in

Kedi Lösemi Hastalığı FeLV Feline Leukemia Virus

Kedi Kan Kanseri Leukemia

Kedi Kan Kanseri Virusu İnsana bulaşır mı?

Kedi Lösemi Hastalığı FeLV Feline Leukemia Virus olarak da geçen insanlardaki HIV ve AIDS ile aynı Retrovirus grubu virüslerin neden olduğu bağışıklık sisteminin baskılanması ile dokularda tümöral oluşumlara yol açan bir hastalıktır. İnsanlara bulaşan bir hastalık değildir. Fakat kediler arasında gözyaşı, idrar, dışkı, salya ve sümük yolu ile bulaşabilir. Hastalığı teşhis edilen yada şüphelenilen kediler mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Özellikle yavru kedilerde bulaşma riski çok yüksektir.

kedi leukemia

Hastalık Bağışıklık Sistemini Çökertiyor

Hastalığı alan kedide belirtiler hemen ortaya çıkmaz bazen yıllarca bile bekleyebilir. Hastalık bağışıklık sitemini düşürdüğü için farklı hastalıkların da devreye girmesi çok kolay olur. Kedinizde stres oluşturabilecek herhangi bir faktör, sinsice bekleyen hastalığın ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Yolculuk, ev değişikliği, sahip değişikliği, pet shop ortamları, gürültü, hamilelik, yavruların ayrılması, yabancı kedi, kıskanılan kedi yada kıskanç kedi, başkasına daha fazla ilgi gösterilmesi, bir kaç gün evde yanlız kalması, veterinere gitmek, aşıdan korkmak gibi bir çok stres faktörü sayılabilir.

Kedi leukemia virusu

Dış kulak, Akciğer, İshal, Zayıflık, Kansızlık

Hastalık başladığında Lenf bezleri şişmiştir, üst solunum yolu iltahaplı, dış kulakta tedaviye cevap vermeyen enfeksiyon, kronik ishal, lenfoma gibi belirtiler ile bir çok organ etkilenebilir. Barsaklarda tıkanıklık, zayıflama, iştahsızlık, değişken vücut ısısı, üremi, anemi ve son safhada sinirsel belirtiler görülebilir. Hastalanan kedi için çok iyi bakım şartlarında yaşam süresi uzatılabilir. Kedi Lösemi Hastalığı FeLV Feline Leukemia Virus ‘a yakalanan kedide üreme bozuklukları, idrar kaçırma, alt çene lenf yumrularında büyüme, kemik iliği miktarının ciddi miktarda azalmasından dolayı kansızlık. Bu nedenle kan kanseri olarak adlandırılır. Hastalığın A-B-C olmak üzere 3 tipi bulunmakta. Hastalığı atlatan yada dirençli kediler taşıyıcı olup etrafa bulaştırmaktadır.

2. Aydan İtibaren Aşılama Çok Önemli

Kedi Aşılama
Kedi Leukemia aşısı

Teşhis ve Aşılama

Kedi Lösemi Hastalığı FeLV Feline Leukemia Virus kesin teşhisi eliza testi ile yapılabilmekte ve koruyucu aşıları sahada büyük önem arz etmektedir. Hekiminize bazen kızıyorsunuz. Kedimiz delik deşik oldu doktor bey her hafta aşı olur mu diye. Malesef onu bir an önce korumaya alınması lazım, aşılar olmazsa olmazlardan. Yapılan araştırmalar ilk 4 ayda koruyucu aşıların tamamının uygun aralıklarla bitirilmesi gerektiğini gösteriyor. Onu riske atamayız. Kedi Lösemi Hastalığı FeLV Feline Leukemia Virus için aşılama 2 aylık yaştan itibaren yapılabilir ve 21 gün ara ile mutlaka tekrar edilmelidir. Mutlaka hekiminize leusemi aşısını sorunuz. Hastalık bulaşmadan önce müdahele etmek gerekir. Virus dezenfektanlara dayanıksızdır. Hastalıklı hayvanın bulunabileceği ihtimal her yer iyi dezenfekte edilmelidir.

Kedilerin viral hastalıklarından olan calicivirus hakkında bilgi edinmek isterseniz burayı tıklayın.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

4 Toplam Yorum

Leave a Reply

      Bir geri bildirim

      1. Pingback:

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

      Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

      Entropiyum ektropiyum

      Entropium Nedir? Ektropium Nedir?

      kedi fiv virusu

      Kedi Aids’i (FIV) Feline immunodeficiency Virus