in

BayıldımBayıldım EğlendimEğlendim ŞaşkınımŞaşkınım ÜzüldümÜzüldüm TepkisizimTepkisizim Kızdım!Kızdım!

Köpek Kokusu Nasıl Giderilir? Köpek Kokusundan Kurtulmanın Yolları

Köpek Kokusu

Eğer ufak bir evde minik dostunuzla birlikte yaşıyorsanız, eminizki yaşadığınız en büyük sorun kokudur. Köpeklerin deri yapıları koku biriktirmeye ve salgılamaya çok müsaittir, bu kokular özellikle uzun tüylü köpeklerde uçuşan tüylerle karıştığı zaman içinden çıkılmaz bir hal alır. Bu yazıda köpek kokusu nasıl giderilir, köpek kokusundan kurtulma yolları nelerdir, köpek kokusunu giderici bitkisel ilaçlar nelerdir hep birlikte göz atacağız.

Köpek kokusuna neden olan etkenler nelerdir?

Köpeklerde Tüy Kesimi
Köpeklerde Tüy Kesimi

Köpek kokusuna etken olan hususlardan en önemlisi bence kulaklardır. Eğer uzun kulaklı bir köpek besliyorsanız, kulakları çok kolay hava almayacaktır bu durumda kulak içinde parazit, kulak kanalında mantar ve benzeri enfeksiyonlar pis koku salgılamasına olanak sağlar. Eğer köpeğinizin kulağında olağan dışı bir durum seziyorsanız en yakın veteriner hekime başvurmanızda yarar var.

Daha önce köpeklerde diş sağlığı ile ilgili bir makale hazırlamıştık, dişler ve ağız kokusu kaynaklıda koku salgılama olabilir. Dişlerde oluşan tartar, diş taşları ve benzeri hastalıklar köpeğinizin ağzının kokmasına ve intihap odaklı hastalıkların vücudunda yayılmasına olanak sağlar.

Bir diğer etken ise deri üzerindeki yaralar ve mantar oluşumuna bağlı kokulardır. Eğer köpeğiniz deri odaklı bir koku salgılıyorsa mutlaka tüylerini hergün taramalı ve eğer bir deri rahatsızlığı varsa veteriner hekiminize göstermelisiniz.

Köpek kokusu nasıl giderilir?

Köpek kokusundan kurtulmanın birkaç yolu vardır. Bunlardan en sık yapılanlarına bir kaç örnek vermek gerekirse;

1. Islak bir havlu yada ıslak mendil yardımı ile hergün köpeğinizi silebilirsiniz. Burda dikkat etmeniz gereken husus, kalitesiz bir ıslak mendil köpeğinizin cildine ciddi zararlar verebilir. O yüzden her zaman orta kalitede üretilmiş yada çok kaliteli ıslak mendilleri tercih ediniz. Veterinerlerde yada pet shoplarda da köpekler için satılan özel ıslak mendillerden de bulabilirsiniz.

2. Kuru şampuan yöntemi ile de bu kokuların önüne geçebilirsiniz. Ayda en fazla iki kez (herşeyin fazlası zarar) köpeğinizin tüm vücuduna bu kuru şampuanları yayabilirsiniz, kuru şampuanlar pudra şeklinde oldukları için temizlemesi ve köpeğinizi taramasıda oldukça kolaylaşacaktır.

3. Köpeğinizi ayda bir kez yıkayabilirsiniz, buda eğer köpeğinizin direnci düşükse çok fazla tavsiye edilen bir yöntem değil çünkü her yıkamadan sonra eğer düzgün bir şekilde kurutma işlemi gerçekleştirmezseniz, köpeğiniz grip ve benzeri hastalıklara rahatlıkla bulaşabilir. Tabiki köpeğinizi yıkarken çamaşır suyu, sıvı sabun ve benzeri kimyasal maddeleri ASLA kullanmayın, köpeğiniz için üretilmiş özel köpek şampuanlarını veteriner hekimlerinizden temin edebilirsiniz.

4. Kaliteli mama seçimi; ister inanın ister inanmayın köpeklerin vücutlarındaki kokuyu tetikleyen en büyük etkenlerden biride beslenmedir. Gelişi güzel (insansal ev yemekleri) hertürlü gıda ile köpeğinizi beslerseniz vücudu bu atıkların bazılarını salya ve kötü koku ile dışarı atmaya çalışacaktır, bunun için köpeğinizin ırkına ve fiziksel özelliklerine göre kaliteli bir mama tercih etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

5. Yaşam alanlarının temizliği; eğer köpeğinizi evin bir odasında beslemeye çalışıyorsanız yattığı yatağından tutunda tüm oyuncaklarını ayda en az bir kere düzgün bir şekilde dezenfekte etmenizde fayda var. Kulübede bakıyorsanız, mutlaka kulübenin içinin ve dışının temizliğine özen gösterin, köpeğinizin yaşadığı alandaki pislikleri hergün mutlaka temizleyin (idrar, kağıt, çöp vb.) Köpekler yerlerde yuvarlanmayı çok sevdikleri için idrar yaptıkları yerlerdede rahatlıkla yuvarlanacaklardır, buda onların daha fazla koku kapmasına neden olacaktır.

Köpek kokusuna kesin çözüm varmıdır?

Birçok arkadaşımızdan duyduğumuz kadarı ile bu soruna kesin çözüm henüz bulunamadı, minik dostunuzun derisi yaradılış itibari ile hava koşullarına karşı korunma için doğal olarak yağlı yaradılmıştır. Hayvanın derisindeki bu yağ zamanla oksidasyona uğrayarak kokuya sebep olur. Eğer köpeklerinizi çok fazla yıkarsanız bu yağ tabakası zamanla incelecektir ve köpeğin derisinde çatlamalar, tüy yapısında bozulma ve benzeri kötü durumlara sebebiyet verecektir. O yüzden doğal durumlara çok fazla müdahele etmeden yukarda sıraladığımız koku giderme yöntemlerini uygulayarak köpek kokusuna ciddi önlemler almış olacaksınız.

Bir önceki makalemizde Kedilerin Viral Solunum Sistemi Enfeksiyonu ile ilgili bilgiler paylaştık. Bu yazımızı sosyal medya profillerinizde paylaşarak lütfen bizlere destek olunuz.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

27 Toplam Yorum

Leave a Reply

                      Bir geri bildirim

                      1. Pingback:

                      Bir yanıt yazın

                      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                      Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

                      viral-hastalik

                      Kedilerin Viral Solunum Sistemi Enfeksiyonu – Feline Calicivirus

                      Yavru Kedicik

                      Yavru Kedi Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler