Hayvanlar bazı toplumlarda kutsal varlıklar olarak görülmektedir. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde bazı hayvanlar kutsal olarak görülmektedir. Hayvan şeklinde ibadet yerleri yapılarak hayvanlara verilen kutsallığı simgelemektedirler.
Uzak Doğu Ülkelerinde Hayvanların Kutsallığı
Hindistan maymun inek gibi hayvanların kutsal olarak kabul edildiği ülkelerden biridir. Hindistan’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Varanasi’de maymun Hanuman adında bir tapınak inşa edilmiştir. Ülkede anlatılan efsaneye göre tanrı Rama’nın düşmanları tarafından kaçırılan eşini maymun Hanuman kurtarır. Tanrı Rama karısını kurtaran maymun Hanuman’ı karısını düşmanları tarafından kutsadığı için maymun Hanumu kutsamıştır.
Tapınağı günde yaklaşık elli bin kişi ziyaret etmektedir. Tapınağı ziyaret edenlerin bütün kötülüklerden korunacağı ve sağlıklı bir yaşam süreceklerine inanılmaktadır. Hindistan’da birçok büyükbaş hayvan vardır.
Hindu dininin başlangıcından beri Hindistan büyükbaş hayvanları kutsal kabul ederler ve hayvanları kesmeleri işkence etmeleri yasaklanmıştır ayrıca bu hareketler toplum tarafından hoş karşılanmaz. İneklerin bu kadar kutsal sayılmasında Hindu inancının etkileri görülür. Tanrıların en kutsalı olan tanrı Brahman’a ulaşmak oldukça zordur bunun için tapınılacak ikinci bir tanrı düşüncesi oluşmasına neden olmuştur. Hindular da canlı bir varlığın kutsallığını kabul etmişlerdir. Ölen birinin ruhunun başka bir canlı varlıkta tekrar hayat bulunacağı inancı bulunmaktadır. Bu ruhunda inek gibi büyükbaşlar hayvanlarda hayat bulacağına inanılmaktadır.
Anadolu Ve Avrupada Hayvanların Kutsallığı
Antik Yunanda fareler kutsal varlıklar olarak bilinir. Ege Denizi’ndeki Tenedos adasında İsa’dan bin yıl önce farelere ibadet edilir ve fareler kutsal sayılırdı. Tapınaktaki rahipler fareleri nöbetleşe beslemişler ve bu işi kutsal bir ibadet olarak görmüşlerdir. Mısırlılarda da fareler kutsal hayvanlar olarak görülmüştür. Efsaneye göre Asur Mısır savaşında fareler Asur askerlerinin savaş malzemelerini kemirerek Mısırlıların savaşı kazanmasında önemli bir rol oynamışlardır.
Türk inanışlarında ise kartal ve kurt kutsal hayvanlar olarak görülür. Gök tanrı inancından gelen bir gelenek olarak tanrının gökyüzünde olduğuna inanılmıştır. Kartalın göklerde uçarak tanrının bir simgesi olduğuna inanılır.
Kurt eski Türk toplumlarında öncü yol gösteren bir hayvan olarak görülmüştür yaratılış efsanelerinde önemli bir yer edinmiştir. İnsanların bir kurttan türediği düşünülmüştür.