in

Kedi ve köpek diş hastalıkları

İnsan sağlığında olduğu gibi hayvan sağlığında da diş ve diş hastalıkları çok önemli. Sayılar ve şekiller değişse de diş aynı diş, görev aynı görev. Sağlıklı bir ağız, sağlıklı gülümseme demektir. Hoş sohbet demektir. Yakınlaşmak demektir. Ağzı sarımsak, soğan, tartar ve enfeksiyon kokulu hiç bir canlı güzel değil.

Kedi Köpek Diş Doktorunuza Gittiniz mi?

Kedi veya köpeğinizin bir diş problemi olduğunu düşünüyorsanız hemen bir veteriner kliniğine gidin ve diş doktorlarının, kedi ve köpek diş hastalıkları bölümlerinin olup olmadığını sorun. Maalesef %95 ihtimalle hayır cevabını alacaksınız. Bizler veteriner hekim olarak mezun olduğumuzda beşeri hekimlikteki gibi diş doktoru, göz hastalıkları uzmanı, iç hastalıkları uzmanı yada doğum uzmanı gibi ünvanlar almıyoruz. Alanlarında uzmanlaşmış veteriner hekimler mezun olmuyor. Ancak en az artı 4 yıllık eğitimden sonra doktorasını yapmış hekimler bölümlerinde uzman olabiliyor. Bu hastalıkların tüm hayvanlarda olmasına rağmen şu an Türkiye’de uzmanlık sistemi, yeni gelişiyor. Yeni yeni göz hastalıkları, diş hastalıkları, ortopedi vs. alanlarında klinikler açılıyor. Üniversitelere gittiğinizde bölümlenme görebiliyorsunuz.Ama merak etmeyin dişi hastalanan köpeğimiz yada kedimiz yolda kalmıyor, hekimlerimiz tüm gayretleri ve imkanları ile hem diş doktorunuz hem iç hastalıkları uzmanınız hem cerrahınız…

Yeni yeni diş üzerine klinikler açılmakta üniversitelerde kendini geliştirmiş ve yetiştirmiş uzmanlar konularında serbest klinik hizmeti vermeye başlamaktadır. Bütün bunlar en azından yerimizde saymadığımızı ve ilerlemeler olduğunu göstermektedir.Kedi ve köpeklerimizinde sigortalı ve devlet tarafından karşılanan sağlık hizmetlerinin olduğu günleri görürüz..

Diş Tartarı ve Plak

Tartar ve plak oluşumu yumuşak gıdalarla beslenmede ve dişlerin fırçalanmadığı dönemlerde meydana gelmekte ve önemli diş çürüklerine neden olmaktadır. Kedi ve köpeğimizin ağız kokusu ile karşılaşıyor diş etinde kanamalara rastlıyor yada iştahsız bir kedimiz varsa diş çürükleri yada ilerlemiş bir tartar durumu ile karşı karşıya olabilirisiniz.

Sert ve kuru gıdalarla beslenen hayvanlarda diş taşı oluşumu daha azdır. Ev yemeği ile beslenen yumuşak gıdalar alan hayvanlarda ise diş taşı oluşumu önemli ölçüde fazladır. Belli bir yaştan sonra her ne kadarda sert gıdalarla beslense de diş taşı oluşumu kaçınılmazdır.

Diş taşı oluşumu diş eti hastalıklarına ve ilerleyen durumlarda diş çürüklerine ve daha ilerleyen vakalarda ise enfeksiyon kalp hastalıkları vs. şekillenmektedir. Diş taşı sebebiyle çürüyen dişlerin imkanlar doğrultusunda temizlendikten sonra çürümenin durdurulabilmesi için dolgularının yapılması gerekir.

Kedi ve Köpeklerde Süt Dişleri Var mı?

Bizlerdeki gibi kedi ve köpeklerimizde de süt dişleri ve kalıcı dişler vardır. 1. Aydan itibaren süt dişleri çıkar ve bu dönemde anne sütü dışında bir şeyler yemeye başlarlar. Süt dişleri 3-6 ay sonra da dökülmeye başlar. Bu dökülme dönemlerinde de aynı çocuklarımızda yaşadığımız gibi ateşlenme durumları ortaya çıkabilir.

Kedi ve Köpeğinizin Dİşlerini Fırçalamalısınız

Özellikle kedi veya köpeğinizin veteriner kliniklerinde aşılanmaları öncesinde hekiminizden genel muayenesinin yanında diş muayenesinin yapılmasını da isteyiniz. Bizlerde olduğu gibi köpek yada kedilerimizin de dişleri koruyucu amaçlı fırçalanmalıdır. Rutin ziyaretler sırasında veteriner hekiminizden diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini uygulamalı olarak öğreniniz. Diş temizliği günlük olarak kedi ve köpeklerinizde devam etmelidir.

Köpek diş fırçaları saplı fırçalar olabileceği gibi uygulama kolaylığı açısında daha iyi olan parmak fırçalarda olabilir. Onlara özel hazırlanmış ve hoşlarına da gidebilecek diş macunlarını kullanmalıyız. İmkanlarımız doğrultusunda günde en az 1 kere fırçalamamız gerekmektedir. Kedi ve köpeklerde diş hastalıkları ve diş sağlığı ile ilgili üretilmiş sert veya dişleri temizleyici ürünler vardır. Örneğin bazı mamalar 1-2 ay süreyle kullanıldığında önemli ölçüde diş taşlarını temizlemekte yada mamalarına katılabilecek bazı tozlar da bu etkiyi göstermektedir. Son zamanlarda jel olarak üretilen diş temizleyiciler yemeklerden sonra kullanıldığında diş temizliği sağlamakta ve tartar oluşumunu önlemektedir.

Diş fırçalamak köpeğimiz ve bizim için uygulanabilir olması için küçük yaşlarda alıştırmaları yapılmalı ve bir oyun haline getirilmelidir. En sevdiği oyuncağını diş fırçaladıktan sonra alabilir.

Bir önceki yazımızda Köpeklerde Kaşıntı nedenleri‘nin neler olabileceğini değerlendirmiştik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Yazar Kalista

Kalista, Pet Günlüğü için makaleler paylaşan 3 aylık bir Cane Corso yavrusu. Kalista'yı Facebook'ta ve Twitter'da takip etmeyi unutmayın.

Bir geri bildirim

  1. Pingback:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öncesi ve Sonrası

İnanılması güç 15 Hikaye ile Öncesi ve Sonrası Kedi Fotoğrafları

Yavru kedi ve köpek bakımında nelere dikkat edilir?