Kış Aylarında Kene Mi Olur?
Çok bilmişlik demeyelim sizinkisine ama bizim bir bildiğimiz var diyelim. Kış aylarında kene ilacımı yapılırmış, benim kedim köpeğim evden çıkmıyor, komşumuz 6 ayda bir kene ilacı sürüyor da bişey olmuyor diyenler, sözüm size. Kene bir böcekten farksızdır. kedinizin köpeğinizin üzerine gelmiş gezinmiş, çok da önemli değil. Isırıyor derseniz, azcık ısırıp kan almış ne olur diyelim. Ama atladığımız bir konu var, bu kene hastalık taşıyor. Yani kedi veya köpeğimizin üzerine hiç gelmemesi en doğrusu. Özellikle Akdeniz Ege bölgesi olmak üzere Türkiye’nin her yerinde çok fazla sayıdalar. Biz Veteriner Hekimlerce ihmale gelmeyecek bir konu. Kene ile bulaşabilen hatalıklardan en önemlilerinden biri Köpeklerde Ehrlichiosis (Erlişya) ‘dan bahsedeceğiz.
Kene Aracılığı ile Kan yolu ile
Ehrlichiosis Kene aracılığı ile bulaşabilen bir hastalıktır. Türkiye’nin her bölgesinden bu hastalık bulgularına da rastlanmıştır. Kene’nin yaşamasına uygun her yerde olabilir. Bulaşıcılık kan yolu ile olur. Hastalıklı bir kenenin köpeği ısırması yada köpekten köpeğe kan nakli gibi durumlarda bulaşma şekillenebilir. Aynı insanlardaki gibi kan nakillerinde hastalık nakiline kurban gitmemek için dikkatli olunmalıdır.
3 Hafta Boyunca Çoğalır
Hastalıklı kene ısırma sırasında tükrük bezlerine yerleşmiş olan etkeni (ehrlichiosis) sağlıklı dokuya aktarır. Etken özellikle kemik iliği, dalak ve karaciğer gibi organlara gider ve buralarda 3 hafta boyunca çoğalır. Daha sonra kan yoluyla vücudun her yerine yayılır. Etkenin hasar verdiği en önemli dokulardan biri böbrek, akciğer ve beyindir. Buralarda damarlara yerleşerek damar yangılarına sebep olurlar.
Kan Pıhtılaşmasını Bozar
Özellikle kan yapımıyla ilgili organlarda bulunduklarından kanın pıhtılaşmasında görev yapan trombositin yapısını bozar, lökositlerin sayısı azalır ve kansızlığa neden olur. Bütün bunlar direk ve dolaylı yollardan bağışıklığın düşmesine neden olur.
Burun Kanaması
Hayvan sahipler kliniklerimize Yüksek ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, burun kanaması, karına altında sıvı toplanması (Ödem) , sinir sitemi bozuklukları (tikler) şikayetleri ile gelir. Hastalığın ilk dönemlerinde müdale edilmez , tedaviye başlanılmaz ise belirtiler çok daha karmaşık hale gelir bağışıklık iyice düşer başka hastalıklara da çok açık hale gelinir, akciğer kanamaları, vücudun çeşitli yerlerinde morarmalar, dalakta, karaciğerde büyüme, idrarda kan ve aşırı kilo kaybı görülür.
Korunmak İçin Kene İlaçları İhmal Edilmemeli
PCR ve ELİSA testleri ve direkt Köpeklerde Ehrlichiosis (Erlişya) ‘ya yönelik hazırlanmış testler teşhis için büyük yardımcılardır. Hastalıktan korunmak için özellikle yaz aylarında ve sıcak iklimlerde, kenenin bol bulunduğu bölgelerde iyi bir yöntem ile ayda bir dış parazit ilaçlaması gerekmektedir. Koruyucu önlemler her zaman öndedir. Küçük dostumuz dışarıya gidip geldiğinde onun taranması vücuduna tutunabilecek yabancı bir canlıyı görmemizi sağlayabilir. Özelliklerde barınaklarda yapılacak çevre ilaçlamaları büyük önem sarfetmektedir.
Vet.Hek.Ender ER’in kedi ve köpeklerde kene adlı yazısını da okumayı unutmayın.
Pingback:15 Fotoğrafla Birbirinden Güzel Albino Hayvanlar • Pet Günlüğü