in

Köpeklerde Aşı Takvimi ne Şekilde İlerler?

köpeklerde aşı

Hepimizin merak ettiği hususlardan biride köpeğimize ne sıklıkta aşı yaptırmamız gerektiğidir. Bugün sizlerle köpekler için hazırlanmış olan aşı takvimini, aşı yapmadan önce yapılması gerekenler ve aşıdan sonra ilerleyen periyodlar hakkında detaylı bilgiyi sizlerle paylaşıyoruz.

Köpeklerimizin yaşadıkları alanlar göz önüne alındığında bakteriyal hastalıklara, viral hastalıklara ve parazitere açık bulunurlar. Bu durum hem hayvanlarımızı hemde köpek sahiplerini maddi ve manevi sıkıntıya sokmaktadır. Bu ve benzeri rahatsızlıklardan köpeklerimizi korumak için minik dostlarımızı düzenli olarak aşılatmalıyız. Genel olarak baktığımızda parazit hastalıklarının (iç dış parazit, uyuz vb.) tedavisi hastalığa yakalandıktan sonra çok zor olmasada viral ve bakteriyel hastalıkların sonucu genellikle ölümle sonuçlanır. Bu durumun önüne geçebilmek için minik dostlarımızı hastalanmadan önce mutlaka düzenli olarak aşıya götürmeliyiz.

Şöyle bir örnek vermek gerekirse bir viral hastalık için harcayacağınız ortalama aşı ücreti 45-85 TL arasındayken, bu ve benzeri rahatsızlıklara yakalanan minik dostunuz için harcayacağınız tedavi masrafı bunun kat ve kat fazlası olacaktır sonunda hem üzüntü belkide ölüm ile sonuçlanacaktır. Lafı daha fazla uzatmadan köpeklerde aşılama takvimi ne şekilde ilerler birlikte göz atalım.

Köpeklerde Aşı Takvimi

 

Aşının adıKoruduğu hastalıkAşı tekrarı
İç Parazit KoruyucuAskaritler, Kancalı kurtlar, Kamçılı kurtlar, Şeritler için uygulanır. Piyasada tek etken maddeli ve çok etken maddeli yada orjinal veya taklid moleküller bulunur. Hekim tavsiyesine göre tekrar sıklığı belirlenir1 – 3 Ay
Dış Parazit KoruyucuBit, Pire, Kene için uygulanır. Piyasada toz, damla (spot-on), dökme (pour-on) şekilleri bulunur. Etki süreleri, köpeğinizin organlarına vereceği zarar, etki genişliği bakımından ayrılan çok çeşitli preperatlar vardır1 – 2 Ay
KarmaDistemper (Gençlik hastalığı), Infectious Canine Hepatitis, Parvovirus (kanlı ishal), Parainfluenza, Leptospirozis21 gün ara ile 3 uygulama. Yıllık tekrar
CoronaCoronavirus (Kanlı İshal)21 gün ara ile 2 uygulama. Yıllık tekrar
BronchineBodotella bronchiseptica (Kennel Cough-Solunum sist.) Kafes hastalığı olarak da adlandırılır. Özellikle çiflikler bu aşısı olmayan hayvanları kabul etmezler . Bulaşıcılığı fazladır21 gün ara ile 2 uygulama. Yıllık tekrar
KuduzKuduz aşısını e az 3 aylık iken uygulanmalıdır.1 uygulama. Yıllık tekrar
MantarVakderm M. Canis, M. Gypseum, , Trichophyton mentagrophytes. Kedi ve Köpeklerde yaygın olarak mantar deri hastalığı oluşmaktadır. Koruyucu olarak uygulanabilir, aynı zamanda tedavi edicidir.15 gün ara ile 2 uygulama. Yıllık tekrar
LymeBorrelia burgdorferi. Zoonoz yani insanada geçebilen bir hastalıktır. Özellikle eklem rahatsızlıklarına yol açar.15 gün ara ile 2 uygulama. Yıllık tekrar
TetanozC.Tetani. Paslı demir, çivi batması sonucu şekillenen hastalık olarak akıllarda kalmıştır.1 uygulama. Yıllık tekrar
İmidocarbBabesia hastalığına karşı koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılır. Kullanımı çok yaygın olmayıp, kenelerin bulaştırdığı hastalıklar incelendiğinde önemi ortaya çıkmaktadır.Hekim Önerisi ile tekrar
İmmun StimulanPiyasada Zylexis, Ultracon, İmmunex gibi isimleri vardır. Bağışıklığı kuvvetlendirmek için kullanılır. Özellikle aşılama başlangıçlarında paraziter tedavi ile birlikte kullanımı aşılama yan etkilerini engellemekte çok etkilidir.Hekim Önerisi ile tekrar

