in

BayıldımBayıldım ŞaşkınımŞaşkınım ÜzüldümÜzüldüm TepkisizimTepkisizim Kızdım!Kızdım!

Kedi ve Köpeklerde Kene Isırığı ve Korunma Yöntemleri

Kedi veya Köpeğinizde kene buldunuz. Kene patlatma benim işim diyenlerden misiniz? Yoksa o kene küçük dostunuzun üzerine gelmeden önlem alan ve kenenin bulaştırabileceği hastalıklardan korumak isteyen biri misiniz?

Önemli olan o kenenin oraya gelmemesidir. Kedinin veterineri var kene gelirse veterinere sorarız diyenler de var. Veteriner Hekiminize sorun ama ne sorun? Yeterli önlemleri alıyor muyuz ve biz üzerimize düşeni yapıyor muyuz? Kene üzerine geldiyse iş işten geçmiştir.

Yeterli Önlemleri Alıyor muyuz?

Yeterli önlem şudur. Kedi veya köpeğimiz iyi bir pire kene damlası (Spot On) damla kullanarak ilaçladık mı? Bu ilacı keneler için 20-25 günde bir tekrarlıyormuyuz? Peki yoğun ortamlarda etkili olması için iyi bir marka yada güçlü etkisi bilinen bir pire tasması kullanıyor muyuz? Bu pire tasması 3 ayda 1 değiştiriliyor mu? Klübesi ilaçlandı mı? Bahçesi otlardan temizlenip ilaçlandı mı? İlaçlamalar 15 gün ve aylık aralarla tekrarlanıyor mu? Dışarıdan bilmediğimiz hayvan girişi oluyor mu? Küçük dostumuz kendi alanı dışında serbestçe özellikler ot alanlarda geziyor mu? Gezmemeli. Özet olarak; Damla, pire tasma, bahçe ilaçlama, yabancı hayvan.

Anlattığım üzere kene ilaçlaması sadece bir ilaçla oldu bitti şeklinde olmuyor. Kenenin geleceği ve bulaşabileceği bir çok etken var. Ayrıca ixodes ve rhipicephalus gibi kenelerin de bir çok çeşidi vardır. Bu çeşitlerin etkili olduğu etken maddeler değişebilmektedir.

Kene veya bit-pirenin kedi veya köpeğimizin üzerine gelmeden önlem almamızdaki en önemli sebep bulaştırabileceği hastalıklardır. Ehrlichia, Borreliosis (Lyme), babesiosis, hepatazoonozis, ricketsiosis, kırım kongo kanamalı hastalığı gibi bir çok hastalık kenelerin taşıyabileceği ve aynı zamanda insana da geçebilen hastalıklardır.

Keneler Nerede yaşar

Kenelerin nerede yaşadığını da bilelim. Keneler çayır, çimen, otlak yerlerde bulunurlar. Fakat kan ile beslendikleri için bu bölgelerden geçen canlıların üzerine atlarlar. Kuşlar, tilki, sincap, kedi, köpek ve insan dahil kanlı olsun yeter. Otların üzerinde çengeli takmak için inatla hiç bir şey yemeden 8 ay boyunca bekleyebilirler. Yerleştikleri çatlak, kapı kenarı, sıva arası, kerpiç içi veya hayvanlar üzerinde bir hafta gibi bir zamanda yüzlerce üreyebilirler. Yetişkin kenelerden temizlenmiş hayvanlar üzerine küçük küçük siyah taneler görünüyor ve bu taneler üzerine bastığınızda kırmızı renk veriyorsa mutlak kene yumurtasıdır. 15 gün içerisinde de kene yavrusu açılıp piyasaya çıkacaktır. Bu nedenle üzerinde kene görülen bir canlı 15 gün sonra tekrar ilaçlanmalıdır. Kene tutunduğu canlıyı ısırırken anestezik bir madde salgıladığı için onu görene kadar farketmek zordur.

Kene Nasıl Baştan Çıkarılır?

Kedi ve köpeklerde kene gördüğünüzde hemen koparıp alınmasının tehlikeli olduğu defalarca anlatılmıştır. Kene almanın yöntemi ile ilgili bir çok video da internet üzerinden inceleyebilirsiniz. Genel mantık olarak kenenin kafasını kopartmadan ve vücutta parça kalmasını engelleyerek almaktır. Bunun için bir kaç yöntem önerebilriz. Bu yöntemlerin %100 etkinliği olduğunu da düşünmeyin. Ben kenenin üzerine, kene ilaçlarından sıkıp bekliyorum. Kene Solunumunu kafayı gömünce sırt kısmından yapacaktır. Üzerine dökülen zeytinyağı, alkol yada kene ilaçları solunumunu engelleyecek ve kafayı gömdüğü yerden çıkaracaktır. Bunun için çok bekleyenler de var tabiki. Sabırsızsanız bir cımbız yardımı ile kenenin kafayı gödüğü kısımdan tutarsınız ve onu gerdirirsiniz. Ama kesinlikle çekip almayın. Gergin bir şekilde onun bırakmasını bekleyin. Biz çeker isek, kenenin kafası orda kalacak ve ağzında bulunan mikrobu da boşaltabilecektir.

Evden tertemiz çıkmış bir köpeğiniz bahçede binlerce kene içeren bir kene ağının içerisine daldığında hangi ilaç olursa olsun, köpeğinizin üzerinde keneler geziniyorken görebilirisiniz. Bahsedilen koruyucu ilaçlama işlemleri tam zamanında ve düzenli yapılıyorsa ve buna rağmen kene varsa o zaman veteriner hekiminize sorun? Gene mi kene? Kene mi gene? Profosyonel ilaçlama firmalarından alınacak destek ve yaşam alanında yapılacak inceleme çözüme götürebilir. Piyasada bir çok kene ilacı var. uygulama fiyatı 5 liradan başlayıp 60 TL’ye kadar gidiyor. Kedi ve köpeklerde kene ilacını kilosuna ve ilacın etki süresine, kalitesine göre seçebiliyorusunuz. Mutlaka hekiminizin bu konuda bilgilendirmesini isteyiniz.

Bir önceki yazımızda Kedi Kumu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

21 Toplam Yorum

Leave a Reply

                3 geri bildirim & besleme

                1. Pingback:

                2. Pingback:

                3. Pingback:

                Bir yanıt yazın

                E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

                Kedi Kumu

                Kedi Kumu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

                Dünyanın en büyük köpekleri

                Dünyanın en büyük köpek ırklarına 20 örnek