in

BayıldımBayıldım ŞaşkınımŞaşkınım TepkisizimTepkisizim Kızdım!Kızdım!

Kedi Mantarı Bize Bulaşır Mı?

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencisi Tayyib Bilgin edindiği bilgileri derleyip hayvanseverler ile paylaşıyor. Vet.Hek.Ender ER’in onaylayıp yayına alınan bu yazımız hayvansever herkesin konu hakkında daha çok bilgilenmesine vesile olmasını diliyoruz.

Özellikle hayatlarını bir kediyle paylaşanlar bizi daha iyi anlayacaklardır. Onların yaşadığı herhangi bir sorun bizi de etkiler. Ailemizin bir parçası olan evcil dostlarımız ne var ki sorunlarını dile getiremezler, iştahsızlık halsizlik sürekli bir bölgeyi kaşıma hali onların hayatın bazı şeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Mantar hastalığı da kedimizde sürekli karşılaştığımız ve onların yaşam kalitesini düşüren olumsuzluklardan bir tanesidir. Gelin bu yazımızda da kedi mantar tedavisi üzerine değinelim..

Mantar Tedavisi Öncesinde Belirtiler Neler?

Bulaşıcı hastalık denildiğinde ilk akla gelen hastalıklardan birisi olan mantar (Ring worm) sporları çok hızlı şeklide yayılır ve bu sporlar 1 yıldan uzun bir süre boyunca canlılıklarını koruyabilirler . Uzun süre canlılıklarını koruyabildikleri için her yerde olabilirler.

Mantar hastalığında en çok karşılaşılan mantar türü olan(microsporum canis) kedilerde karekteristik halka şeklinde kızarıklıklar ve pullanmalarla şekil gösterir. Genellikle lezyonlar baş ve boyun olmak üzere vücudun birçok yerinde görülebilir.

Mantar Tedavisi Öncesinde Bulaşma Yolları

Bulaşması dokunma yolu ile olur. Yani birbirlerine sürtünme, deri döküntülerine temas sonucu oluşabilir.  Aynı şekilde zoonoz olan bu hastalık temas sonucu insana da bulaşabilir.

Mantar Tedavisi Öncesinde Teşhis

Mantar enfeksiyonu teşhis edilirken ilk olarak fiziksel muayene yapılır. Laboratuvar ile birlikte mutlaka desteklenmelidir.

-Kazıntı alınıp mikroskop altında incelenerek teşhis edilebilir.

-Kan tahlili sonucunda yorumlar yapılabilir.

-Hazır kitler kullanılarak kültür ortamında çoğaltılıp çıkan sonuç yorumlanabilir

-Wood lambası kullanıp UV ışık altında florasan rengi gözlemlenebilir.

Kedi Mantar Tedavisi Bilgileri

-Mantar pomadları, tedavi amaçlı aşı kullanılabilir. Her pomad her mantarı çözeceğini zannetmeyin, ilk önce mantarın tipini öğrenemezseniz sadece pomad kullanırken şansınızı denemiş olursunuz.

-Tedavi olarak sirkeli su ile bölgeyi temizleyebilirsiniz. Doğal yöntemlerden biri olarak belirtilse de inatçı mantarlara karşı zayıf gelmektedir. Tamamen sirkeli su ile yapılan tedavilerin çoğu hüsran ile sonuçlanıyor.

-Hekiminizin önerdiği bağışık güçlendirici uygulamalarla tedaviyi destekleyebiliriz. Bitkisel veya olmayan bir çok çeşit bağışıklık güçlendirici mevcut. Her tedavide olduğu gibi bağışıklık güçlendiriciler mantar tedavisi için çok önemlidir.

-Mantar tedavisi sırasında unutmamız gereken bir durumda mantar tedavisi ilaçları karaiğere verdiği zarardır. Tedavi sırasında mutlaka karaciğer güçlendiriciler ve koruyucular kullanlımalıdır.

Kedi Mantar hastalığında koruyucu hekimlik

Önemli olan bu hastalığa yakalanmadan önce koruyucu hekimlik yaparak hastalık etkenini vücuda girmeden engellemektir. Temas ile bulabildiğini unutmamalı ve ona göre önlemler almalıyız. Mantar Karanlık ve Nemi Çok sever.

-Eşyaların dezenfekte edilmesi,

-Ortak eşyaların dikkatli kullanılması,

-Hasta olan kedi varsa ayrı tutulup hastalığın yayılması engellenmeli,

-Beslenmede kaliteli mamalar kullanmalı, baharatlı tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

-Kedilerimizi bol güneş ışığına temas etmesini sağlamalı.

-Nemli ortamlardan kedimiz uzak tutmalı.

-Uzun tüylü kedimiz varsa tüylerini tarak yardımıyla sık sık tarayıp havalandırmalıdır.

Kedi ve Köpeklerde Mantar Hastalığı ile ilgili farklı bilgiler almak isterseniz diğer yazımızı da inceleyebilrisiniz.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

2 Toplam Yorum

Leave a Reply

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    saldirgan-kopek

    Hırçın Davranan Hayvanları Sakinleştirme Yöntemleri

    Kedi Lösemisi Tedavisi Kolay Mı?