in ,

Kedilerde Ağız Kokusu Ve Nedenleri

kedilerde-agiz-kokusu-nedenleri

Kedilerin ağızlarında oluşan koku birçok neden ile bağlantılı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kedilerde görülen ağız kokusunun en yaygın nedeni, kötü bir kokuya neden olan bakterinin çoğalmasıdır. Kedilerde ağız kokusu problemi var ise öncelikle altında yatmakta olan nedenlere bakılmalıdır. Bilinçsizce uygulanan yöntemler kedinin durumunu olumsuz etkileyerek daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Bu durumda ise veteriner hekimin kediyi tedavi etmesi en uygun yöntem olacaktır. Bunun yanında, kedi ağız kokusu problemine neden olan durumlar ise ağız içerisinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olabilmektedir. Diş ve diş eti rahatsızlıkları da bu durumu tetiklemektedir. Beslenme faktörü de bu duruma neden olmaktadır. Sistematik rahatsızlarda da ağız kokusu problemi görülmektedir.

Kalitesiz Beslenme Ağız Kokusuna Neden Olmaktadır

Kediye verilen besinin kalitesiz olması veya herhangi bir cilt rahatsızlığı bulunması da ağız kokusuna neden olmaktadır. Yeterli düzeyde beslenemeyen kedinin bağışıklığı da düşerek vücudu enfeksiyonlara açık hale gelebilmektedir. Bu duruma yol açan diğer etmenler ise solunum yolu, karaciğer veya böbreklerde görülen iltihap durumu da ağız kokusuna neden olan diğer etmenler olarak sıralanabilmektedir. Bu nedenle kedilerin de ağız sağlığına önemli derecede özen göstermek gerekmektedir.

Ağız Kokusunun Tedavi Edilmesi İçin Öncelikle Sebep Olan Durum Araştırılmalıdır

Kokunun altında yatan nedenin bulunması için kedinizi veterinere götürerek test yapılmasını sağlayabilirsiniz. Kedilerin bağışıklık sistemi kış aylarında daha zayıf hale gelmektedir. Bu durumda çeşitli mikroorganizmaların vücuda girmesine neden olmaktadır. Bunun beraberinde ise çeşitli hastalıklar görülebilmektedir. Alışılmışın dışında görülen ağız kokusu durumu diyabet hastalığının varlığından da kaynaklanıyor olabilir.

Ağız ve Diş Bakımı Düzenli Aralıklarla Yapılmalıdır

Kedilerin ağzında algılanan enfeksiyonlar, diğer hastalıkların karaciğer hastalığına ve başka hastalıklara neden olabilir. Kedilerde diş çürükleri ve ilerlemiş diş taşları, kokunun artmasına neden olmaktadır. Normalde fazla salya üretimi ve diş etlerinde net bir şekilde görülen kızarıklıklar bir iltihap durumunun varlığına işaret ediyor olabilir. Bu nedenle diş bakımı hem kokunun önlenmesi için hem de ağız ve diş sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle düzenli olarak kedinizi dişlerini fırçalayıp bakımını yapabilirsiniz.

Rutin Kontroller İle Kedinizin Sağlık Sorunu Olup Olmadığını Zamanında Fark Edebilirsiniz

Parazit aşıları da bu durumun önlenmesi açısından da oldukça önemlidir. Ancak kedinizde ciddi hastalıklar da olabilir. Bu nedenle veterinere götürüp düzenli olarak kontrollerin yapılması herhangi bir hastalık durumunun tespit ve tedavi edilmesi için oldukça önemli olmaktadır. Böylelikle ciddi bir hastalığın varlığında erken teşhis ve tedavi ile durumun olumsuz bir hal almasını engelleyebilirsiniz.

Veteriner Hekiminize Danışarak Doğru Bir Tedavi Almasını Sağlayabilirsiniz

Bilinçsizce yapılmakta olan tedavi etme yöntemleri kedilerde daha da kötü bir gidişat izlenmesine neden olabilmektedir. Kedinizin durumuna bakarak doğru bir teşhis koyulması ve tedavi edilmesi veteriner hekiminiz tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle rutin ağız ve diş bakımını yaptığınız kedinizde normalden fazla ağız kokusu fark ettiğinizde hekiminize götürmeniz doğru bir karar olacaktır.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

muhabbet-kusu-cinsleri

Muhabbet Kuşu Cinsleri

Muhabbet Kuşlarında İshale Ne İyi Gelir?