in

Köpek ve Kedilerde Güneş Çarpması

Havalar güzel iken bol bol küçük dostlarımız ile gezmek istiyoruz haklı olarak. Aynı bizlerde olduğu gibi küçük dostlarımızı güneş çarpmasından korumalıyız. Her ne kadar güneş kremleri uygulayamasak da onları ufak ama önemli yöntemler ile koruyabiliriz.

Kedi ve köpeklerde Güneş Çarpması
kopek-ve-kedilerde-gunes-carpmasi

Arabada Yanlız Bırakmayın

Güneşli havalarda susuz bırakılmamalı, özellikle uzun yürüyüşlerde yanımızda mutlaka bir pet şişe taşımalı onu susuz bırakmamalıyız. Bazen market alışverişine çıkan bir çiftin marketi altına üstüne getirmesin diye arabada bıraktıkları küçük dostlarını döndüklerinde güneşin altında kalmış arabanın içinde şok durumunda bulabiliyorlar. Maalesef bu unutkanlık çok sık yapılıyor. Aracınız gölgede dahi olsa uzun süre kalması güneş çarpmasına sebebiyet verebiliyor.

Klimaya Dikkat

Bazı ırklar suda oynamayı çok sever. Onların su ile oynamasına izin verebilirsiniz, hatta havuza dahi girebilirler. Saat 11.00-17.00 arası gibi güneşin tepede olduğu saatlerde aktiviteden kaçının. Gölge ve serin yerleri kullanın, daima serin ve temiz suya ulaşmasını sağlayın. Klima ile ortam serinlesede yine de dikkatli olmalı uzun süre klimanın karşısında kalan küçük dostumuz bu sefer farklı şekilde çarpılmasın.

Sokaktaki Canlıları Susuz Bırakmayın

Suya ulaşması kolay olan sahipli hayvanlar güneş çarpmasına daha az maruz kalsalarda sokak hayvanları için bu durum iç açıcı değil. Uzun süre susuz kalabiliyor ve kaçınılmaz çarpılıyorlar. Belki de kimse onları fark etmiyor ölüme kadar gidebiliyor bu durum. Uyanık sokak köpekleri yaz aylarında gölgeden ve suya yakın yerlerden ayrılmıyorlar. Bu nedenle aç kalsalar da susuz kalmaları çok tehlikeli. Kapımızın önünden küçük bir su kabını eksik etmemeliyiz. Belediyelerin su ve yem odaklarını oluşturmaları ve buraların devamlılığını bakımını sağlamaları konusunda uyarmalıyız.

Güneş Çarptığını Nasıl Anlarım?

Kedi veya köpeğimiz normal nefes alma hızından hızlı nefes almaya başlamış, hatta dili açık kırmızı bir renk almış, dişetleri soluk kırmızı renge dönmüş, ağızdan kalın yapışkan bir salya akıntısı, kusma, depresyon, halsizlik ve baş dönmesi durumu gibi belirtiler var ise muhtemelen bir güneş çarpması durumu ile karşı karşıyayız. Devamında kedi veya köpeğimiz yatar pozisyona geçer ve şok halini alır.

Güneş çarpması sonrası onların vücut sıcaklığı yükselecektir yani ateşi çıkacaktır. Bir hekime gitmeden önce onun vücut sıcaklığını düşürmek için vücudunu ıslatabilir ve hava akımı sağlayarak yada yelleyerek biraz rahatlamasına yardımcı olabilriiz. Normal vücut sıcaklığı 38-39 C arasındadır. Uzun süre ıslak ve hava akımında kalması vücut sıcaklığının aşırı düşmesine de sebebiyet verebilir. Buna da dikkat etmeli.

Yaşlı ve Hastalar Dikkat

Yaşlı, obez yada kalp- akciğer hastası kedi ve köpekler çok daha kolay güneş çarpmasına maruz kalabiliyorlar. Köpeklerde vücuda yayılı ter bezleri yoktur. Sadece pati altlarında küçük bir oranda mevcuttur. Serinlemelerini dilleri ile sık sık soluyarak sağlarlar. Bu da sıcaktan daha kısa zamanda etkilenmelerine sebep olmakta. Kısa burunlu buldog, pekinese gibi köpekler yada iran kedisi gibi ırklar solunum yollarının da dar olması, Sibirya kurdu gibi soğuk iklim hayvanlarının da sıcağa maruz kalması onları daha kolay etkiliyor.

Bol bol su içmeliler, yıkanarak serinletilen hayvanlar için gölgede yuvaları hazırlanmalı sokakta yaşayan dostlarımız içinde kapı önünde su kapları unutulmamalıdır. Bir Çocuk için güneş çarpması ne ise sadece kedi köpek için değil tüm canlılar içinde aynıdır. Bir önceki yazımızda kedilerde şeker hastalığından bahsettik ilginizi çekeceğini düşünüyorum mutlaka okuyun.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Sokak Hayvanları için Haydi göreve

Sokak Hayvanları için Haydi Görev Başına

Köpek eğitim Merkezleri

Köpek Eğitim Merkezleri Doğru Yerler mi?