Van Yüzüncı Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi 5. Öğrencisi M.Adnan Jumaa edindiği bilgileri derleyip hayvanseverler ile paylaşıyor. Vet.Hek.Ender ER’in onaylayıp yayına alınan bu yazımız hayvansever herkesin konu hakkında daha çok bilgilenmesine vesile olmasını diliyoruz.
Kedi Lösemisi Tedavisi konusunda bahsetmeden önce anlamından bahsetmek isterim. Kelime olarak kan kanseri anlamına gelmektedir. Kemik iliğindeki kök hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması ve normal kan hücrelerin oluşumunun dengesinin bozulmasıdır. kanser olmasına rağmen ancak diğer kanserlerden gözle görebilecek tümör oluşmaması ile ayırt edilebilir. Lösemi viral bir hatalıktır ve etkeni ise kedi lökemi virusu ( Felv) olarak geçer.
Kedi Lösemisi Nasıl Bulaşır?
Kedi lösemisinin ana bulaşma şekli ısırık yaralardır. Erkek kedilerde daha fazla görülmesinin nedeni de birbirleri ile kavga ederken aldıkları ısırık yaralardır. Bu yüzden kedi lösemisi tüm kediler içinde en fazla kısırlaştırılmamış erkek kedileri etkiler. Ayrıca ısırık yaraları kadar sık olmasa da aynı mama ve su kabını paylaşmak gibi tükürük yolu ile löseminin bulaşmasına yol açabilir. Bunun yanında enfekte annelerde yavrularına süt yoluyla bulaştırabilir.
Kedi Lösemisi Nasıl Belirtileri?
Lösemi hastalığına yakalanmış kedilerde hastalığın etkeninin yerleştiği yere ve etkilediği bölgeye bağlı olarak klinik belirtiler ortaya çıkar. Bu klinik belirtilerden en belirgini kanının kırmızı hücrelerinin (eritrositler) üretimi bozulmasıyla ve oksijen taşıma görevini yerine getiremediği, sürece hayvanda hızlı solunum yeterli oksijen ihtiyacı karşılamak icin görülmektedir.Anemi gibi belirtiler görülür.
Kanın trombositeri etkelendiği zaman, kanama problemleri ve kanın pıhtılaşmaması gibi sorunlarla karşılaşılır. Derinin değişik yerlerinde siyanoz dediğimiz morarmalar ortaya çıkmabilir. Kanının beyaz hücreleri (lökositler) azalması ile bağışıklık ve diğer hastalıklara karşı direnç kabiliyeti azalır ve sekonder enfeksiyonlar dediğimiz farklı hastalıklar devreye girer. Bu belirtilerile birlikte hayvanda yüksek ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, sallantılı yürüyüş ,titreme,lenf düğümlerinde büyüme ve şişkinlik gibi klinik belirtiler görülebiliyor.
Kedi Lösemisi Nasıl Belirtileri?
Teşhis için klinik muayene yapıldıktan sonra şüpheli hayvanlar spesifik tanı kitler kullanılabilir (serolojik testler). Elisa dediğimiz serolojik testler tanıda sık kullanılmaktadır ve Hemogram ve Biyokimya değerleri ile birlikte incelenmelidir.
Kedi Lösemisi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tanısı konulduktan sonra özel ve spesifik tedavisi yoktur. Kedi lösemi tedavisi Yapılan girişimler, yaşam süresi uzatmaya yardım edebilir. Belirtilere göre tedavi sürdürülebilir. Kan nakli imkanı var ise mutlaka değerlendirilmelidir.
Kedi Lösemisi Nasıl Koruyabiliriz?
Bu hastalığa karşı aşılama ile koruma sağlanılabilir. Kedimiz 9-11 haftalık iken lösemi aşısı yapılabilir. 2 hafta sonra, yani 15 gün sonra aşı tekrarı yapılır ve sonra yılda bir aşılama tekrarlanılır. Lösemi aşısı yapılmadan önce mutlaka kediye lösemi testi yapılması gerekir enfekte olan kediler aşılanmaz. Temas ile bulaşan bir hastalık olduğu için hasta kediler mutlaka ayrılmalı ve temas kesilmeli. Kedi lösemisi ile ilgili şu yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz.