Muhabbet kuşlarında en sık görülen hastalıklardan biri ishaldir. İshal, anüs etrafına dışkının bulaşması sonucunda anlaşılmaktadır. Muhabbet kuşlarında sıvı dışkı ishal belirtisi değildir. Görünen dışkının yeşil kısımı normalse ve beyaz kısmı ise sıvı bir durumdaysa kuşlarda böbrek probleminin olduğuna işarettir.
İshallerin birçok sebebi bulunmaktadır. Bazı ishaller tedavi edilebilirken bazıları ise tedavi edilememektedir. Bir kuşun ishal belirtileri neleri kapsar ve nasıl tedavi edilir bunları aktaracağız.
Muhabbet Kuşlarında İshal Belirtileri
Bir muhabbet kuşu ishal olmuş ise ilk yapmanız gereken o kuşu gözlemlemek olacaktır. Anlaşılan ishal basit bir sindirim sorunu ise sadece anüs çevresi bölümüne dışkının bulaşması olarak gözlemlenir ve bunun tedavisi çok basittir.
Özellikle de yavru veyahut yeni alınmış hava değişimine, beslenme alışkanlığı değişime maruz kalan kuşlarda geçici ishal vakaları görülmektedir. Hiç tedaviye gerek kalmadan düzelme görülür. Ama kuşlarda ishalin yanında birde kusma hali veyahut gaga ile göz çevresinin nemlenmesi de gözlemleniyorsa, ciddi boyutta bir enfeksiyon bulunuyor olabilir.
Böyle bir durumla karşı karşıya kalınca kuşu karantinaya almak ve diğer kuşlardan mutlaka ayırmak gerekmektedir.
Muhabbet Kuşlarında İshal Tedavisi
Basit bir ishal sorunu da olsa enfeksiyonlu bir sorunda olsa ishal mutlaka tedavi gerektiren bir hastalıktır. İshale maruz kalmış kuşların en ihtiyacı olduğu şey sıcaklıktır. Normal durumlarda üşümeyen kuşlar bu süreçte vücutlarının sıcaklık dengesini koruyamazlar.
Sıcaklığın ideal ortalaması 26 °C’lik sıcaklık olmasıdır. Eğer bu durum ağır bir ishal sürecini temsil ediyorsa kuşun ayrı, temiz bir kafeste bakımına devam edilmelidir. Bu süreçte sıvı kaybı çok olacağından kafes içerisinde her zaman taze ve temiz su bulundurulmalıdır.
-Kusma hali, nezle veyahut halsizlik durumu gibi diğer belirtileri yoksa sadece anüs çevresi bölgesinde dışkı bulaşmış durumda ise;
Yeni alınmış bir kuşta veyahut yavru muhabbet kuşlarında belirtiler görünmekteyse, tedaviye geçmeden kuş bir süre gözlenmelidir.
Kuşta halsizlik bulunmuyorsa, büyük olasılıkla beslenmeden kaynaklanan bir durumdur. Yeni alınan ve ebeveynlerinden yeni ayrılmış olan kuşlarda bu durum görülmektedir. Tedaviye geçmeden birkaç gün içerisinde iyileşme gözlemlenir.
Uzun süredir sizinle yaşayan bir kuşta bu belirtiler görünmekteyse, evcil marketler içerisinde bulunan ishal önleyici ilaçları kullanımında fayda vardır. Bu ilaçlar damla halinde satılır ve kuşların sularına ilave edilir. Tam 5-6 gün içerisinde de kuşlarınızı iyileştirebilir.
-İshal ile birlikte halsizlik durumu, nezle, kusma hali veyahut farklı diğer belirtileri de bulunmakta ise;
Muhabbet kuşlarının anüs çevresi etrafına dışkı bulaşması dışında, halsizlik durumu, şişkinlik, nezle, kusma hali veyahut başka belirtilerin de bulunması halinde, ciddi bir enfeksiyon olduğunu düşünebiliriz.
Enfeksiyon halinde ise antibiyotik tedavisinin uygulanması gerekmektedir. İnsanların kullanmış olduğu antibiyotik ile vitamin, muhabbet kuşları içinde kullanılabilmektedir.
İshal içinde kullanabileceğiniz antibiyotik veyahut vitaminler bunları kapsayabilir. Fakat muhabbet kuşlarının hastalığını doğru teşhis etmek ve en doğru ilaç dozajının verilmesi için mutlaka veterinere başvurmak gerekir. Zira diğer ilaç kullanımı kuşlar için çok tehlikeli olabilir!
İshal Kuşlar Nasıl Beslenmelidir?
İshal muhabbet kuşlarının beslenmesinde de mutlaka değişiklik yapılmalıdır. İshal bir sindirim sistemi problemi olduğundan kuşlar sadece tek çeşit beslenme yapmalıdır. Bu dönem için en uygun yiyecek ise dal darıdır. Dal darı, işlenmemiş, katkısız, yağsız olduğundan kuşların sindirim sistemini dengelemekte yardımcı olacaktır.
Dal darı vermeniz mümkün değilse kuşlara tek çeşit, sade yem verilmesi gerekmektedir. İshal dönemi süresince yem dışında hiçbir ek gıda vermeyiniz.
Gün içerisinde mama, meyve gibi ek gıdalar verilmemelidir. Ayrıca kafeste mutlaka kuş kumu bulunmalıdır. Son olarak ilaç vereceğiniz su kaplarında 8 saatten fazla ilaç tutmayın.