in

EğlendimEğlendim ÜzüldümÜzüldüm

Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu Feline CaliciVirus

Kedilerde kalisivirus

Yavrularda Çok Tehlikeli

Kedilerin Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu asıl ismi Feline CaliciVirus FCV Kedi Gribi olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle yavru kedilerde çok tehlikelidir. Ani ölümlere yol açabilir. Hayvan bakmak gerçekten sorumluluk gerektiren bir iş. Ölümcül olabilecek bir hastalığın aşısını ihmal ediyorsanız durum çok vahim! Hastalık solunum ile bulaşır ve çabuk yayılır. Mutlaka kedilerimiz anne sütünden ayrıldığı gibi yani 2 aylık iken karma aşıları olmalıdır. Hastalık salya burun akıntısı , idrar ve dışkı ile de yayılabiliyor.

kedi otel pansiyon veteriner

Veteriner Klinikleri Pansiyon Olamaz

Bu nedenlerle kedinizi pansiyon, veteriner kliniği, pet shop yada arkadaşlarınızın kedileri ile bir araya geleceği zaman aşılarının tam olduğundan emin olun, gdeceğiniz yerde hasta bir kedi bulunup bulunmadığını sorgulayın. Özellikle pansiyon amaçlı kedilerin veteriner kliniklerine bırakılması çok tehlikelidir. Hastalık giriş çıkışının en yoğun olduğu bir yeri neden kedinizin kalması için tercih edersiniz? Siz tatile gittiğinizde konaklamak için hastahaneleri mi tercih ediyorusunuz?

feline calicivirus ağız yarası

Ağız Yaraları ile Karakteristik

CaliciVirus ’un neden olduğu hastalıkta Solunum problemleri ve ilerlemiş şekli Bronşitis, Bronkopneumöni ve ishal görülebilir. Hastalık iştahsızlık ile birlikte yüksek ateş ile seyreder. Çok karakteristik olarak bu hastalıkta ağız çevresinde, dil, damak, burun boşluğunda, pati aralarında ülseratif yaralar görülür. Hatta kedinizin topalladığını da fark edebilirsiniz. Maalesef Pnömoni ile birlikte ishal, kusma ve ölüm görülebilir.

Kedi Karma Aşı calicivirus

8. Hafta Aşılama Çok Önemli

Tedavisi direkt olarak CaliciVirus ‘a karşı yapılmamaktadır. Belirtilere göre sağaltım yapılmaktadır. Fakat yeterli değildir. En önemli olay aşılamayı atlamamaktır. Kedimiz 8 haftalık olduktan sonra birinci karma aşısı yapılır ve 21 gün sonra mutlaka 2. Tekrarını yaptırmalısınız. Bu tür hastalanmış bir kediniz var ise kedileriniz aşılı dahi olsa mutlaka diğer kedilerden ayrılmalıdırlar. Evinize gelen hasta kediden 3-5 gün sonra kendi kedilerinizde bir rahatsızlık görüyorsanız, hastalık bulaşmış olabilir. Hastalığı tanımak için hekiminiz doku örneği yada akıntılı bölgelerden swap alması ve laboratuarda etken analizi yaptırması ile ortaya çıkar.

kedi hastalık taşıyıcı calicivirus

Hastalığı Atlatanlar Taşıyıcı

Kediniz bu hastalığı atlattıysa, iyi görünmesine rağmen hastalığı bulaştırıyor olabilir. Üzülerek söylüyorum calicivirus adı gibi kalıcı bir virus. Yıllara varan sürelerde kedinizin üzerinde kalabiliyor ve başka kedilere bulaştırabiliyor. Bu nedenle FCV CaliciVirus hastalığı geçirmiş bir kediniz var ise çok dikkatli olmalı, onu maalesef izole etmelisiniz. Sizin yaşadığınız sıkıntıyı başkaları da yaşamasın.

sümüklü kedi kedi gribi

Bir Çok Hastalık ile Benzemekte

FCV CaliciVirus taşıyan kedilerde uzun süren göz akıntısı, gözde ödem ve keratitis gibi tek taraflı veya çift taraflı göz hastalıkları belirtileri görülebilir. Bu hastalığa benzeyen Herpes virüs gibi solunum sisteminde rahatsızlığa yol açan başka viruslar da vardır. FCV’de genel ayırıcı özellik ağızda şekillenen ülseratif yaralar olmasına rağmen bazen bu hastalıklar birbirine çok benzeyebilmektedir.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

3 Toplam Yorum

Leave a Reply

    Bir geri bildirim

    1. Pingback:

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    sokak köpeği

    Ben Bir Sokak Köpeği

    köpeklerde zehirlenme

    Kedilerde ve Köpeklerde Zehirlenme