Şu an doğan yavrular Nisan ayının mahsülü. Yavrular 20 günden itibaren ayaklanmaya başladığına göre tam bu zamanlar yavruların gezinme zamanı. Her yerden ihbar geliyor, her yerde kedi yavruları ve köpek yavruları. Bu sene kedi yavruları oldukça fazla. Muhtemelen belediyenin kısırlaştırdığı köpeklerden dolayı daha az orantıda köpek yavrusuna rastlıyoruz. Kedi kısırlaştırmaları yeterince yapılmıyor. Önümüzdeki 10 yılda bir yavru kedi patlaması yaşanacağı belli.
Anne kedi nerde?
Dikkat etmemiz gereken çok önemli bir konu var. Bir yerlerde kedi yavrusu bulduysanız hemen kucaklayıp arabaya atıp bir veteriner kliniğine götürmeyin. Anne kedi bir yerlere yemek bulmaya gitmiş olabilir. Birşeylerden korkmuş kaçmış olabilir. Hatta anne kedi ağzında yavrularını güvenli bir yere taşıyor da olabilir. Bazen yavrusunu yiyor doktor bey o nedenle getirdim diyenler de olabiliyor. Anne kedi ensesinden tutar kaldırır ve güvenli gördüğü bir yerlere taşımak ister.
Bu nedenlerden dolayı yavru bir kedi gördüğünüzde anne kedinin çevrede olabileceğini düşünüp,, bulabiliyorsak diğer yavru kedilerin yanına ulaştırmalıyız. yavrular bir tehlike içinde ise tabiki önlem alınmalı. köpeklerin zarar verdiği yavru kediler, çocukların zarar verdiği, araçların altında kalma riski olan kediler hatta baykuş tarafından kaldırılıp götürülmeye çalışan kedi yavruları mutlaka güvenli bir yere alınmalı. Yemini suyunu koyduktan sonra anne kedinin yanına ulaşabileceği bir ortam hazırlanmalı. En az bir gün bekleyin. Anne kedi gelmiyorsa ümidi kestiysek yapacak bir şey yok. Yetimi ortalarda bırakamayız. En azından eli ayağı tutana kadar, biraz palazlanana kadar bakım altına alabiliriz.
Bakıma alınan kedi yavrularının çoğunda göz problemleri görüyoruz. 15. günden itibaren kedi yavrularının gözleri açılıyor. Açılma sırasında bir şekilde enfeksiyon kapıyorlar. Benim teorime göre anne etrafta olmayınca yavruları temizleyecek, gözlerini silecek, yalayacak birisi de olmuyor. Temizlenmeyen yavruların gözleri 20-25 günlük olduklarında enfeksiyona dönüyor. Hatta tedavisi geciken yavrular malesef katarakt ve sonrasında körlüğe kadar gidebiliyor.
Yavru kedi’nin göz bakımı
Yavru kedi bakımı sırasında gözleri papatya çayı yada normal soğuk çay demi ile temizleyebiliriz.Bu çaylar Asit borik denilen göz dezenfektanı maddeyi içerir. Bunu hekiminizden hazır bir halde de temin edebilirsiniz. Enfeksiyon ağır ise mutlaka hekiminizden yardım alın. Bir antibiyotik kullanmak gerekebilir.
Bu dönemdeki yavruların da paraziter ilaçlamaları mutlaka yapılmalı. Hekiminiz yavru kedilere uygun parazit ilaçlarını tavsiye edecektir. Bu hem sizin, hemde yavrunun sağlığı için oldukça önemlidir. 20. günden itibaren iç parazit ilaçlarının uygulanması hayati önem arzediyor.
Bir önceki makalemizde Köpek Kokusu Nasıl Giderilir? Köpek kokusundan kurtulmanın yolları nelerdir bu konuyu işledik. Lütfen bu yazımızı sosyal medya profillerinizde paylaşmayı ve bizlere destek olmayı unutmayınız.
Pingback:Kedi Kulak Uyuzu • Pet Günlüğü
Pingback:Yavru kedi ve köpek bakımında nelere dikkat edilir? • Pet Günlüğü