Kedi AİDS’i İnsana Geçer Mi?
Kedi Aids’i (FIV) Feline immunodeficiency Virus kedilerin bağışıklık mekanizmasını baskılayan öldürücü bir hastalıktır. İnsanda bulunan aids virüsü ile aynı aileden olsa da sadece kedilerde aidse neden olur. Bağışıklık sistemi günden güne baskılanır, diğer hastalıklar da bunu fırsat bilip kedinizin ölümüne yol açabilir.
Anneden Yavrulara Geçiş
Özellikle Mart ayı dönemlerinde kedilerin yaşadığı kavgalar ve çifleşme esnasında bulaşabilir. Aynı zamanda hastalığı taşıyan anneden yavrulara da geçebilir. Annenin hasta olduğunun anlaşılması malesef geç kalındığı manasına gelir. FİV taşıyan bir kedinin çifleşmemesi ve kısırlaştırılması doğru olur. Bu hastalığı yavruların da taşımaması ve göz göre göre ölüme atılmaması gerekir. Sürekli evde bulunan bir kedi bu riski taşımaz fakat rasgele çifleşmeye giden ve sokakta dolaşmaya alışmış kedilerde bu risk vardır. Fakat bulaşma aktivitesi çok olmadığı için yıllardır beraber kalan kedilerde bulaşma görülmemesi normal olabilir.
Nasıl Anlarız?
Belirti olarak Yüksek ateş, halsizlik, zayıflama, sinir sistemi rahatsızlıkları, körlük, lenf bezlerinde büyümeler, ağız çevresinde diş etlerinde yara oluşumu, yemek yemede zorlanma, ishal ve solunum sistemi rahatsızlıkları kedi aidsinde görülebilir. Yapılan araştırmalara göre FIV li kedilerde tümör oluşum riski sağlıklı kedilere göre çok yüksektir.
Özgür Gezen Kediler
Teşhis için kanda bulunan FIV antikorlarının tespiti hızlı testler ile yapılabilir. Tedavisi ise maalesef çok olumlu değildir. Bağışıklığı destekleyici ve oluşan yaralanmalar veya belirtilere karşı tedaviler yapılır.
FIVli bir kedi yıllarca hiçbir belirti göstermeden de gezebilir. Koruyucu olarak kedimizin rastgele hayvanlarla bir araya gelmesi engellenmeli hatta eve yeni bir kedi almaya karar verdiysek gelecek kedi için sağlıklı görünse de özellikle FIV testleri yapılmalıdır. Benim kedim kafasına göre gezer dolaşır mantığı ile özgürce gezinen kedilerin tehlikeli olduğunu söylememiz bu nedenledir. Bir yandan da özgürlğünü de kısıtlamamak gerek diyoruz ama en azında kontrol altında gezinmesi önemli.
Aşınızı Yaptırmayı Unutmayın
Kedi Aids’i (FIV) Feline immunodeficiency Virus 5 ayrı tipi olmasından dolayı uygulanacak aşıların da %100 etkili olacağı düşünülmemelidir. Piyasada rutin olarak FİV aşıları bulunmamaktadır. Hekiminizden özel istekte bulunmanız gerekebilir. Bazen yurtdışından kaçak yollarla da gelebiliyor bu aşı. Kaçak yolla gelen aşının nerelerden ne koşullarda geldiğini bilemeyiz, soğuk zinciriin bozulmuş olma ihtimali çok yüksektir. Sadece güvenilir yollardan tüm aşıları temin etmeniz, ve hekiminizin uygulaması çok önemli. Herşeye rağmen en iyi yöntem kedinizin FIV olup olmadığını anlamak için hekiminizden FIV Testini yapmasını isteyiniz.
Kedilerde bir çok bulaşıcı viral hastalık var. Bunlardan en önemlilerinden biri de kan kanserine neden olan kedi leukemia virus. Kedi lösemisi ile ilgili Vet.Hek.Ender Er’in hazırladığı bu yazıyı da mutlaka okuyun. Okumak için buraya tıklayın.
7 Toplam Yorum
Leave a Reply2 geri bildirim & besleme
Pingback:Kedi ve Köpeklerde Aşı Sonrası Şişkinlik • Pet Günlüğü
Pingback:KEDİLERDEN CORONA VİRÜS BULAŞIR MI? Kedilerde Corona Virüs