in

BayıldımBayıldım EğlendimEğlendim ŞaşkınımŞaşkınım ÜzüldümÜzüldüm TepkisizimTepkisizim Kızdım!Kızdım!

Köpeklerde Uyuz Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

köpeklerde uyuz hastalığı

Uyuz, genel olarak sokak köpeklerinde görülmekte olan mikroskobik boyutlardaki parazitlere bağlı deri hastalığıdır. Bugün sizler için hazırladığımız makalede köpeklerde uyuz hastalığı, uyuz tedavisi ve belirtileri nelerdir ve ayrıca insanlara uyuz hastalığı hayvanlardan bulaşırmı gibi soruların yanıtlarını cevap arayacağız. Dilerseniz zaman kaybetmeden nedir bu uyuz hastalığı ve ne şekilde bulaşır kısaca göz atalım.

Uyuz hastalığının çeşitleri nelerdir?

Genel olarak bakacak olursak uyuz hastalığı bir kaç çeşitten oluşmaktadır. Malesef ki köpeklere en çok zarar veren ve uyuzun belirtilerini gösterdiği hastalığın adı Demodex’dir. Bu normalde sağlıklı köpeklerin derilerinin üzerine daha annelerinden süt emerken yerleşir ve bağışıklık sistemlerinin çökmesini durumunda belirtilerini göstermeye başlar.  Çok fazla kafa karıştırmamak ve tıbbi terimlere girmemek için sadece isimlerine bir göz atalım;

  1. Demodex
  2. Sarcoptes
  3. Cheyletiella
  4. Otodectes
  5. Notoedres

Peki uyuz hastalığı köpeğe nasıl bulaşır?

Uyuz olmuş köpek
Uyuz olmuş köpek

Bunun bir kaç yolu vardır ama en çok görülen vakalardan biride evinizin etrafında dolaşan uyuz köpekler ile köpeğinizin teması, yediği yemek kabından köpeğinizin yemesi, köpeğinizin çöplük alanlarında ve benzeri alanlarda dolaşması olabilir. Bu durumda dikkat etmeniz gereken en önemli husus, köpeğinizin aşıları tamamlanmadan bilmediğiniz alanlarda onu gezdirmemek ve hiçbir köpeğe yaklaştırmamaktır. Özellikle Demodex gençlik döneminde baş gösteren bir uyuz çeşidi olduğundan köpeğinizin bağışıklığının güçlü olmasına son derece özen göstermelisiniz.

Uyuz hastalığının belirtileri nelerdir?

Uyuz olana yada olma ihtimali olan köpeklerde görülen başlıca belirtiler;

  1. Deri üzerinde kızarıklık
  2. Şiddetli kaçınma (özellikle eklem bölgelerinde)
  3. Ciddi oranda tüy dökülmesi
  4. Deride yaralar, kabuklanma ve kepeklenme
  5. Köpeğin derisinde kötü koku
  6. Tüylerde ve derinin renginde matlaşma

Eğer bu ve benzeri etkiler ile karşı karşıya kalırsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım isteyin. Uyuz ciddi bir deri hastalığıdır ve ihmale yada gecikmeye gelmez.

Ayrıca uyuz hastalığı ile ilgili hazırlanmış şu Youtube videosuna da bir göz atmanızı tavsiye ederiz;

Uyuz hastalığının tedavisi nasıldır?

Geldik en önemli soruya, evet uyuz hastalığının tedavisi vardır ve oldukça basittir. Benim sizlere tavsiyem 2-3 ay boyunca her hafta düzenli olarak köpeğinizin yaşadığı alanı veteriner hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda parazit ilaçları yada çamaşır suyu ile dezenfekte etmenizdir. Gelelim adım adım uyuz hastalığının tedavi yöntemlerine;

Demodex : Genelde lokal bir bölgede yayılan demodex vakalarında o alanın amitraz, sulfur içeren solusyonlar, benzoyl peroksit gibi ilaçlar ile yıkanması yeterli olabilir.

Ayrıca tüm vücuda yayılmış veya geniş bir alanı kaplayan demodex vakalarında uyuzlu bölgelerin medikal ürünlerle yıkanmasına ilave olarak benzoyl peroksit banyosu, amitraz solusyonu oral bir şekilde ivermektin etken maddesi içeren ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu çok daha başarılı bir sonuç almanıza olanak sağlayacaktır.

Sarkoptes : Tedavide kullanılabilen ilaç etken maddeleri başta ivermectin olmak üzere milbemycin, selamektin ya da moxidectin olabilmektedir. Ortalama 1 ay da köpeğiniz eski sağşığına kavuşacaktır. Ayrıca tedaviyi destekleme amacıyla deri üzerine amitraz içeren solusyonlar ve antibakteriyel şampuanlar belirli periyotlarla kullanılmaktadır.

Cheyletiella : Amitraz veya pyrethirinlerden birini içeren solüsyonlar, şampuanlar haftada bir banyo uygulaması tedavisinin yaklaşık olarak 2 ay boyunca sürüdürülmesi ile sonuca ulaşılabilmektedir.

Uyuz hastalığı insanlara bulaşırmı?

Halk arasında bu her ne kadar çok mümkünmüş gibi anlatılsada, yaygın olan uyuz hastalığının çoğu insan derisi üzerinde kolayca yerleşememekte ve dolayısıyla insana karşı köpeklerden kaynaklı bir bulaşmaya çok kolay rastlanmamaktadır.

Ama tedbiri elden bırakmamak adına eğer vücudunuz da açık yara varsa (özellikle parmak ve ellerde) uyuz hastalığına yakalanmış köpeklerle yakın temastan kaçınmalısınız. İnsanlarda kendini gösteren en belirgin özelliklerden biri kaşınma ve deride kızarıklıktır bu durum genel olarak aşırı stres gibi bağışıklık sisteminde zaafiyete sebep olan durumlarda uyuz etkenlerinin kolayca yerleşip üreyebilmeleri mümkündür.

Bu yazımızda köpeklerde uyuz hastalığı ve tedavisi ne şekilde yapılmalıdır adlı konuyu işledik. Bir önceki makalemizde Köpeklerde Tırnak bakımı ve kesimi hakkında detaylı bilgi paylaştık. Lütfen bu makaleyi sosyal medya profillerinizde paylaşarak Pet Günlüğü ailesine destek olun.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

3 Toplam Yorum

Leave a Reply

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kedilerde Tırnak Kesimi ve Tırnak Bakımı

    Kedi ve Köpeklerde Mantar Hastalığı