in

BayıldımBayıldım EğlendimEğlendim ŞaşkınımŞaşkınım ÜzüldümÜzüldüm TepkisizimTepkisizim Kızdım!Kızdım!

Kedi Kulak Uyuzu Tedavisi ve Korunma Yöntemleri

Kedilerin başının belası kulak uyuzu etkeni bir kaç ayrı tiptedir. Bunlardan en yaygını otodectes cynotis’tir. Kedi Kulak uyuzu, kulak akarı, kulak mite’ı (mayt) yada otodectik otitis olarak da adlandırılır.

Otodectes uyuzu (kedi kulak uyuzu) dışında baş uyuzu olarak adlandırılan Notoedres uyuzu baş, kulak bölgesinin patilerle kaşınması ile birlikte, patilere ve tüm vücuda yayılabilir. Kıllar dökülür, kepeklenme, deride kalınlaşma, çatlama ve göz kapaklarına yerleşirse göz kapaklarını açamama şekillenir.

Sarcoptes uyuzu ise vücut uyuzu olarak adlandırılır. Özellikle karın altı, ayak ucu ve baş kısımlarında etkisini gösterir. Diğer uyuz etkenlerinin tedavileri kolay olması ile birlikte eğer ki demodex uyuzu hastalık etkeni olarak bulunduysa tedavimiz uzun süreçlı ve zordur.

Bütün uyuz etkenleri bağışıklığın düşmesi ile birlikte harekete geçer. Deri direncinin düşmesi, çatlakların oluşması, gerekli vitamin minerallerin alınmaması, farklı hastalık etkenleri, beslenme yetersizlikleri bir stres faktörü olup, bunların hepsi bağışıklık seviyesini düşürecektir.

Anne kedi eğer ki hasta ise yavru kedilere bu hastalığı bulaştırması muhtemeldir. Bu nedenle annenin kulak kontrolü dahi önemlidir. Yapılacak mikroskobik muayene yavrulara hastalık bulaşmaması için önlem olacaktır.

Kulak Uyuzunda Hangi Belirtiler var?

• Başı sallama
• Aşırı kaşınma ve kulakları yere sürtme
• Tüy dökülmeleri ve deri hastalığı dermatit
• Kulak iltahabı
• Kulak çevresinde çizikler ve yaralanma
• Kulak kepçesi kızarık
• Siyah kahve balmumu mukusumsu kokulu kulak akıntısı
• Kulak içinde yara
• Genel tüy dökülmesi

Teşhis için mukus örneği alınıp laboratuvar teknikleri ile tanıya gidilebilir. Uyuz etkeni epidermal döküntüler ve doku sıvıları ile beslenir. Hastalık ilerlemeye boyun ve göz çevresinden devam eder. İlerleyen dönemlerde hastalık orta ve iç kulağa kadar ilerlerse denge problemleri görülebilir. Başını kulağını süreki sallaması ile othematom denilen iyileşmesi sıkıntılı bir yaraya dönebilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisi olmakla birlikte düzen gerektirmektedir. 2 hafta arayla 2 doz anti paraziter enjeksiyon ilaç uygulaması gerekmektedir. Hekiminizin tavsiyesi ile kullanılan antiparaziter ilaçların etkisi ve sonucun görülmesi 1 ay’ı bulmaktadır. Tedavi amaçlı deriden emilen spot on denilen kulak uyuzuna özel dökme preperatlar da kullanıabilir. Hekiminizin tavsiyesi ile bazı özel grup antibiyotikler ve günde 2 kez gliserin ile kulak temizliği verilebilir.

Nasıl Koruyabiliriz?

Hastalık etkeni kulağa gelmeden yada kulak direnci düşmeden rutin bir temizlik yapılmalıdır. Haftada bir yapılacak temizleme yeterlidir. Islak, kirli ve nemli ortamlar bu hastalığın üremesi için çok uygundur. Bu nedenle yıkamlar ve banyo sorası dikkat edilmeli. İrtibatta olduğumuz farklı kedilerin de hastalığı taşıyabileceği ve bulaştırabileceği düşünülmelidir. Uyuz etkeni yumurtaları 21 gün sonra yetişkin hale gelir. 2 ay yaşayan bu etkenler kedi ve köpekler için 21 gün ara en az iki kez ilaçlanmalıdır.

Bir önceki yazımızda Yavru kedi bakımı ile ilgili pratik bilgliler vermiştik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

20 Toplam Yorum

Leave a Reply

                  Bir geri bildirim

                  1. Pingback:

                  Bir yanıt yazın

                  E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                  Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

                  Sevimli Hayvanlar

                  Bisküvi Paketinden Çıkan Sevimli Hayvanlar

                  Köpeklerde Kaşıntı Nedenleri