Ev sevilen, ama en çok terkedilen, en çok dost ama en çok barınaklara bırakılan, en eğlenceli ama en çok sorun yaşayan, en sağlıklı ama en çok hastalanan köpeği ile karşınızdayız. Neden mi? Çünkü Türkiye’nin en fazla sayıda, en yaygın bulunan, en sevilen ırkı Golden Retriever, her yerde onlar var. Her yönüyle en çok karşımıza o çıkıyor
Golden Retriever nasıl bir köpektir?
Golden Retriever denilince ilk akla gelen misafirperver bekçi köpeğidir. Bölgenizde hırsızlık olayları fazla ise bekçilik amaçlı bir Golden Retriever tercih etmeniz tam bir facia! Hırsız abi hoşgeldin, gel gel kapı açık 🙂 diyecek bir köpek. Bu nedenle bekçilik amaçlı düşünüp almayın. Tam bir oyun köpeği tam bir polianna. (%1 ihtimalle bekçilik özellikleri baskın bir Golden Retriever sizi bulabilir unutmayın)
Ebatları ve Kilosu
Bu ırkın erkekleri 56-61 cm yüksekliğinde ve 25-40 kg arasında olmakta, dişiler ise daha minyon yapıda 50-56 cm yüksekliğinde ve 25-32 kg arasında olmaktadır.
Tarihçe

Kayıtlardaki bir bilgi 19. yüzyılın ortasında ingiltere’ye gelen bir rus sirkindeki ırkı bilinmeyen altın sarısı rengi köpeklerin bloodhound ırkı ile izdivacından ile oluşturulmuş. Başka bir kayıda göre siyah retriever, Tweed Spaniel, Setter ve Bloodhound ırkı ile çapraz çiftleştirilmelerinin ardından Golden Retriever ortaya çıkmıştır. Kesin kökeni ile ilgili bilgiler net olmamasına rağmen en fazla kayıdı tutulan ırklardan biridir.
Bakım ve eğitim
Golden’lar eğitime yatkın köpeklerdir. Hatta 2 aylık olduğu gibi eğitimlerine başlayabilir olumlu tepkiler alabilirsiniz. Zeki köpekler ve sahibim ne istese de yapsam diye bakışlarını görebilirsiniz. Tabili gerçek eğitim zamanı 5 aydan sonradır. Bu tarihten itibaren profosyonel bir okula gidebilir. İtaat yarışmalarında derecelere girmiş bir ırktır.
Uzun tüylüdür ve bakım gerektirir. Hafta da en az 3 kez taramalı ve iletişime geçmelisiniz. Taranmadığında tüyler topaklanır. Tamamen traş edilmesi gerekebilir. Traş edilen bir golden labrodor ırkı ile karıştırılabilir.
Karakteristik Özellikleri
İsmini aldığı geri getiren anlamına gelen retriever özelliği ile attığınız nesneyi hiç yorulmadan geri getiren iyi bir oyun arkadaşıdır. Aslında bir av köpeği olmakla birlikte günümüzde av değil oyun amaçlı kullanılmaktadır. Çocuklarla anlaşma kabiliyeti belirgin her konuda eğitilebilir bir köpek
Yaşam Alanı ve Egzersiz
Large Breed yani büyük ırklar arasındadır. Yaşam alanı hareketliliği de düşünülüp geniş olmalıdırlar. Bir kangal yada gibi yüksek gezinme ihtiyacı olmasa da rahatı için gerekecektir. Biz Veteriner Hekim olarak bağlı sistemleri onun sağlığı için sevmemekteyiz. Geniş 1,5-2 metre yükseklikte sert tel ile çevrili 60 m’2 alan barınması için uygun olacaktır. Bu alan içerisinde boyutlarına uygun bir klübe konulmalıdır. Her köpek gibi sadece burada tıkılı kalması da doğru değildir. Kap gel türünde oyunları sevdiği için yaşam alanında bu oyunu da planlamalı. Unutmayın adı üstünde retriever yani geri getiren.
Psikolojisi
Gayet uyumlu bir köpektir. Özellikle çocuklarla anlaşması ve çok iyi bir oyun arkadaşı olmasından dolayı tercih edilir. Hareketli olması bazen sevgi gösterisi sırasında üstünüze atlaması ve yere düşmenize sebep olabilir. Burnunu, kuruğunu rahatça sıkabilir, hatta severken ısırabilirsiniz çok sabırlıdır. %0,5 oranda bu karaktere ters huylar da görülebilir. İnsanlardan uzak kalmak ona göre değildir. Uzun süre yanlız kaldığında psikolojisi kolay bozulabilen bir köpektir. Yaramazlıklar bu durumda başlar.
Beslenme
Her köpek ırkında olduğu gibi 2 aya kadar anne sütü öneriyoruz. 45 günden sonra Puppy Large Breed (Yavru büyük ırk) beslenmesine uygun kuru mamalar tercih edilmeli. Yavru mamaları özellikle büyük ırklarda 1,5 yaşına kadar kullanılmalı. yani inşaatın temeli sağlam atılmalı. Golden’lar obesiteye açık hayvanlardır. İştah problemi yaşamazsınız. Ev yemeklerine bayılırlar. İştahınız yoksa onları ev yemeklerini yerken izleyin iştahınız açılabilir. Tabiki bu durum kontrol altında tutulması gereken bir durum. Golden Retriever’lar alerji, obesite, ishal, kabızlık şikayeti ile sık sık kliniklere uğrayan köpeklerdir. Sebebi ise hayvan sahibinin kontrolünden çıkmış olmalarıdır.
Eğitilebilir, Zeki
Kalça Displazisine Yatkın
Bekçilik Beklemeyin