Tricophytosis olarak da adlandırılan mantar hastalığı, kediler de görüldüğü gibi köpeklerde ve bir çok canlı türünde hatta insanlarda da görülebilien bir deri hastalığıdır. Kedilerde veya köpeklerde mantar deri kıl diplerine, tırnağa yerleşmesi ile enfeksiyona neden olur bu bölgede hastalık başlar. Bağışıklığın düşmesi hastalığın ortaya çıkışında önemli rol oynar.
Nasıl Bulaşır?
Uzun tüylü kedilerde tüylerde yaşayabildiği için bulaşma daha hızlı olur. Aslında deride hastalık yapan ve hastalık yapmayan mantar etkenleri bulunur. Direkt temas yolu ile bulaşabilir.mantar etkeni derinin nemli ve havasız yerlerini de çok sever. Örnek olarak kulak içi çok güzel bir yaşam alanıdır. Hassas bir kuaförünüz yok ise bir öncekii kedi de hastalıklı bir kedi ise fırça ile hastalığı kedinize bulaştırabilir.
Genelde baş, kulak, kuyruk ve bacaklara yerleşen etken başlangıçta tüylerin o bölgede kırılmalarına neden olur. Kedi veya Köpeklerde Mantar hastalığına özel yuvarlak odaklar şekilde dökülmeler yapar. Kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Yuvarlak odaklar tüysüzleşip büyüyebilir hatta sıçrayan odaklar birşelebilir. Mantar etkeni ölü tütlerde hiç oyalanmaz daima sağlıklı tüylerin peşinden gider.
Mantar hastalığı da diğer hastalıklar gibi vücut direncinin düşmesi ile ortaya çıkar ve hızlanır. Özellikle beslenmenin düzenli olması yeterli vitamin mineral alması kedimizin sağlığı için çok önemlidir. Piyasada koruyucu olarak uygulanan aşılar vardır. Özellikle hastalığın sık görüldüğü bölgelerde mutlaka uygulanmalıdır. Deri tüy güçlendirici doğal içerikli (esansiyel yağlar) da koruyucu amaçla kullanılabilir.
Bahsedildiği gibi hastalık insanlarada geçebilir. Özellikle kolunuzdakaşıntı kızarıklık ile başlayan ve yuvarlak kepekli bir kızarıklık şeklinde büyüyen bir deri problem görüyorsanız, kedinizden de şüpheleniyorsanız en kısa zamanda ikinizde bir doktora görünün.Geciken vakaların tedavisi çok daha zor olur.
Nasıl Teşhis Edilir?
Mantar hastalığının bir kötü özelliği de bir çok hastalıkla karışabilir.Bu nedenle burada kullanılacak labaratuvar tanısı çok önemlidir. Pratik olarak kliniklerde wood lambası denilen bir tanı yöntemi ile kolay olarak teşhis edilebilmekte fakat deri kazıntısı muayeneleri ile de desteklenmelidir. Hekiminiz tarafından teşhis amaçlı alınan deri kazıntı örnekleri piyasada hazırda bulunan ekim agarlar veya laboratuvar firmalarınada alınacak destek ile vakanın kısa zamanda mantar olup olmadığını ayırt etmeğe yarayacaktır. Mantar tek çeşit değildir ve yaygın olarak 4-5 etken sahada hastalık yapmaktadır. Bu etkenler göz öneünde bulundurularak tedavi yönlendirilmelidir.
Eğer ki mantar hastalıklı bir kediniz varsa mutlaka kuaförünüzü ve kedinizi sevmeye gelenleri uyarın hastalığın başka canlara da bulaşmasına engel olun. Haydi kuaföre adlı yazımızı da mutlaka okuyun.
Pingback:Kedi kumu alırken nelere dikkat etmeliyiz? • Pet Günlüğü