Bir eve girdiğimde aldığım keskin koku ile birlikte hemen burada bir erkek kedi var diyebiliyorum. Çünkü erkek kediler mekanlarını işaretlemeyi dişilerden daha fazla seviyorlar. Dişi kediler de işaretleme yapıyorlar ama erkekler gibi, keskin kokulu sperma ve idrarı kullanarak değil. Kedi idrar kokusu kedi bakanlar tarafından belli bir süre sonra alışıldığı için farkedilmese de anlayışsız misafirler bu konuda ruhunuzu daraltabilir.
Erkek Kedi Ne Zaman Koku Bırakır?
Ergenliğe erişen erkek kediler evin ve bahçenin çeşitli yerlerine spreyleme şeklinde koku bırakırlar. Teke gibi kokuyor deriz. Dişi kedilere bir mesaj amaçlı ve kendi alanlarını işaretlemek için bunu yaparlar. Bu şekilde kendilerini güvende hissederler. Ben buna evimdeyim mesajı diyorum. Yabancı kedi gibi bir tehtit hissettiklerinde de tekrarlarlar. Bu tehtit yada güvensizlik ev eşyalarının değişmes dahi olabilir. Yaklaşık 6-10 ay erişkinliğe erişen erkek kedilerde onlar için normal bir davranış olan bizi rahatsız eden koku bırakmayı gerçekleştirirler. Koku bırakma yada idrar spreyleme hareketini yanlızca erkek kediler yapmaz dişi kediler de yapabilir. Dişi kedilerde erkeklerin testeteron hormonu aksine idrarlarında östrojen hormonu yoğun bulunmakta erkekleri çekmektedir.
Kısırlaştırma Kokuyu Engeller Mi?
Bu kokuyu engellemek için yapılan kısırlaştırma işlemi kedinin cinsel hayatını bitirdiği için sağa sola koku bırakmakla artık işi olmaz. Kısırlaştırmak istemeyen aileler için uzun sürebilen bir tuvalet eğitimi ve koku bastırıcılar ile de kedimizin en azından belirlediğimiz bölgelere koku bırakmasını engelleyebiliriz. Dişi kokusunu kilometrelerce öteden bile alabilen erkek kediler uyarılacak, ve sağı solu rahat bırakmayacaktır. Dişi kedilerde kızgınlık dediğimiz durum yılda 2 kez görüldüğünden dolayı, yıl boyunca bir problem yaşanmıyor. Her kedi olmamakla birlikte dişi kediler de idrarlarını kızgınlık döneminde ev içine yada bahçeye bırakabilmektedir.
Peki kısırlaştırmasak da sokağa salıvereyim işini halledip gelsin desek ne olur? Malesef çok geçici bir çözüm olur. Özellikle erkek kediler yıl boyunca aktiftir. Dişi kokusu aldığı her zaman işaretlemesini yapabilir. yani çifleştirmeden sonra da aynı hareketlere devam edecektir. Erkekte testesteron hormonu ne kadar güçlü ise koku da o kadar güçlü olacak ve sık olacak.
Ayrıca koku sadece idrar ile bırakılmamaktadır. Sürtünmeler, tırmalama hareketleri ve ağız çevresindeki bezlerin çeşitli objelere sürtülmesi ile bizim için çok keskin olmasa da koku bırakılabilir.
Koku Nasıl Giderilir?
Başa gelmiş bir işeme olayı için bir çok çözüm öneri var. Örneğin idrarlı bölgeyi çamaşır suyu, sirke ve karbonat karışımı ile temizlemeniz. Yada kahve karbonat karışımı denemeniz. İdrarlı bölgeyi %10 enzimatik deterjanla yıkadıktan sonra soğuk suyla durulayın ve kurumaya bırakın. Uzun bir süre de o odaya yada bölgeye kedinizi sokmayıp unutmasını sağlayın. Yada tuvalet ispirtosu ile fırçalayarak temizleyin kurumaya bırakın. Bunun dışında petshop ve veteriner kliniklerinde koku giderici hazır spreyler bulunmaktadır.
Kedinizin kendi kokusunu yeni mobilyalarınıza, yada yeni odasına, yada yeni eşyalarına sürmeyi başarırsanız, algıldığı kendi kokusu tehtid olarak algıladığı unsurlar üzerine idrar yapmasını da engelleyebilir. Bunun için pamuklu bir bezi kedinizin özellikle yüzüne sürün. Ağız çevresindeki bezlerdeki koku kumaşa bulacak ve bu kokulu kumaşı kedinizin yeni tanışacağı eşyalara sürün. Merak etmeyin bizim rahatsızlık duyacağımız belirgin bir koku değildir. Onu alıştırmalıyız. Yada daha önceden kullanmış olduğu örtüleri yeni eşyaların üzerine belli bir süre serin.
İdrar Bırakma Bir Sağlık Problemi Olabilir Mi?
Atlamamamız gereken bir konu var, normal düzeni dışında idrar yapmaya başlayan kedimiz bir sağlık sorunu ile de karşı karşıya olabilir. Tuvalet kabı dışına idrarını yapmaya başlamış kedimiz bize bir şeyler anlatıyor olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, idrar kesesi enfeksiyonu, böbrek problemleri yada ilginç bir şekilde sinir sistemi problemi olan epilepsi nöbetlerinin başlangıcı ile karşı karşıya olabiliriz. Kedimizi iyi gözlemleyip, idrar mı püskürtüyor, yoksa kısık kısık idrar mı yapıyor incelemeli hekimimize doğru belirtiler sunmalıyız. Teknolojiyi kullanıp şüphelendiğiniz idrar yapma pozisyonlarını videoya alabilirsiniz. Örneğin, kedimiz idrar yapmak için tuvalet kabını tercih eder, çömelir ve yatay bir yüzeye idrarını bırakır. İdrarına dokunmadan çevresini eşeleyip kapatmaya çalışır. idrar kabını tercih etmeyip, halı, battaniye, koltuklar veya lavoboyu tercih ediyorsa bir sıkıntımız var. İdrar püskürtürken ayakta durur, bir ayağını merdiven basıyormuş gibi yapar ve kuyruğunu titretir. Kedi idrar kokusu bırakmak için genelde yatay yüzey değil duvarlar, kapı, pencere, perdeler ve çöp torbaları tercih edecektir.
Artık Veteriner Hekimlerimiz teknoloji sayesinde bizlere çok daha yakınlar. Şüphelendiğimiz durumlarda kedimizin hekimi tecrübesiyle en iyi çözümü ortaya koyacaktır. Kedi ve köpeklerde kızgınlık dönemi adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederim. Kedimiz ve kendimizle sağlıklı günler
176 Toplam Yorum
Leave a Reply2 geri bildirim & besleme
Pingback:Kedilerde ve Köpeklerde Prostat • Pet Günlüğü
Pingback:Kedi İdrar Kokusu