Aşılamadan önce ve sonra uyulması gereken kurallar

 

Minik dostlarımızı aşılama yapmadan ve yaptıktan sonra uymamız gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan en önemli olanlarını aşağıda detaylı olarak listeliyoruz. Eğer yeni bir pet aldıysanız yada sahiplendiyseniz yukarıdaki aşılama takvimine başlamadan önce mutlaka aşağıdaki kuralları okuyunuz.

1. Aşı yapılacak köpek mutlaka ama mutlaka anne sütünden kesilmiş olması gerekmemektedir. Anne yanında 2 ay kalmasını öneriyoruz. Bu arada mama yemeye başlar aynı zamanda anne sütünü de alır. İlk koruyucu uygulama 15. günde Kennel Cough aşısı hekim tavsiyesi ile olabilir. 40 günlük olduğunda gelişmiş bir yavrumuz var ise ilk 2’li karma uygulaması yapılabilir. (Tavsiye anne bağışıklığının güçlü olduğundan emin isek (hekiminiz karar versin) anne sütünden bağışıklık sağlayıcı antikorları aldığını düşünüyorsak aşılar anneden ayrıldıktan hemen sonra olabilir)

2. Karma Aşı yapılacak köpek en az 40 günlük olmalıdır (ilk aşı bağlangıcı için).

3. Eğer genç yada büyük bir köpekte aşılama yapılacaksa ileri gebelik durumu olmamalıdır (Veteriner Hekimlerin genel olarak tavsiyesi gebeliğin her evresinde aşı yapılmamasıdır).

4. Bir köpek aşılanmadan 4 gün önce ve 4 gün sonra banyo yaptırılmamalıdır.

5. Aşılanacak köpek mutlaka stresten uzak olmalıdır. (Oluşabilecek strese örnek vermek gerekirse yolculuk kızgınlık vb.)

6. Viral ve bakteriyel aşıya başlanmadan önce köpeklerde mutlaka iç ve dış parazitlerin yapılmış olması gerekmektedir. (Bağışıklık güçlü olmalı)

7. Aşılara başlamadan önce veteriner hekimlerinize mutlaka hayvanın içinde bulunduğu sağlık durumu hakkında bilgi verin (eğer ishal kusma ve benzeri durumlar gerçekleştiyse son zamanlarda).

8. İç ve dış parazit aşılarının (özellikle dışarıda bulunan köpekler için bahçe tarla vb.) aksatılmadan yapılması gereklidir.

9. Yıllık tekrarlanan aşıların mutlaka zamanı geldiğinde tekrarlarının yaptırılması. Bu uygulamalar daima onun bağışıklığının yüksek seviyede kalmasını sağlayacaktır.

10. Bizce en önemli maddelerden biride bu; aşılamayı mutlaka ama mutlaka veteriner hekimler kontrolünde yaptırın. (dışardan satın alınan kontrolsüz, işin ehli olmayan ehliyetsiz kişilerin karıştığı uygulamalardan kaçının). Söz konusu olan küçük dostunuzun canı.

Eğer tüm bu kurallara uyar ve köpeklerinizi düzgün bir şekilde aşılatırsanız, onlarla çok uzun yıllar birlikte yaşayabilir ve çok daha fazla anı paylaşabilirsiniz.

Bu yazımızda köpeklerde aşı takvimi ne şekilde ilerler onu işledik. Aşağıda bulunan paylaşım butonları sayesinde bu yazıyı sosyal medya profilleriniz de paylaşarak köpeklerde aşılama dönemimin önemi adlı makalemizi daha fazla insana ulaştırmamız için bize yardımcı olabilirsiniz.

Bir önceki makalemizde Köpeklerde ve Kedilerde Diş Sağlığı ne şekilde olmalıdır, kedi ve köpeklerde diş hastalıkları ve korunma yöntemlerini inceledik.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

kedi-kopek-dis-sagligi

Köpeklerde ve Kedilerde Diş Sağlığının Önemi

Hayvan Sevgisi Olmayan Partiye Oy Yok