Veteriner hekimlerin çok sık karşılaştığı sorulardan birinin cevabını vermeye çalışacağız. Kedisi yada köpeği veteriner kliniğine aşılama için gelmiş bir hayvan sahibi ertesi gün kliniğe geri döner ve burası neden şişti diye sorar. İşte Aşı Sonrası Şişkinlik ile ilgli açıklama;
Neden şişti?
Aşılar sağlıklı hayvanlara koruyucu amaçla uygulanır. Vücuda yabancı bir sıvı dışarıdan nakledilir. Kas içi yada deri altı yolla uygulanan bu sıvı sebebi ile uygulama noktasında bir tepki oluşabilir. Vücut yabancı bir cisim algılamış ve o bölgede kan nüfusunu hızlandırmıştır. Küçük bir tepki ile şişkinlik şekillendi ise bu şişkinlik en çok 4 hafta içerisinde yavaş yavaş azalıp kaybolacaktır. Kaybolmuyorsa kalıcı bir doku oluşmuş olabilir. Çözüm için hekiminize başvurunuz. Bu tepki bazen şiddetli olur alerjik reaksiyonlar gözlenir. Kedimiz veya köpeğimiz bu durumda titremeye başlar hatta, ağzı köpürür ateşi çıkar. Alerjik durum hekiminizin tıbbi müdalesini gerektiren durumdur.
Şişkinlik Acaba Bir Apse mi?
Deri altı yada kas içi uygulanan sıvı miktarı kadar vücudun tepkisi olmaksızın şişkinlik oluşması gayet normaldir. Bu sıvının emilimi 2 gün içerisinde tamamlanır. Ayrıca enjeksiyon sırasında mecburi olarak deri delinir ve küçük bir hasar görür. Bu delik ortam steril değil ise mikrop kapabilir, burada tamamen ayrı bir oluşum olarak bir enfeksiyon da şekillenebilir. Binde bir de olsa bu noktada bir apse oluşması söz konusu olabilir. Bir apse durumu var ise hekiminiz müdale etmelidir.
Dolaşım Problemi
Bazen de hastalanan kedi veya köpeğimiz yüksek dozajlarda deri altı yoldan sıvı alması gerekir. Dolaşım problemi yaşamayan kedi ve köpeklerimizde uygulanan sıvı 1 değil 10 cc dahi olsa belli bir süre sonra emilim gerçekleşecektir. Dolaşım problemi olan kedi veya köpeklerde bu emilim gerçekleşmez ve şişkinlik oluşabilir.
Enjeksiyon Travmalarından kaçış
Kliniklere gelen özellikle hareketli olabileceğini düşündüğümüz kedi ve köpeklerde kaşınma yöntemi ile enjeksiyonu kullanıyoruz. Litaratüre geçmemiş olan kaşınma yöntemi ile aşılama şu şekilde; enjeksiyon için gelen kedimiz veya köpeğimiz, enjeksiyon masasına alınmadan özellikle enjeksiyon yapılacak bölgesi hayvan sahibi tarafından kaşınmaya ve masaj yapılmaya başlanıyor. Daha sonra hekimimiz enjeksiyon için yaklaşıyor, kaşınmalar arasında enjeksiyonunu yapıyor. 10 kedi veya köpekten 9’unda hissetmeden enjeksiyon uygulanıyor ve enjeksiyon sırasında hoplamıyor zıplamıyor, böylece travmatik yaralanmalardan kaçıyoruz. Her hekimin kendine göre bir yöntemi var. Bir çok örnek verilebilir.
Çocuklarımız Kıymetli
Kontrol edilmeyen küçük bir çizik veya şişkinlik enfeksiyonla beraber önüne geçilemeyecek bir hal de alabilir. Kliniklerimize gelen kedi ve köpek sahipleri, kedimi veya köpeğimi getirdim demez, çocuğumu getirdim der. Sizlerin bu hassas yaklaşımına karşılık meslektaşlarımız de hassas olacak, Aşı Sonrası Şişkinlik gibi küçük bir şişkinlik dahi ihmale gelmeyecektir.
Kedimize fiv aşısını yaptırsınız mı? FİV hastalığı ile ilgili yazımızı okumak için burayı tıklayınız.
Pingback:Kediyi Enseden Tutma lımı? • Pet Günlüğü