in

Kedi Kumu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Kedi Kumu

Bu yazımızda kediler için hangi kum daha iyi? Kedi kumu alırken nelere dikkat etmeliyiz, ince kummu yoksa kalın kummu daha iyi ve benzeri sorularınızın cevaplarını bulacaksınız. Yaklaşık olarak 30 kedi büyütmüş bir kedi sever olarak yaşadığım bazı tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabi tecrübelerle sınırlı kalmayıp bazı bilimsel araştırmalarıda sizlerle paylaşacağız. Dilerseniz vakit kaybetmeden yazımıza geçelim.

Kedi kumu hangi malzemeden olmalı?

Kedi kumlarında firmalara göre farklı farklı malzeme kullanılmakta bunları sırası ile sizlere anlatmaya çalışayım.

Slikon: İlk olarak slikon malzemeden üretilen kedi kumları var bunlar ülkemizde en popüler olan kedi kumları (genelde market reyonlarında görebilirsiniz) ve hakkında en çok dedikodu edilen kedi kum cinsi diyebiliriz, zira slikon ile yapılan kedi kumlarının kanserojen madde içerdiğine dair bir ok rivayet dolaşıyor fakat kesin olup olmadığını henüz bilmiyoruz.

Kalın taneli: Kalın taneli kedi kumlarının en büyük avantajı topaklanarak ekonomik kullanım sağlar. Kaliteli firmalara tarafından üretilen kalın taneli kedi kumlarında kullanılan minerallerin geometrik yapıları sayesinde yüksek sıvı emme ve yüksek topaklanma kabiliyetine sahip olurlar buda kalın taneli kumları diğer türlerinden bence bir adım öne çıkarıyor.

İnce taneli: İnce yapıda olan bu kum tipi, en hızlı emme ve topaklanmayı sağlar. İnce yapısı sayesinde çok çabuk topaklanma yaptıkları için uzun süreli ve ekonomik bir kullanım sağlar. Bu kumun bir dezavantajı, kedilerin patilerinin arasında sıkışıp kalmaları, bu sayede evinizin her köşesine kolaylıkla yayılacaktır.

Pudralı: Genellikle kalın taneli olan bu kum yapısında üretici firmalar tarafından içlerine pudra ilavesi yapılmaktadır. Bir dezavantajı astım ve solunum problemi çeken kedilerde kullanımı uygun değildir.

Bizim fikrimizi soracak olursanız, eğer evinizde birden fazla kedi bakıyorsanız kalın taneli topaklanan kumlar işinizi rahatlıkla görecektir. Şunu söylemekte yarar görüyorum, piyasada koku saklayıcı, koku giderici gibi laflara çok fazla inanmayın, zira birçok kum firmasının ürünlerini denemiş olmamıza rağmen henüz koku giderici bir kum ile karşılaşmış değiliz.

Kedi kumu ne sıklıkla ve nasıl temizlenir?

Eğer kedinizin parazit dökme gibi bir problemi yoksa, 2 günde bir temizlemek idealdir. Fakat parazit gibi bir durum ile karşılaştıysanız hergün kumu kontrol edip kabı dezenfekte etmenizde fayda vardır. Kedi kumu temizleme küreklerinden faydalanabilirsiniz, topaklanan kumu kürek yardımı ile temizleyebilirsiniz, normal bir durumda (parazit yoksa) 2-3 günde bir kum kabını mutlaka dezenfekte etmelisiniz, tabiki kumu komple değiştirmenizde gerekmektedir.

Nasıl bir kum kabı kullanılır?

Kedi Kum Kabı
Açık Kedi Kum Kabı

Kedi kum kabı tercih ederken bizim tavsiyemiz filtreli ve etrafı kapalı kum kaplarını tercih etmenizdir. Bunun nedeni, kokuyu biraz daha önler, kediniz patilerini temizlerken kumları kabın dışına taşıramaz. Eğer açık bir kum kabı kullanıyorsanız, kabın bulunduğu alanın kum ile dolacağını göz önünde bulundurmanız gerekli.

Bunu önlemek için açık kum kabının altına bir gazete serebilir, yada kabı duşa kabin ve benzeri alanların içine koyabilirsiniz. Mutlaka kabı bir alana koyacaksanız o alanda hava alır bir pencere olmasına dikkat edin.

Bir önceki makalemizde Kedi ve Köpeklerde Mantar Hastalığı nasıl oluşur, nedenleri nelerdir ve mantar hastalığının tedavi süreci hakkında bir yazı paylaştık. Bu yazımızı sosyal medya profillerinizde paylaşarak Pet Günlüğü ailesine destek olabilir, yorumlarınızda kedi kumu tecrübelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

2 Toplam Yorum

Leave a Reply

    Bir geri bildirim

    1. Pingback:

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kedi ve Köpeklerde Mantar Hastalığı

    Kedi ve Köpeklerde Kene Isırığı ve Korunma Yöntemleri