Yaz ayları ve sıcakların iyice bastırmasıyla aklımıza kendimizi düşündüğümüz gibi evlat gibi baktığımız kedi ve köpeklerimiz de geliyor. Özellikle Chow Chow gibi kalın kürklü bir köpeğimiz yada uzun tüylü bir Norveç Orman kedimiz var ise yandı benim evladım bu sıcaklarda deyip tüylerden kurtulma amaçlı kedi köpek kuaförlerine koşma girişimlerimiz oluyor.
Kedi ve Köpek Tıraşı Hangi Durumlarda Yapılır?
Bazı Pet kuaförleri ve Veteriner Hekim meslektaşlarımız tarafından da yaz aylarında mutlaka tüyleri kesmemiz gerekiyor hayvan bir ferahlasın diyerek tüylerin neredeyse sıfır numara tamamen deri ortaya çıkacak şekilde tıraş edildiği gözleniyor. Pet Kuaförleri ve Veteriner Hekimler bir kedi veya köpeğin tamamen tıraş edilmeden önce bazı olumsuzlukları gözler ve ona göre tamamen traş edilmesine karar verir. Peki hangi durumda kedi veya köpekler tamamen traş edilir ve Veteriner Hekimler onay verir?
Kedi ve Köpek Traşı ve Göze Aldıklarımız
Bir köpeğin veya kedinin tüyleri tamamen tıraş edilmesine karar verdiysek, onların derilerini sıcaktan ve soğuktan koruyan tüy tabakasını ortadan kaldırıp, derinin direkt güneş ile karşı karşıya savunmasız kalmasını, güneş yanıkları, alerjiler, deri lekelenmeleri, güneş uv ışınlarına maruz kalma ve hatta deri hücrelerinin kansere kadar varan bir değişime uğramasına sebep olacağımızı bilmemiz gerekiyor. Aynı zamanda kedi ve köpeğimiz tüylerini kaybetmesi ile korku ve mutsuzluk gibi bazı psikolojik problemler ile karşı karşıya kalıyor.
Eğer ki bu problemleri karşımıza alabilecek bir tüy karışıklığı sorunu, topaklanmalar, derinin havasız kalması, deride oluşan bazı yara çeşitleri, yoğun bit, pire, kene veya yumurtası, tedavi gerektiren özel durumlar var ise kazanacağımız yarar daha fazla ise kedi ve köpeğimiz tamamen traş edilebilir.
Tıraş Bir Tedavi Yöntemi mi?
Özetle sıklıkla karşılaştığımız yaz aylarında pet kuaför ve veteriner kliniklerinde sıralara girmemize neden olan tıraş sorunu aslında bir sorun değiş bir anlamda tedavi yöntemidir. Eğer ki tıraş kedi ve köpeğimiz serinlesin amaçlı, yada tüy dökülmeleri azalsın amaçlı tıraş yapıyor veya yaptırıyor isek yanılıyoruz malesef ona zarar verdiğimiz gibi sorunlarımız da çözülmüyor. Aksine daha kötü hale geliyor.
Kedi ve Köpek Traşı Cilt Kanserine Mi Yol Açar?
Kedi ve köpeklerimizin tüyleri bazı ırklarda tek bazı ırklarda ise çift katmanlıdır. Bu katmanlar adeta bir izolasyon görevi yapar. Bildiğimiz üzere kedi ve köpeklerimiz bizim gibi deriden terlemezler. Onların tüylerinin arasında ter bezleri yoktur. Pati altlarından ve dilleri aracılığı ile polipne dediğimiz solunum ile serinlerler, vücut ısılarını dengelerler. Sağlıklı bir tüy kesildiğinde direkt olarak güneş ışınına maruz kalacağı için malesef serinlemez aksine güneş yanıkları oluşur. Cİlt kanseri başlangıcı olan lekelenmeler görülür. Tüylerin uzaması dengesiz bir şekilde olur, bir bölümü uzama hızlı iken bir bölümü uzamayabilir. Deride oluşan bu sorular ise arkadan gelen tüylerin yanlış bilindiği gibi daha gür çıkmasına değil daha dengesiz seyrek ve renk bozukuğu olacak şekilde çıkar. Deride oluşan problemler tıraş sonrası kokunun gitmesini bekleyen hayvan sahibini hayal kırıklığına uğratır.
Kedi ve Köpek Traşı Davranış Problemlerine Mi Yol Açar?
Özel tüy yapısana sahip olan sibirya kurdu, alaska kurdu, chow chow, malamut gibi soğuk iklim köpekleri, diğer ırklar ve kediler malesef soğuk ve sıcak ile mücadele yeteneklerini kaybederler. Bunların yanında belirgin bir şekilde hayvanlar arasında iletişim amaçlı da kullanılan tüyler gittiğinde stres, utanma, korku ve kendini güçsüz görme gibi davranış problemlerine yol açar. Hayvan sahibinin desteği ve morali ile bu davranış problemlerini atlatabilse de onlar için üzücü bir durumdur. Tedavi amaçla da olsa yapılan traş sonrası kedi ve köpeğimiz bahsettiğimiz durumlara karşı korunmaya ihtiyacı vardır. Güneş ışınlarından korunma, darbelere karşı korunma, strese karşı korunma, deri vitamin mineralleri desteği,bazen kıyafet giydirme, soğuktan koruma gerekli olacaktır.
Makas Traşı Çözüm Mü?
Bahsettiğimiz durumlar makine tıraşı denilen cihaz ile yapılan tıraş sonrası ortaya çıkıyor. İyi bir kuaförünüz var ise makas traşı yapılarak da bu bahsedilen sorunlar ile karşılaşmadan da atlatabilirsiniz. İşin özü her şeyin orjinal hali en iyisi, çünkü doğada bir denge var.
Bir Yorum
Leave a Reply