen bizim de yediğimiz gibi yanında pilav-makarna haşlanmış sebzeler hatta yoğurt ile verilmeli, yüksek protein dengesi bozulmalıdır. Kemik ile beslenmeyi önermiyoruz. Özellikle öğün içerisinde et var ise dostumuzun yemeğini 15 dakika içerisinde bozulmadan bitirmesini sağlıyoruz. Arada sırada Kemirmeleri için verilecek kaburga kemikleri diş gelişimine yardımcı olabilir.
UYUZ
Kaşıntıya sebep olan olabilecek en yaygın sebeplerden biri de uyuz etkeni. Uyuz etkeni de aynen bit-pire gibi fakat gözle gözükmeyen ve özellikle vücut direnci düştüğünde ortaya çıkan, gezinen bir parazit. Köpekten köpeğe geçebildiği gibi topraktan köpeğe de geçebilir.
En yaygın sebeplerinden bahsettiğimiz Kaşıntı ile seyreden hastalığımız bir parazit, alerji, mantar olabileceği gibi bir çok hormonal hastalık da sebep olabilir. Hipotroidzm, cushin syndrome, otoimmun deri hastalıkları gibi bir çok hormonal hastalığın yol açtığı yaralar da kaşıntıya sebep olacaktır. Hatta köpeğimizi etkileyen stres faktörleri dahi tüy dökülmelerine kaşıntılara sebebiyet verebilir. Her kaşıntıya bir ilaç doğru bir çözüm değildir. Teşhis şart.
Bir önceki makalemizde Kedi Kulak Uyuzu hastalığı hakkında detaylı bilgi paylaştık. Lütfen bu makaleyi sosyal medya profillerinizde paylaşarak Pet Günlüğü ailesine destek olunuz.
87 Toplam Yorum
Leave a ReplyBir geri bildirim
Pingback:Kedi ve köpek diş hastalıkları • Pet Günlüğü