Gözler Çapaklı Akıntı Mı Var?
Kedi ve köpeğimizin göz yaşı akıntıları ve sürekli göz kırpmaları size acaba gözüne bir şey mi kaçtı diye bir soru sordurabilir. Bir enfeksiyon mu kaptı? Gözünü bir yere mi çarptı? Kavga mı etti? Tırmık mı yedi? Benim yavruma kim zarar verdi? Peki suçlu başkası değil de kendi olababilir mi? Evcil hayvanınızın gözüne kirpikleri kaçıyor olabilir mi? Entropium Nedir? Ektropium Nedir? görelim.
Göz Kapağı İçe Dönerse
Kedi ve köpeklerde görülen entropium denilen hastalık göz kapağının içe dönmesine sebep oluyor. Göz kapağını içeri döndüren sebeplerden biri göz kapağının iç kısmında meydana gelen oluşumlardır. Bu oluşumlar konjuktivitis folikularis olarak adlandırılır. Genelde alt göz kapağının içinde oluşan folikuller sürekli olarak göz kırpmalarına ve gözün kasılmasına sonucunda da göz kapağının içe doğru dönmesine sebep olur. içe dönen göz kapağı ile beraber kirpikler korneaya zarar verir. ilerleyen durumlarda enfeksiyon ve katarakt oluşumu şekillenir.
Hangi Irklar Hassas?
Bazi köpeklerde de bu durum doğmasal yani genetiktir. Setter, chow chow, shar pie, terrier, saint bernard, rotweiller ve cocker gibi köpek ırklarında ve himalayan, iran gibi kedi ırklarında çok sık olarak gözlenmektedir. Sık olarak da gözlenen basit bir sebep de vardır. Terrier gibi uzun tüylü ve bakım isteyen köpekler yada kedilerde göz çevresinde tüylerin temizlenmemesi sebebi ile göze batan, sürtünen tüyer yine aynı döngüye sebep olmaktadır. Tüy batar, göz kırpar, tekrarlanır, irritasyon meydana gelir göz kapağı sürekli kapanma ve sıkılmaktan içe döner, kornea zarar görür ülser oluşur.
Cerrahi Yöntem Başarılı
Özellikle doğmasal vakalar da olmak üzere entropium tedavisi geciktirilmeden en kısa zamanda cerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Malesef ilaç tedavileri çok başarılı olmamaktadır. Entropium operasyonu sonrasi gözün korunması da çok önemlidir. %50 operasyon ve %50 operasyon sonrası gözün korunması başarıda rol oynamaktadır. Elizabet yakalığı olarak adlandırılan kedi ve köpeklerin sevmediği huni şeklinde koruyucu mutlaka kullanılmalıdır. Özellikle operasyonun ilk günlerinde kedi veya köpeğimiz rahatsız olup gözünü kaşımaya çalısacaktır. Operasyon sonrası 1 yada 2 aylık bir iyileşme dönemi bizi beklemektedir.

Göz Kapağı Ya Dışa Dönerse
Bu olayın tam tersi ektropiyum denilen göz kapağının dışa dönmesidir. Cocker, saind bernard, mastif, boxer ve buldog gibi özellikle suratı karışık buruşuk ırklarda sık görülmektedir. Bu hastalıkla beraber gözyaşı görevini yapamaz, göz kapakları korneayı koruyamaz ve hasarlar meydana gelir. Göz kapaklarının iritasyonu ve enfeksiyonu şekillenir. Mutlaka operatif olarak kısa zamanda müdale edilmesi gerekir. Entropium Nedir? Ektropium Nedir? sorularına umarım cevap olmuşuzdur. Geçmiş olsun.
Veteriner Hekim Ender ER’in diğer yazılarını okumak için buraya tıklayınız.
11 Toplam Yorum
Leave a ReplyBir geri bildirim
Pingback:Kedilerde Şaşılık Olur Mu? • Pet Günlüğü