“Doktor köpeğimin boğazına bir şey kaçtı” diye koşarak gelen hayvan sahibinin heyecanından faydalanarak yaptığım sorguda (anemnez), hayvan sahibi daha önce hiç vermediğini söylediği halde tavuk kemiği, sığır kemiği ve biraz da balık verdim diye sıralamaktadır. Köpeğimiz sanki boğazına bir şey kaçmış gibi bir şeyler çıkarmaya çalışıyormuş gibi öksürüyor. Bu nedenle hayvan sahibinin aklına ilk olarak boğazına bir şey mi kaçtığı geliyor. 10 hayvan hayvan sahibinin itirafları doğrultusunda yapılan trachae ve larenks muayenesinde herhangi bir kemik bulgusuna rastlanmadı. 10 hayvan sahibinden 5 ini inandırmak zor oldu ve röntgen ile gösterdikten sonra inanmak zorunda kaldılar. Peki bu öksürüğün nedeni nedir?? İşte bu öksürüğün sebebi 10 köpeğin 8’inde Kennel Cough Kafes Hastalığı (KC) hastalığıydı.
Kennel Cough Kafes Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Trachea dediğimiz boğaz bölgesinde yapacağımız dışarıdan bir baskı köpeğimizin hemen tepki vermesine ve kısık kısık öksürmesine sebep olmaktadır. Bu KC hastalığı için bir bulgudur. Fakat kesin teşhis için laboratuar desteği şart. Trachae veya burun akıntısı örneği (swap) alınır ve laboratuarda bakteriyel ekim yapılır. Oluşan üremeye göre de sonuç verilir. KC hastalıklı köpekte Kusmaya çalışma, öğürme, burun akıntısı görülür. Genelde aktif, ateşsiz ve uyanıktırlar. Yetişkin köpeklerde daha hafif seyreder. Yavrularda ise daha tehlikelidir. Bronchpneumöni (Bronşların iltahaplanması) şekillenen özellikle yavru köpeklerde zayıflama, kusma, yüksek ateş görülebilir. Ölüm oranı düşük olmasına rağmen yol açabileceği farklı hastalıklar tehlikeyi arttırmaktadır.
İnfeksiyöz tracheabronchitis ve köpeklerin bulaşıcı solunum yolu enfeksiyonu olarak da adladırılan KC hastalığı Bordetella bronchisptica etkeninin yaptığı bir hastalıktır. Bu hastalık köpeklerin gençlik hastalığı (distemper) ile birlikte de seyredebilir. Bu durumda iki hastalığın birlikte tedavi edilmesi gerekir.
Neden Kafes Hastalığı Denir?
Burun akıntısı ve salya yayılmada rol oynar. Hızlı bulaşır. Kafes hastalığı denilmesinin sebebi de kafeste, petshopta, çiflikte, barınaklarda yada köpeklerin toplu olarak bulunabileceği her yerde bir köpekte mevcut olan hastalık kısa zamanda bütün hayvanlara yayılabilir. Birlikte aynı kaptan mama yiyen köpekler ile, hastalıklı köpeklerin yanında gezmiş bir doktor yada hayvan sahibi, ayakkabıları veya kıyafetleri ile, ellerini yıkamadıysa elleri ile, hastalığın yoğun olduğu bölgede gezen bir araç, sineklerin dahi bu hastalığı yayabileceği düşünülebilir.
Kaç Günde Belli Olur?
Hastalık vücuda girdikten sonra 3-4 gün bekler ve daha sonra belirti göstermeye başlar. Hatta 14 gün boyunca dışarıdan bir belirti göstermeden hastalığı yaşayan ve yayan köpekler mevcuttur. Yani yan yana duran köpeklerden biri sağlıklı biri öksürüyorsa 15 gün sonra tekrar bakmak gerekiyor diğer köpeğimize hastalık bulaşmış ve 10 gün sonra ortaya çıkabilir.
Nasıl Korunuruz?
Kennel Cough Kafes Hastalığı önlemenin en iyi yolu aşılamadır. Hatalığın muhtemel olabileceği yerlerde mutlaka intranasal dediğimiz burun içi spreyleme şeklinde uygulanan aşılar yavru 15 günlük iken uygulanabilmektedir. Yetişkinlerde ise deri altı uygulanacak KC aşıları 21 gün ara ile 2 kez uygulandığında koruma oranı yüksek olmaktadır. Hastalığın ciddiyetini düşünün ve hekiminizden KC aşısını uygulamasını isteyin.
Köpeğinizi çok seviyorsunuz ve adeta evladınız oldu. Peki psikolojik sorunları da sizin için önemli mi? Eğer önemli diyorsanız Köpeklerin Psikolojisi Bozulur mu? adlı yazımızı mutlaka okuyun.