Ağzı var dili yok bize emanet olan sokak canlarımız için hukuki olarak neler yapaliriz? Hayvanları Koruma Kanunu neleri kapsar? Bizler gibi sokaklarda kedi, köpek, kuş bir çok cana yetişmeye çalışan insanlarımız var. Vicdanının sesini duyarak can dostlarına el uzatanlara destek olanlar kadar köstek olanlarda çıkıyor. Kapı önüne ya da bahçenize koyduğunuz bir kap sudan biraz yemek artığı ya da mamadan rahatsız olanlar var.
Bir Başınasınızdır
Bahaneleri de hep aynıdır. Ya korkuyorlardır, ya çocukları korkuyordur. Ya etrafı pisletiyorsun derler. Esnaf müşterim kaçıyor der. Komşu çek şunları der. Der de derler, bitmek bilmez. Bir nevi mahalle baskısı oluşur üzerinizde sıkışıp kalırsınız..
Birşeyler söylersiniz yazık, günah açlar kimsesizler dersiniz. Duymazlar, duyamazlar çünkü kalpleri mühürlüdür. Bilmeyiz ki insani sorumluluğumuz olan bu görevimiz kanunlarla da hem ülkemizde hem de uluslararası sözleşmelerle desteklenmektedir. Bu ve benzeri durumlarla karşılaşmanız durumunda lütfen geri adım atmayın. Yapabilecekleriniz sırasıyla şunlardır.
Komşunuz Sizi Sahipsiz Hayvanları Beslediğiniz İçin Tehdit ederse
•Emniyet – Jandarma karakoluna şahsınıza tehditten şikayette bulunun.
•Şehrinizde ki Orman Su İşleri Müdürlüğüne başvurup, komşunuza kanuni yükümlülükleri anlatıp , idari para cezası kesilmesini talep edin.
•Emniyet, Jandarma ve Orman Su İşleri Müdürlüğü’nden o çevrede topluma ilgili yasalara göre “Hayvanları Koruma ve Yasal Haklarınız” ile ilgili bilgilendirmede bulunmalarını talep edin.
Ayrıca Kapınıza, Sitenize, Apartmanınıza Hayvanlara gönüllü olarak bakmak ile ilgili uluslararası yasaları asmanızı çevrenizi bilgilendirmenizi tavsiye ederim. Apartmanlarda hayvan beslenemeyeceğine dair alınan kararlar Avrupa Sözleşmesine göre geçersizdir. Buna dair ve 5199 sayılı yasadan örnekler ;
Apartman-Site Yönetim Planında KEDİ KÖPEK BARINDIRILAMAZ hükmü Geçersizdir
Açıklama: Değerli arkadaşlar bu güne kadar bu “KEDİ-KÖPEK BARINDIRILAMAZ” HÜKMÜ ile ilgili süren yada kaybedilmiş tahliye davaları sonrası ulusal-uluslararası üst mahkemelere böyle bir itiraz başvurusu örneği yok. Bu hukuksal bir yorumdur. İtiraz açısından değerlendirilebilir. Konu ile ilgili davası olan arkadaşların avukatlarına aşağıdaki yorum ve maddeleri iletmesi belki de emsal bir karar oluşturabilir.”
Ev Hayvanlarının Korunmasına dair Avrupa Sözleşmesinde T.C. Hükümeti’in Onayı da vardır !
1. EV HAYVANLARININ KORUNMASINA DAİR AVRUPA SÖZLEŞMESİNİN
Kanun No : 4934 Kabul Tarihi : 15.07.2003
MADDE 1.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına 18 Kasım 1999 tarihinde
Strazburg’da imzalanan ‘’ Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa
Sözleşmesi’’nin onaylanması uygun bulunmuştur.
MADDE 2.- Bu Kanun yayım tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
2. EV HAYVANLARININ KORUNMASINA DAİR AVRUPA SÖZLEŞMESİ :
Madde 3 Hayvanların Refahı İçin Temel Kurallar
1- Hiç kimse bir ev hayvanının, gereksiz acı, sıkıntı veya ızdırap çekmesine
sebep olamaz.
2- Hiç kimse bir ev hayvanını terk edemez
3. T.C. ANAYASASI Madde 90/Son paragraf :
Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir.
Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz.
(Ek: 7.5.2004-5170/7 md.) Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere
ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi
nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.
4. 5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA KANUNU Madde 5/Son paragraf :
‘’… Ev ve süs hayvanları ile kontrollü hayvanlardan, doğal yaşama ortamlarına tekrar uyum sağlayamayacak durumda olanlar terk edilemez; beslenemeyeceği ve iklimine uyum sağlayamayacağı ortama bırakılamaz. Ancak, yeniden sahiplendirme yapılabilir ya da hayvan bakımevlerine teslim edilebilir.’’
Hayvan Sahiplenmek Hepimizin Yasal hakkıdır
Çünkü 5199 Sayılı Kanun’un 5. maddesi ve Uygulama Yönetmeliği 7. Madde a,b,c,ç fıkraları hayvan sahiplenmeyi teşvik etmekte ve Belediyeleri de bu konuda görevlendirmektedir. Bir yanda hayvan sahiplendirmeyi teşvik edici Yasa, sahipli hayvanların terkedilmesini engelleyen Yasa diğer yanda tahliye kararları… Bu olmaz,bu çelişkidir, bu Yasa’ya aykırılıktır. Barındırdığımız, sahiplendiğimiz hayvanımızın çevreye, komşulara herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa, sadece, Apartman Yönetim Planında, ”hayvan barındırılamaz” hükmü nedeniyle tahliyeler verilemez. Böyle bir tahliye hükmü, Avrupa Sözleşmesi’ne de AYKIRIDIR.
5-Ayrıca sitelerde, apartman önlerinde sokak hayvanlarının beslenmesini engellemek de 5199 sayılı kanuna göre suçtur. Engelleyenler hakkında idari cezalar verileceği hükme bağlanmıştır. 5199 Sayılı Kanun’a da aykırıdır.
Hayvanları Koruma Kanunu iyi incelenmeli ve cezalar ağırlaştırılmalı. En son olarak ilinizde bulunan Hayvan Hakları Dernekleri ve Şehriniz Barosunda bulunan Hayvan Hakları komisyonundan da destek alma hakkınız vardır. Yalnız değiliz , yalnız değilsiniz. Can dostlarımız için mücadeleye devam … Mühürlü kalpleri de sevgimizle açmak dileği ile…
BAHAR SANER
Bu güzel bilgilendirici yazımızdan sonra Bahar hanımın diğer yazılarını incelemenizi tavsiye ederim. Hayvan Hakları İçin En Önemli Gereksinim Vicdandır adlı yazıyı Okumak için burayı tıklayınız.
8 Toplam Yorum
Leave a Reply2 geri bildirim & besleme
Pingback:En Yakın Arkadaşı Doberman olan Minik Kız • Pet Günlüğü
Pingback:Kurban Olam Merhamet • Pet Günlüğü