Doğru dezenfektan hangisi
Karantina günlerinde küçük dostlarımızla daha da birbirimize yaklaşma fırsatı bulduk. Ev ortamınında detaylara iniyoruz. Kedi ve köpeklerimizde hatta kuşlarımızda doğru dezenfektan hangisi, doğru dezenfektan seçimi nasıl olmalı diye sorularımız sık sık geliyor. Çünkü onların zarar görmesini istemiyoruz.
Ne zaman dezenfektan kullanmalıyız?
Corona Virüs Covid-19 bulaşma tehlikesi yaşadığımız bu günlerde dezenfektan kullanımı oldukça arttı. Aynı şekilde evde baktığımız hayvanların da bizlere taşıyıcılık yapması da değerlendiriliyor. Kedi ve köpeklerimizin tuvalet ihtiyaçlarını ortadan kaldırmamız haliyle mümkün değil. Kedilerimiz ev ortamına alışıklar ve kum temini yapıldığı sürece sıkıntıları olmayacaktır. Fakat köpeklerimiz tuvalet ihtiyaçları için dışarıya çıkmak zorunda kalıyor. Ev ortamı onların bu ihtiyaçları için uygun olmuyor. İşte dışarı gidip geldikçe dezenfektanlar mikrop taşıma riskini en aza indirmek için kullanılıyor.
Dezenfektan kullanımı sadece dışarı ile temas eden kedi ve köpeklerimizde olmuyor. Onların kullanımında olan mama kapları, aksesuarları ve oyuncakları da dezenfekte ediliyor. Özellikle kedi tuvalet kaplarının ayda en az 2 sefer iyi bir şekilde dezenfekte edilmesi gerekiyor. Kuşlarımızın kafes temizliği yapıldıktan sonra kafes ile birlikte su ve yem kapları uygun dezenfektanla dezenfekte edilmelidir.
Doğru dezenfektan hangisi?
Doğru dezenfektan onların hassas derilerine uzun süreli kullanımlarda zarar vermeyecek bir dezenfektan olmalı. Solunum sistemine zarar vermeyecek, alerjik tepkimelere, gözlerde kızarmalara yol açmayacak, patilerinde çatlamalar ve kızarmalara yol açmayacak hatta zehirlenme riski de olmayacak bir dezenfektan olmalı. Kedi ve köpeklerimiz için üretilmiş bir çok dezenfektan var. Özellikle hipokloröz asit içeren nötr PH’ya sahip dezenfektanlar tavsiye edilmektedir. Güncel olarak Veteriner Hekiminizden kullanabileceğiniz dezenfektanları öğreniniz.
Kedi köpeklerimiz Covid-19 pozitif bir ailenin yanında kalıyor ise bu durumda daha yoğun dezenfektan kullanımına tabi kalabilir. Kedi ve köpekler gezen bir eşya gibi hastalığı taşıma ihtimalleri var. Hastanın kullandığı eşyaları nasıl ayırıyor isek, bir evin içindeki odada karantinada bulunan hastanın yanına girip çıkan kedi ve köpeğimiz her girip çıktığında dezenfekte edilmelidir. Ağız içi, göz içi ve burun içi uygulanan bir dezenfektan bu durumda çok avantajlı olacaktır.
Dikkat etmemiz gerekenler
Küçük dostlarımıza beslenme kaplarını alacağımız zaman temizlenebilir ve mikrop tutmayan yapıda olmasına özen göstermeliyiz. Mama kapları ve su kapları porselen yada cam yapıda olması tercih edilebilir. Fakat bu durumda kırılmalara dikkat edilmeli gerekli önlemler alınmalı. Çelik malzemeden üretilmiş kaplar kırılma riski olmadığı için çok daha kullanışlı olmaktadır. Doğru Dezenfektan Seçimi anlattığımız bu yazımızdan farklı olarak Covid-19’un bulaşıcığı ile ilgili yazımızı da bu linten okuyabilirsiniz.