İnsan hekimliğinde karşımızda 9 aylık bir süre var. Ama evin küçük kızı kedimiz doğum süresi 2 ay. Bu kısa sürede aynı beşeri hekimlikte olduğu gibi ultrason ile takip yapılıp yavrunun gelişimi izlenebilir veya Kedi Sezeryan Operasyonu yapılıp yapılmaması ile ilgli bilgiler toplanabilir. Fakat sürenin kısa olması ve genelde 1. aydan sonra gebeliğin varlığının hayvan sahibi tarafından anlaşılması nedeni ile yoğun bir takip talebi yapılmamaktadır. Arz talep doğrultusunda da uzman gebelik muayenesi yapan hekimlerimizin sayısı da azalmaktadır. Bu muayeneler genelde üniverisitelerde yada üniversitelerden ayrılmış hocalarımızın kliniklerinde yapılmaktadır.
Kedi Doğumu 8 Saat Sürer
Yaklaşık iki aylık bir süre sonunda sancılarımız başlıyor. Merak etmeyin kedi ve köpeklerde doğum daha basittir. %80 oranlar kendi kendilerine doğumlarını yaparlar, Kedi Sezeryan Operasyonu veya doğuma yardıma gerek kalmaz. Genelde annede ıkınmalar başladıktan 1 saat sonra ilk doğum şekillenir ve yaklaşık 8 saat süren yavruların aralıklarla doğduğu bir süreç varıdır. Tabiki istisnalar mevcut. 48 saat boyunca doğumu süren vakalar ile de karşılaşılıyor. Bu arada kedimiz mi doğuruyor sahibi mi doğuruyor ayrı bir konu tabiki. İlk yavru gelmeden keselerden biri patlar ve sıvı akışı olur. Bu normaldir yavrunun gelmek üzere olduğunu belirtir. Yani Doğum Başlamıştır.
Doğum Hormonu Yetersiz Olabilir
Eğer ıkınmalar başlamış, kese patlamış ve aradan 2 saat geçtiyse küçük annenin yorulmuş olduğunu görüyorsanız, yardıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Doğum sancıları vücuttan salgılanan hormonların yetersiz seviyede olmasından dolayı zayıftır. Hekiminiz gerek görürse sancıları kuvvetlendirmek için dışarıdan hormon uygulaması yapıp, vücuttaki seviyesini yükseltebilir. Uterus kasılmalarını arttıran hormon oksitosindir.
Sezeryan Ne Zaman Gereklidir?
Doğum başlamış ve süre geçmesine rağmen doğum görülmüyorsa yada doğan 1 yada 2 yavrudan sonra beklenen yavrular gelmiyorsa aklımıza bir kaç ihtimal daha gelebilir. Yavrulardan biri kanalı tıkamış olabilir. Annenin çifleştiği erkek kendinden büyük bir ırk olabilir. Yavrular kanaldan çıkamayacak kadar büyüktür. Kanal yeterince açılmamış da olabilir. Bu nedenle anne kedinin hangi erkek ile çifleştiğini bilmemiz önemli. Bu süreçte anne ilk doğumunu mu yaşıyor, kaçıncı doğum olduğu bilgisi de önemli. İlk doğumlarda kanal yeterince gelişmediği için doğum zor olabilir. Bu tür durumlarda Kedi Sezeryan Operasyonu gerekebilir.
Kedi Sezeryan Operasyonu konusunda iyi bir gözlem, iyi bir muayene ve hasta sahibinden sağlıklı bilgi gereklidir. Yanıltıcı bilgiler gereksiz bir Kedi Sezeryan Operasyonu uygulamasını yada gerektiği halde geç kalınmasına sebep olabilir.
Doğduktan Hemen Sonra Neler Yapılabilir?
Yavrular doğdu anne çok yorgun düştü ise elinizin altında yavruları kurulamak için bir şeyler hazırda tutun. Normal şartlarda anne yavruları yalamaya başlar ve yavruları tek tek kurutur. Yavruların sağa sola dağıldığını görmemek için leğen veya karton kutu tarzında yavruların toplu duracağı bir materyal kullanabilirsiniz. Göbek kordonlarını anne kendi yalarken dişleri ile kesmediyse size iş düşebilir. 5 cm uzunluk bırakacak şekilde makas yardımı ile kesebilirsiniz. Kestikten sonra iyotlu bir solüsyon ile (Baticon gibi) dezenfekte edebilirsiniz.
Kedi Sezeryan Operasyonu Sonrası
Kedi Sezeryan Operasyonu geçirsiyse anne kedi aldığı anestezi nedeniyle güç kaybına uğrayacak, damaryolu açılıp vücuda elektrolit ve enerji takviyesi yapılması gerekecektir. Sezeryan sırasında normal doğumun aksine vücuttan ani bir sıvı çıkışı şekillenecektir. Doğum sıvılarının ani çıkışı dolaşım bozukluklarına yol açabilir. Bu dolaşım bozuklukları ile kaybedilen kediler de mevcuttur.
Kedi Sezeryan Operasyonu sonrası yavruların alması gereken ilk süt annenin anestezi hali nedeniyle yalayıp emziremeyeceği için mutlaka desteklenmelidir. Anne sütünü sağıp yavrulara verme imkanı varsa verilmelidir. Çünkü anne sütündeki bağışıklık maddelerinin yerini hiçbirşey tutmaz. Anne sütü verme imkanı olmayan yavrular özel üretilmiş kedi süttozları ile beslenmelidir.
Kedi Sezeryan Operasyonunun ağır geçmesi sebebi ile antibiyotik kullanımına ihtiyaç var ise kullanılacak antibiyotiğin süte geçmeyen bir antibiyotik olarak tercih edilmesine dikkat edilmelidir.
Doğum ile ilgli anlatılabilecek bir çok şey var. Lütfen sorularınızı bizlere iletiniz. Sorularınızı buradan iletebilirsiniz. Yavru bakımı ile ilgili yazımızı da okumayı unutmayın. Okumak için Burayı tıklayın.
28 Toplam Yorum
Leave a ReplyBir geri bildirim
Pingback:Kediler Neden Ot Yer? • Pet Günlüğü