Bugün sizler için köpek hırsızlığı hakkında detaylı bir makale hazırladık. Bu makalenin detaylarında köpek hırsızlığından korunma yöntemlerini, köpek hırsızlığının cezası nedir, ve benzeri sorularınıza cevaplar bulmaya çalışacağız. Lütfen konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yazımızı sonuna kadar okuyun ve sosyal medya profillerinizde dostlarınızla paylaşarak köpek hırsızlığının önüne geçmek için dostlarınıza yardımcı olun.
Genel olarak köpek hırsızlığı küçük ırk köpeklerde gözüksede, son yıllarda köpek dövüşlerinde görünen artış yüzünden artık büyük ırk köpekleride tehdit etmekte. Canınızdan sakınarak besleyip büyüttüğünüz can dostunuzun bir gün bir hırsız tarafından çalınmış olması sizi derinden etkileyecektir bu yüzden aşağıda listelenen adımlara olabildiğince uymaya çalışın. Öncelikle köpek hırsızlığının Türk ceza kanunundaki yeri nedir kısaca inceleyelim;
TCK m.142 Nitelikli Hırsızlık Suçu
TCK’da hayvanların suçun konusu bakımından değerlendirildiği ilk suç tipi, hırsızlık suçunun nitelikli halinin düzenlendiği 142. maddedir. TCK m.142/2-g bendinde “Hırsızlık suçunun barınak yerlerinde, sürüde veya açık yerlerde bulunan küçük baş hayvan hakkında işlenmesi halinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına” hükmolunalacağı düzenlenmiştir. Yeni Türk Ceza Kanunu ETCK m.491/2-5 ve 492/1-9’u birleştirmek suretiyle hayvan hırsızlığını nitelikli hal olarak kabul edilmiştir. Bu suç ile bireyin mülkiyet hakkı ve zilyetlik hakkı korunmaktadır. Hayvanlar taşınır mal kapsamında değerlendirilmiş, ayrıca gelir amaçlı üretilen ve kullanılan ekonomik değere sahip küçük baş hayvanlara yönelik olarak suçun işlenmesi nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Suç ancak özel kast ile işlenmesi nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Suç ancak özel kast ile işlenebilir. Failin faydalanma özel kastı ile haraket etmesi gereklidir.
Buna göre köpek, kedi ve benzeri hayvanların çalışnması Türk ceza kanunun 142. maddesine göre suç olaral sayılmıştır.
Köpeğimi hırsızlığa karşı nasıl korurum?
Gelelim adım adım hırsızlığa karşı alabileceğiniz önlemlere. Lütfen unutmayın, burada paylaşacağımız teknikler hırsızlığa kesin olarak çözüm olmasada bi derece faydası olacaktır.
1. Köpeğinize mikroçip taktırın;
Mikroçip dendiğinde aklınıza astronomik rakamlar gelmesin. 2014 – 2015 yılında mikroçip fiyatları 50 ila 100 TL arasında değişmektedir. Mikroçipin faydası köpeğiniz çalındığında yada kaybolduğunda onun bulunmasına büyük oranda fayda sağlayacaktır. Köpeğinizin mikroçipine yüklenen bilgiler sayesinde köpeğinizi bulan insanların size ulaşması daha kolay olacaktır. Tabi bunun için mikroçipli köpeğin veteriner tarafından çipin taranması ve okutuculara okutulması gerekiyor.
2. Köpeğinize tasmasız asla gezdirmeyin;
Köpeğinizin güvenliği için onu kesinlikle tasmasız dolaştırmayın. Tasmasız gezdirdiğiniz köpeğiniz sadece çalınmaya değil, kendi kendine kaybolmaya, diğer hayvanların ve köpeklerin saldırısına uğramaya, yerdeki zehirli olabilecek yemek kalıntılarını ve çöpleri yemeye ve trafik kazalarına karşı da korunmasız olduğunuda unutmayın.
3. Bahçenizi mutlaka çitle çevirin;
Eğer sevdiğiniz dostunuzu çalınmalara karşı korumak istiyorsanız bir diğer önlemde bahçenizi geniş ve yüksek çitlerle kaplamaktır. Bu çitler köpeğinizin dışarıdan gözükmesine ve kötü niyetli insanların onları fark etmemesine yardımcı olacaktır. Ayrıca eğer köpeğiniz tehlikeli bir ırk değilse kapınıza dikkat köpek var yazılı pankartlar asmayın.
4. Künyeli tasmalar tercih edin;
Köpeğiniz sadece çalınma ile karşı karşıya değildir. Ayrıca kendi kendilerine de kaybolmaları mümkündür. Bu durumda üzerinde telefon numaranızın yada iletişim bilgilerinizin yazılı olduğu künyeleri tercih edin.
5. Hayvanlarınızı kısırlaştırın;
Bir diğer yöntem ise hayvanlarınızın kısırlaştırmasıdır. Bu bir çok insana göre etik bir yöntem olarak gözükmesede inanın gerçekten çok başarılı bir yöntemdir. Kızan döneminde bulunan hayvanlar genellikle agresif olur ve kaybolmaya elverişlidir. Köpek hırsızlarının genellikle tercih ettikleri yöntemlerden biride eğer erkek bir köpek çalmayı planlıyorlarsa mutlaka yanlarında dişi bir köpek getirmektedirler bu sayede köpeğinizi diledikleri yere rahatlıkla götürebilirler.
6. Bahçenize güvenlik kamerası taktırın;
Bu biraz pahali bir yöntem olsada gerçekten çok başarılı bir yöntemdir. Köpeğinizin yaşadığı alanı örneğin bahçenizi bir kaç alandan görebilecek şekilde kameralar ile donatın yada sahte kameralar var çokta uygun onlarıda kullanarak hırsızlara karşı caydırıcı bir yöntem olarak değerlendirebilirsiniz.
7. Köpeğinizi güvendiğiniz insanlara teslim edin;
Çok fazla tanımadığınız veya profillerinde güven teşkil etmeyen köpek gezdirici ilanlarına güvenerek köpeklerinizi bu tip insanlara emanet etmeyin. Herzaman köpeğinizi kendiniz gezdirmeye özen gösterin bu sayede hem siz hemde köpeğiniz sizin sayenizde sosyalleşecektir.
Eğer yukarıda paylaştığımız adımları düzenli olarak hayatınızda uygularsanız, köpeğinizi hırsızlıklara ve kaybolmaya karşı güven altına alacaksınız. Bir önceki makalemizde köpeklerde aşı takvimi ne şekilde ilerler, köpeğinize ne sıklıkta aşı yaptırmalısınız tüm detayları sizlerle paylaştık.
4 Toplam Yorum
Leave a Reply