Kedi Gribi olarak da adlandırılan Feline Calicivirus (FCV) özellikle yavru kedilerde çok tehlikelidir. Ani ölümlere yol açabilir. Hayvan bakmak gerçekten sorumluluk gerektiren bir iş. Ölümcül olabilecek bir hastalığın aşısını ihmal ediyorsanız durum çok vahim! Hastalık solunum ile bulaşır ve çabuk yayılır. Mutlaka kedilerimiz anne sütünden ayrıldığı gibi yani 2 aylık iken karma aşıları olmalıdır. Hastalık salya burun akıntısı , idrar ve dışkı ile de yayılabiliyor.
Belirtileri Nelerdir?
Feline Calicivirus’un neden olduğu hastalıkta Solunum problemleri ve ilerlemiş şekli Bronşitis, Bronkopneumöni ve ishal görülebilir. Hastalık iştahsızlık ile birlikte yüksek ateş ile seyreder. Çok karakteristik olarak bu hastalıkta ağız çevresinde, dil, damak, burun boşluğunda, pati aralarında ülseratif yaralar görülür. Hatta kedinizin topalladığını da fark edebilirsiniz. Maalesef Pnömoni ile birlikte ishal, kusma ve ölüm görülebilir.
Tedavisi direkt olarak virüsa karşı yapılmamaktadır. Belirtilere göre sağaltım yapılmaktadır. Fakat yeterli değildir. En önemli olay aşılamayı atlamamaktır. Kedimiz 8 haftalık olduktan sonra birinci karma aşısı yapılır ve 21 gün sonra mutlaka 2. Tekrarını yaptırmalısınız. Bu tür hastalanmış bir kediniz var ise kedileriniz aşılı dahi olsa mutlaka diğer kedilerden ayrılmalıdırlar. Evinize gelen hasta kediden 3-5 gün sonra kendi kedilerinizde bir rahatsızlık görüyorsanız, hastalık bulaşmış olabilir. Hastalığı tanımak için hekiminiz doku örneği yada akıntılı bölgelerden swap alması ve laboratuarda etken analizi yaptırması ile ortaya çıkar.
Calicivirus bulaşıcı mı, hasta kedi taşıyıcı mı?
Kediniz bu hastalığı atlattıysa, iyi görünmesine rağmen hastalığı bulaştırıyor olabilir. Üzülerek söylüyorum calicivirus adı gibi kalıcı bir virus. Yıllara varan sürelerde kedinizin üzerinde kalabiliyor ve başka kedilere bulaştırabiliyor. Bu nedenle FCV hastalığı geçirmiş bir kediniz var ise çok dikkatli olmalı, onu maalesef izole etmelisiniz. Sizin yaşadığınız sıkıntıyı başkaları da yaşamasın.
FCV taşıyan kedilerde uzun süren göz akıntısı, gözde ödem ve keratitis gibi tek taraflı veya çift taraflı göz hastalıkları belirtileri görülebilir.
Feline Calicivirus’a benzeyen Herpes virüs gibi solunum sisteminde rahatsızlığa yol açan başka viruslar da vardır. FCV’de genel ayırıcı özellik ağızda şekillenen ülseratif yaralar olmasına rağmen bazen bu hastalıklar birbirine çok benzeyebilmektedir.
Bir önceki yazımızda Kedi ve Köpeklerde Kene Isırığı ve Korunma Yöntemlerini anlatmıştık. Şimdi ise Sizlere FCV ile ilgili genel bilgiler verdik. Sorularınızı lütfen yorumlarda dile getirin. En kısa zamanda yanıt verilecektir.
28 Toplam Yorum
Leave a ReplyBir geri bildirim
Pingback:Köpek Kokusu Nasıl Giderilir, Kokudan Kurtulmanın Yolları