Ot yiyen bir kedi veya köpek ile hiç karşılaştınız mı? Hayretler içerisinde kalan hayvan sahiplerini sık sık görüyorum. Evet kedi ve köpekler OT yerler. Maalesef hayallerimizdeki kedi bir inek gibi otluyor. Kediler neden ot yer? Konu ile ilgili bir çok araştırma yapılmış fakat tam olarak ve tek bir sebep söylenemiyor. Genelde halk arasında ya karnı ağrıyor derler yada parazit olduğunu idda ederler.
Otlardaki Folik Asit
Yenilen otlardaki folik asit sindirimi düzenleyici bir etkiye sahip. Folik asit hemoglobin üretiminde rol oynar, eksikliğinde kansızlık ve gelişim geriliği görülür. Et ile beslenen kediler folik asidi yeterli alamazsa bu problemler ortaya çıkabilir.
Kusmak için mi çim yer, çim yediği için mi kusar?
Genelde kedilerin çim yediğini görürüz. Kediler midelerinde yüksek bir lif oranı sağlayarak kendilerini kustururlar. Çim yendikten sonra kusan kedi kendini temizlerken yalayarak midede biriken tüy yumaklarını (hairball) atmış olur ve rahatlar. Çimi yediği için de kusabilir, kusacağı için de çim yiyebilir. Kusamayan kedilerde ise yenilen çim sindirimi yumuşatarak hafif ishal hale sokar ve tüy yumaklarının kolay atılmasını sağlar. Kediler neden ot yer sorusunun cevaplarından biri olarak boğazları ağrıyan ve midesi bulanan kediler de çim yiyerek kendilerini rahatlattıkları belirtilir. Haftada 2 sefer karşılaşılan bu kusma normaldir fakat 2 den daha fazla sayıda kusma şekilleniyorsa en kısa zamanda hekiminize başvurunuz.
Lif oranı ve Vitamin eksikliği
Kediler neden ot yer denildiğinde halk arasında en yaygın olarak vitamin eksikliklerinde de bu hareketin yapıldığı belirtilir. Fakat kaliteli mamalarla beslenen vitamin eksiği olamayacak kedilerde de çim yeme olayı görülebiliyor. Doğada yaşayan kedilerin dengeli beslenmek için de ot yiyebilecekleri belirtilmektedir. Eğer ki beslenme kaynaklı olduğu kanısındaysanız, dietteki lif oranını yükselterek doğrulamayı yapabilirsiniz.
Zevk için yiyoruz
Bazen de kediniz sırf zevk için de ot yiyebilir. Yani ot yemeyi seviyordur. Kedimizin ot yemesine alışmalıyız, hatta evimizin bir köşesinde onun yemesi için hazırlanmış bir çim saksısı olmalıdır. Kedi nanesi (Catnip) ve İsveç sarmaşığı gibi bitkileri de yiyebilirler.
Hangi Otlar Sakıncalıdır?
Açelya, at kestanesi, beyaz zambak, domatezin yeşil sapı veya yaprağı, Elma çekirdeği, hint keneviri, incir yaprağı, kaktüs, karanfil, kaynana dili, kayısı çekirdeği, küstüm otu, nergis, okaliptus, sardunya, samaşık, soğan, şeker kamışı, şeftali çekirdeği ve yaprağı, yüksük otu, zakkum gibi bitkiler de kedimiz için zehirleyici olabilir. Bunun dışında bir çok bitki türü kedimiz için tehlikeli olabilir.
Köpeklerde de benzer sebeplerden ot yeme durumları olabilir. Köpek midesi selülozu sindiremez. Bu nedenle direkt olarak beslenme amaçlı köpekler ot yiyor da diyemeyiz.
Kedi ve köpeklerimiz her ot yemelerinden sonra kendimizi, kedimizi ve köpeğimizi bir gözden geçirmeliyiz. Eksik besliyor muyum? Düzenli besliyor muyum? Parazit ilaçlarını zamanında veriyor muyum? İshali var mı? Kaç yaşına girdik? Çok tüy mü yuttu? Bana gıcıklık mı yapıyor? Belkide kedi veya köpeğiniz size bir şeyler mi anlatmaya çalışıyor? Kediler neden ot yer bi sor…
Kediniz ile ilgili bir çok ilgliniz çekecek blog yazısı Pet Günlüğü’nde. Bunlardan biri de sıkça sorulan kediler sezeryan ile doğum yapmalı mı? Bu yazıyı okumak için lütfen buraya tıklayınız.
8 Toplam Yorum
Leave a Reply