in

Evcil Hayvan ile Tatil Nasıl Yapılır?

Evcil hayvan sahiplenirken düşündünüz mü? Tatil zamanı biz yanımızda götürebilir miyiz? Yada onu da bizimle kabul ederler mi tatil yerinde? Yada onu bırakabileceğimiz bir yer var mı? Evcil hayvan ile tatile gitmek isteyenlere çözüm önerileri;

1. Ya tatile gitmeyin
2. Ya tatile o da gelsin
3. Pansiyona bırakın
4. Akraba eşe dosta bırakın
5. Ya da daha sahiplenmeden vazgeçin

Evcil hayvan sahiplenmek gerçekten ciddiyet istiyor. Yazın sahiplenen kedi ve köpeklerin okullar açılınca serbest bırakıldığını yada tam tersi nadiren tatile gidilirken bırakıldığını görüyoruz. Ailesinden ayrılan bir evcil hayvanın ruh hali sizi ilgilendiriyor mu??

Nereye Bırakmalıyım?

Bu olaya şu şekilde yaklaşmamız tam isabet olacaktır. Çalışan bir anne baba çocuklarını kime emanet eder sorusuyla tatile giden evcil hayvan sahibi kedi köpeğini nereye bırakır sorularının cevapları aynı olmalıdır. Nasıl çocuklarımızı her yere bırakmıyoruz evcil hayvanlarımız da rastgele bırakılmamalıdır.

Genelde Anneanne ve babaanne tercih edilse de bazen uzman bir bakıcı bazen çocuk evi kreş yada güvendiğimiz bir komşu. Hayvan sever bir ailenin akrabalarının da hayvansever olması bazen çok önem taşıyor. Tatile giderken hayvansever bir akrabamızın olması ve kedimizi ona emanet etmemiz gayet olumlu. Bir de sık sık görüştüğümüz bir akrabamız ise ve kedimiz de alışık ise çok daha güzel.

Bazen bir pansiyona bırakmamız da gerekebilir. Mutlaka önceden gezdiğiniz ve olumlu referansları olan bir yer olmasına dikkat edin. Birde normal zamanlarda da buraya kedi veya köpeğimizle gelmemiz gerekiyor. Kısa zaman aralıklarında buralarda yalnız bırakmamız ileride bir tatil ihtiyacı olduğunda uzun zaman kalması gerektiğinde yabancılık çekmemesini sağlayacaktır.

Kedi ve köpeğimizin yanına sevdiği bir oyuncağı bırakmamız, sizin kokunuzun üzerinde bulunduğu bir kıyafeti bırakmanız hatta alışık olduğu yatağı yada saklandığı kutusunu bırakmanız onun rahat etmesi için etkili olacaktır.

Evcil hayvanımızı pansiyona bırakmadan önce orayı gezeceğiz . Onun hoşlanmadığı şeyleri bizim belirlememiz ve oradaki bakıcılara iletmemiz doğru olacaktır. Kedi ise köpek sesi ve kokusundan uzak bir yerde olmalı, köpek ise yabancı hayvanlarla birlikte değil zarar görmeyeceği kavgalara maruz kalmayacağı izole bir yerde olmalı.

Bırakılacak yerin sağlık koşulları da çok önemlidir. Dezenfeksiyosun hangi sıklıkla hatta ne ile yapıldığını sorun. Tesisin kameralar ile donatılıp donatılmadığını kedi veya köpeğinizin kaldığı ortamı görüp görmediğini denetleyin.

Benim tercihim ticari ortamlar değil daha çok aile ortamlarıdır. Ticari ortamlarda Hayvan sayısının fazla olması dikkati düşürecektir. Ayrıca kedinizin sık sık gördüğü ve oynadığı bir aile dostu, onun yabancılık çekmemesini sağlayacaktır.

Veteriner Kliniği’ne Bırakabilir miyim?

Sürekli ziyaret ettiğiniz Veteriner kliniğiniz ve kedi veya köpeğinizin alışık olduğu Veteriner Hekiminiz de bırakabileceğiniz yerlerden biri. Fakat zorda kalmadıkça kullanmamanızı tavsiye ederim. Çünkü hastalık giriş çıkışının en yoğun olduğu yerlerden biri de ne kadarda dezenfekte edilse de burasıdır.

Evde yalnız bırakılan, bir arkadaşınız komşunuz tarafından mama ve su ihtiyaçları için ziyaret edilen evcil hayvanlarınız da yaramaz çocukların her an ne yapıp ne yapamayacaklarını kestiremediğimiz gibi bir ortam oluşur. Bazen yalnız kaldığını anladığı anda evi darmadağın edebilir, koltuklarınız kemirilmiş perdeleriniz parçalanmış hatta salonun ortasında bir dışkı öbeği bulabilirsiniz. Tabiki bu alışmış ve alıştırılmış evcil hayvanlar için geçerli değil. Otomatik mama ve su kapları hayvanınızın beslenmesi için çözüm olabilir.

Bütün bu sıkıntıları gördükten sonra en iyisi evcil hayvanımı yanımda götüreyim diyebilirisiniz. Özellikle kediler bulundukları ortama çok bağlıdır. Köpekler sahibinin yanında ise sorun yoktur. Fakat yol stresi mide bulantıları vücut direncinin düşmesine sebebiyet verebilir. Yolculuğa çıkmadan önce kullanılabilecek bazı ilaçlar mide bulantılarını önleyebilir. Kökten çözüm nedir derseniz, yolculuk öncesi hatta yavru iken arabaya alıştırmaktır. Bu konu ile ilgli eğitimler verilmektedir.

Gittiğiniz yerde evcil hayvanınızın kabul edilip edilmeyceği hakkında mutlaka bilgi edinin. Çoğu otel ve tatil firması evcil hayvan kabul etmemektedir.

Bir önceki yazımızda hayvan hakları ihlallerinden biri olan Kulak Kuyruk kesimi işleminden bahsettik. Tatile giderek onu sorumsuzca yanlız bırakan bir çok kişi de hayvan haklarını ihlal etmiş oluyor. Yeni bir hayvan hakkı ihlali konusunda görüşmek üzere.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yoga Yapan Hayvanlar

15 Örnekle Fitness ve Yoga Yapan Hayvanlar

viral-hastalik

Kedilerin Viral Solunum Sistemi Enfeksiyonu – Feline Calicivirus